Boşanma Davalarında Nafaka

Boşanma davalarının en önemli süreçlerinden biri de nafakadır. Nafakanın anlamı, boşanma evresinde ya da boşanma sonrasında maddi açıdan zor durumda olacak tarafa maddi destek sağlanması anlamına gelmektedir. Her boşanma davası sonrasında nafaka ödemesi yapılma zorunluluğu yoktur. Tarafların karşılıklı anlaşmasıyla sonuçlanabilecek bir durum olup farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Tedbir Nafakası

Boşanma davası devamında eşler arasında gelir durumu kötüye dönüşecek olan maddi sıkıntıya düşecek olan kişiye verilen nafakadır tedbir nafakası. Boşanma davası sırasında maddi sıkıntıya düşecek olan eşin tedbir nafakası talebinde bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarına bakıldığında bu nafakayı talep eden taraf genellikle kadınlar olmaktadır. Evlilik sürecinde çalışmayan ve boşandıktan sonra da çalışma durumu olmayan kadınların daha sık talep ettikleri bir nafaka türüdür. Hayat standartlarını düşürmeyecek yaşamını devam ettirecek maddi desteği talep etmesi anlamına gelmektedir. Davanın bitmesiyle beraber tedbir nafakası ödemesi de sona ermektedir.

Yoksulluk Nafakası

Yoksulluk nafakası boşanma sonrasında alınan bir nafaka türüdür. Burada boşanma sonrasında gelir sıkıntısı yaşayacak olan eşe ödeme yapılması söz konusu olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eşinden daha fazla kusurlu olmamaktadır. Bir örnekle açıklayacak olursak davanın açılmasında zina söz konusu olduğu bir durumda zinayı gerçekleştiren eş karşı taraftan yoksulluk nafakası talebinde bulunamamaktadır.  Dava süresinde nafaka talep eden tarafın davanın seyrini değiştirecek olumsuz tutum ve davranışlarda bulunmaması gerekir. Aksi bir durumda nafaka hakkını kaybetmektedir. Nafaka ödeyecek olan kişi de nafaka ödememek adına davanın seyrini değiştirmeye yönelik bir takım tutum ve davranışlarda bulunması halinde hâkim karlı tarafa nafaka ödemek zorunda bırakabilir. Ayrıca davada her iki tarafında eşit kusurlu tutumlarının olması halinde yani zinayı her iki tarafında gerçekleştirmesi durumu söz konusu olduğu durumlarda karar merci hâkimdir. Yapılan incelemeler sonrasında taraflardan birinin diğerine göre maddi anlamda daha fazla zor durumda kalacağı tespit edilmesi halinde yoksulluğa düşecek olan eşe nafaka ödemesi kararı alınabilir.

İştirak Nafakası

Boşanma davalarında çocukla ilgili yapılan ödemeleri kapsamaktadır. Çocuk bakımı için eşlerden birinin diğerine yaptığı ödemeye iştirak nafakası denir. Çocuğun velayetini alan kişiye bu ödeme yapılmaktadır. Velayetin olmaması halinde iştirak nafakası alınmamaktadır.

Nafaka boşanma davalarında taraflar için en önemli konuların başında gelir. Maltepe boşanma avukatıolarak bizlerde boşanma davalarında özellikleçocukların söz konusu olduğu durumlarda bu konulara önem vermekten geri kalmıyoruz. Boşanma zorlu bir süreçken bir de boşanma sonrasında yalanılacak olan maddi ve manevi sorunlar çerçevesinde haklarınızı korumak adına Maltepe avukatlık büromuza başvurabilirsiniz. Nafaka alımlarında istenilen şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Boşanma sonrası düşük gelire sahip olacak kişiler,
  • Ev hanımları,
  • Geçici işlerde çalışan ve sabit maaşlı düzenli işi olmayan kişiler yoksulluk nafakası talebinde bulunabilirler.

Nafaka alabilecek kişilerin dışında bir de bu tarz talepte bulunamayacak kişiler vardır. Onlara ait özellikler ise;

  • Resmi kayıtlara göre evli olmayan bireyler nafaka talebinde bulunamazlar,
  • Geliri yüksek olan ve boşanma sonrasında yaşam standartları değişmeyecek olan kişiler,
  • Düzenli bir işi, yüksek bir maaşı olan kişiler,
  • Memurluk yapan bireyler,
  • Boşandığı eşinin maddi durumu da kendisiyle aynı olan eşler,
  • Kumar oynayan bireyler yoksulluk nafakası talebinde bulunamazlar.

Nafaka ödemelerinde devam eden dava süreçleri olabilmektedir. Nafaka ödeyen kişiler nafaka azaltma davası açabilecekleri gibi nafaka alan taraf nafakayı yükseltme davası açabilmektedir. Bunların dışında nafaka iptal davası da söz konusu olabilmektedir. Nafakaların ödenmemesi halinde geçmişe yönelik tüm borçlar icra yoluyla tahsil edilmektedir. Bu durumda uzman avukatlarımızdan yardım alarak nafaka ödemeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/nafaka-yasasi-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yoksulluk-nafakasi-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-nafaka-2.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/istirak-nafakasi-tedbir-istirak-nafakasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kimler-yoksulluk-nafakasi-alamaz.html

Yorum yapın

Hemen Ara