Anlaşmalı boşanma, bireylerin evliliklerini her iki tarafça da ortak bir karar alarak bitirmeleri anlamına gelmektedir. Anlaşmalı boşanma esnasında her iki taraf da boşanmak istemektedir ve boşanmanın getirdiği maddi ve manevi bütün hukuki sonuçlarında anlaşmaktadırlar. Bu tarz gerçekleştirilen boşanma işlemleri anlaşmalı boşanma olarak tanımlanmaktadır.
Boşanma davaları tarz ve şekil bakımından farklılıklar gösterebilmektedir. Boşanma esnasında bireyler çekişmeli veya anlaşmalı boşanma yöntemlerini kullanabilirler. Anlaşmalı boşanma yöntemiyle boşanabilmek için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer verilen “anlaşmalı boşanma şartları”nı yerine getirmek gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 4721 sayılı maddesinde yer alan bu koşulları yerine getirmeyen bireylerin anlaşmalı boşanma yöntemiyle boşanması imkânsız olmaktadır.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Yerine Getirilmesi Gereken Koşullar
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan bu koşullar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir. Bu koşulları yerine getiren bireyler anlaşmalı boşanma yöntemiyle boşanabilmektedirler.
- Anlaşmalı boşanma yöntemiyle boşanmak isteyen eşlerin evlilik sürelerinin en az 1 yıl olması gerekmektedir. 1 yıldan daha az süresi olan evlilikler için anlaşmalı boşanma davası açmak mümkün değildir.
- Anlaşmalı boşanma yöntemini kullanarak boşanmak isteyen eşler, maddi ve manevi olarak doğacak tüm hukuki sonuçlar üzerinde anlaştıklarını ve uzlaşma içinde olduklarını hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolünde belirtmek zorundadırlar. Bu hazırlanacak olan anlaşma protokolü, anlaşmalı boşanmaların temelini oluşturmaktadır.
- Anlaşmalı boşanma yöntemi kullanıldığında her iki taraf da davaya katılmak zorundadır. Ayrıca böyle bir zorunluluklarının bulunmasının nedeni, anlaşmalı boşanma protokolünde verdikleri ifadeleri hakimin teyit etmesinden kaynaklanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası iki tarafın da en kolay şekilde boşanabilmelerine olanak sağlayan bir yöntemdir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davası açma için hazırlanan anlaşmalı boşanma dilekçesiyle birlikte yetkili mahkemelere başvuru yapmak gerekmektedir. Boşanma davaları için yetkilendirilen mahkemeler Aile Mahkemeleri’dir. Ayrıca aile Mahkemeleri olmayan şehirlerdeyse boşanma davaları için müracaatlar Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne yapılmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen bireyler, eşleriyle birlikte son 6 ay içinde ikamet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemesi’ne başvuru yapmalıdırlar. Eğer 6 aydan daha uzun bir süreden beri farklı yerlerde yaşamaları durumunda boşanma davasını davalı bulunduğu yer mahkemesine giderek açmalıdır. Maltepe avukatlarıyla boşanma işlemlerinize hemen başlayıp dava süresini başarılı bir şekilde yürütebilirsiniz. Ayrıca Maltepe boşanma avukatı, boşanma davalarınız için gerekli prosedürleri ve yöntemleri kanunlar çerçevesinde gerçekleştirerek sizin hakkınızı korumaya çalışacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Süresi Ne Kadardır?
Boşanma davalarına bakıldığında anlaşmalı boşanma davalarının çekişmeli boşanmalara göre daha kısa süre içinde sonuçlandırıldığı bilinmektedir. Ayrıca en kısa sürede gerçekleşen boşanma yöntemi olduğu kolayca ifade edilmektedir. Ortalama 1 ila 3 ay arasında bir sürede sonuçlanabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmalarda Avukat Tutmak Gerekir mi?
Tüm boşanma davaları için avukat tutmak zorunluluğu gibi davacıların hiçbir yükümlülüğü yoktur. Ancak bireyin yasal haklarının korunabilmesi için avukat tutmak önemli olabilmektedir. Mesela çocuğunun velayetini hem anne hem de baba almak ister. Ancak tuttuğu avukatın etkili bir savunma yöntemiyle bireyler çocuğun velayetini alabilmektedir. Uygun koşulların olduğuna hâkimin kanaat getirmesini sağlamak, avukatların tecrübe ve bilgi birikimlerine bağlıdır. Ayrıca alanında uzman bir avukatla boşanma davaları daha sağlıklı ve hızlı yürütülebilmektedir. Maltepe avukatlarından bu boşanma süreçleri konusunda destek isteyebilirsiniz. Ayrıca Maltepe boşanma avukatı boşanma süreçleri içerisinde bireye elinden geldiğince yardım edip haklarını savunmaya çalışacaktır.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-kaynarca-mahallesi-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-ortacesme-mahallesi-avukat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-soguksu-mahallesi-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-hakkinda-merak-edilenler.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-surecleri.html
“Anlaşmalı Boşanma Davası” üzerine bir yorum