Boşanma Davaları Süreleri Nedir?

Boşanma davalarında süre boşanma türüne göre değişmektedir. İki farklı boşanma türü bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları. Davanızın seyri için nasıl bir dava açıldığı ve eşinizle boşanırken ne şartlarda boşanmak istediğiniz dava süresini etkilemektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Dava Süresi

Anlaşmalı boşanma davaları adından da anlaşılacağı gibi eşlerin karşılıklı olarak boşanma sürecinde her konuda karşılıklı olarak anlaşması üzerine açılan davadır. Bu davalarda önemli olan dilekçelerin doğru hazırlanması ve anlaşma protokolünün uzman eller tarafından çıkmasıdır. Doğacak tüm haklarınızla ilgili eşinizle anlaşmış olmanız ve bunu yazılı olarak protokolde beyan etmeniz gerekir. Bu konuda Maltepe avukat büromuzda görev yapan uzman avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz. Bizler yurt içi ya da yurt dışında başlayacak olan boşanma davalarınızla sizlere hakiki olarak tüm haklarınızı korumak ve savunmak konusunda yardımcı olmaktayız. Davanın açılması, takip edilmesi varsa çocuğunuzun ve sizin haklarınızın korunması konusunda hukuki anlamda yapılması gereken tüm süreçlerin takip edilmesi ve hazırlanması konusunda bizlerden destek alabilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma davalarında evrakların eksiksiz hazırlanması ve dosyanın tam olması halinde süresi en az 1 en fazla 3 ay arasında değişmektedir. Bazı durumlarda hâkimin dosyayı detaylı incelemesi ve eşlerin mahkemede tutum ve davranışlarının tutarlı olması halinde süreç 7 gün içinde sonuçlanmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Dava Süresi

Çekişmeli boşanma davaları en uzun süreli geçen davalardandır. Eşlerin birbirleriyle boşanma konusunda anlaşamamaları sonucunda açılan davalardır. Karşılıklı bir anlaşma olmadığı için eşler kendi haklarını savunmak adına dilekçelerini hazırlatarak mal paylaşımından çocuğun vekâletine nafaka ya da tazminat ödemelerine kadar genellikle hiçbir konuda bir uzlaşma sağlamaz. Bu konuların en az birinde uzlaşma olmaması çekişmeli boşanma davası açılması için yeterli olmaktadır. Dava süresi en az 8 ay sürmektedir. Davanın açılmasından ilk duruşma süresine kadar en az 5 ay geçmektedir. Bu süreçte davanın açıldığını karşı tarafa tebliğ edilmesi kişinin buna cevap vermesi gibi detaylar işlemektedir. Anlaşmalı boşanma davalarından farklı olarak dava süresinde eşlerin evlilikleriyle ilgili tanıkların dinlenmesi gerekir. Bilirkişi raporları istenebilmektedir. Tüm bu durumlar dava süresini etkilemektedir. Davanın sonuçlanması 12 ay gibi bir süreyi bulabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında anlaşmalı boşanma davalarına göre daha zorludur. Bu tarz bir durumla karşılaşmanız halinde bu zorlu süreci daha sağlıklı ve hukuki anlamda daha kazançlı atlatmak isteyenler Maltepe boşanma avukatı aradıklarında bizlere başvurabilirler. Kanunlar karşısında haklarınızı korumak ve sağlıklı bir şekilde boşanmanızı sağlamak için bizler sizlerin yanınızdayız.

Boşanma Davalarında Temyiz Süresi

Boşanma davası sonuçlanmasından sonra eşlerin dava sonucundan memnun kalmadıkları durumlarda davayı bir üst mahkemeye taşımasına denir temyiz. Boşanma davaları yerel mahkemelerce yürütülmektedir. Temyiz kararının alınması halinde dava Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından görülmeye başlamaktadır.

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi iş yükü en ağır olan birimlerdendir. Davanın temyize verilmesiyle dosyanın incelenme süresi 2010 yılından alınan verilere göre en az 259 gündür. Davanın açılması, sonuçlanması da çekişmeli davalar göre daha uzun sürmektedir. Sürecin uzaması eşler arasında gelişen durumun daha da zorlaşmasına neden olabilmektedir.

Boşanma davalarında önemli olan eşlerin birbirleriyle her konuda anlaşmaya vararak evliliklerini en sağlıklı şekilde sonuçlandırması olmaktadır. Anlaşmaların sağlanamaması dav süreçlerini de etkilemektedir. Uzayan davalar bireylerin kişisel, fiziksel ve ruhsal anamda etkilenmesine ve iş ve sosyal yaşamlarının da bu durum karşısında olumsuz bir evreden geçmesine neden olmaktadır. Bu süreçleri daha bilinçli ve hukuki yollardan rahat atlatmak isteyenler büromuza gelerek avukatlık hizmetlerimizden faydalanabilirler.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-hakkinda-yargitay-kararlari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-temyiz.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/borclar-kanunu.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ayipli-malin-iadesi-hakkinda-yargitay-kararlari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ramazanoglu-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

“Boşanma Davaları Süreleri Nedir?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara