Aile Konutu Şerhinin Önemi Nedir?

Aile konutu bir konut içerisinde tüm bireylerin hakkını eşit olarak korumasını sağlayan ve ev üzerinde kimsenin birbirinden habersiz işlem yapmasına müsade etmeyen bir uygulamadır. Aile konutu şerhini kullanabilmek için maliklerden herhangi biri tapu müdürlüğüne giderek konut üzerinde kendi ismini de yazdırabilir. Bunun için muhtarlıktan aldığı ikametgah belgesini ve evlilik cüzdanını götürmesi yeterli olacaktır. Aile konutu aynı zamanda meskeniyet iddiası gibi durumlarda da hacizin önüne geçebileceği için önemlidir ve yapılmalıdır. Böylece eşlerden biri habersiz olarak konutu satamayacak ya da kira sözleşmesini iptal de edemeyecektir.

Aile Konutu Şerhi Boşanmalarda Neden Önemlidir?

Toplumumuz içerisinde ailenin oturduğu evi alan ve ev üzerindeki tüm resmi işlemleri yapan kişi erkek olmaktadır. Ataerkil yapıdan dolayı kira sözleşmesinden ev satışına kadar tüm resmi belgeleri yapan erkek, boşanma gibi durumlarda da bu nedenle evle ilgili çok kolay bir şekilde kadını ve çocuklarını mağdur edebilmektedir. Örnek vermek gerekirse evlendikten 10-20 yıl sonra boşanmaya karar veren eş, kadın boşanmayı kabul etmeyince evden istediği gibi ayrılabiliyordu. Ayrıca ev kiralıksa kiraları ödemeyi de reddedebiliyordu. Ev sahibi ödenmeyen kiralar için eve haciz getirebiliyor ve bu durumda da icradan haberi olmayan kadın ve çocuklar kapı dışarıda kalabiliyordu.

İşte yukarıda verdiğimiz örnek nedeniyle aile konutu şerhi son derece önemli bir yere sahip oluyor. Bir başka örnekte ev sahibinin eş olduğu durumlarda için verilebilir. Ev sahibi eş yeni bir adrese taşınarak boşanmak istediği eşi zor durumda bırakmak adına, kadının ve çocuklarının haberi olmadan tapuya giderek bir üçüncü kişiye evini dilediği gibi satabiliyor. Durumdan haberi bile olmayan kadınlar eve gelen yeni ev sahibi karşısında ya evden bir an önce çıkmak zorunda kalıyor ya da icra yoluyla zorla çıkartılıyordu.Ancak tüm bu problemler aile konutu şerhi sayesinde sona erdi diyebiliriz.

Hayatlarını birleştiren çiftler artık aile konutu kavramına alışıyor ve evle ilgili tüm kararları birlikte alarak ortak hareket ediyor. Bu sayede hiç bir hak yenmemiş, hiç bir eş zor durumda kalmamış oluyor. Aynı durum mesken iddiası davalarında da geçerli. Çünkü borçtan dolayı eve haciz geldiği an, borçtan bile haberi olmayan eş, yaşadığı konuttan mahrum kalmış oluyordu.  Ancak aile konutu şerhi bunlara yasal bir düzenleme getirilmesini sağladı.

Eşlerden Biri Ölünce Aile Konutu Ne Oluyor?

Aile konutu içerisinde eşlerden biri ölünce sağ kalan eş yaşantısına devam ettirebilmek adına oturma hakkı talep etmelidir. Katılma hakkı alan eşin alacağı yetmiyorsa o zaman üzerine bedel eklenecek ve aile konutunda oturmaya da devam edecektir. Eğer sağ kalan eş intifayı kullanma hakkını seçerse konutu isterse kiraya da verebilir. Oturma hakkını seçerse de o evde sadece oturabilir ve herhangi bir işlem yapamaz.

Ayrıca bilinmesi gereken bir diğer konu da aile konutu kavramının içerisinde aynı zamanda ailenin eşyalarının da dahil edilmesidir. Eğer herhangi bir ayrılık şekli olursa, yani buna ölüm ve boşanma da dahil, eşlerden biri katılma hakkını isteyebileceği gibi miras alacağına mahsuben evin ve evdeki eşyaların mülkiyetini de isteyebilir. Bunlar için açılan davalar genelde kısa sürede sonuçlandırılmakta ve eşi mağdur etmeyecek şekilde bir yol izlenmektedir. Bu nedenle aile konutu şerhi aile bireylerini koruması açısından önem teşkil ettiği için yapılmalıdır. Evliliğinizin kaçıncı yılında olursanız olun aile konutu şerhi yapılabilir ve işlemler kısa sürede tamamlanacaktır diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-nasil-koyuluyor.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhinin-nitelikleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/orta-mahallesi-bosanma-avukati-2.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-ne-ise-yariyor.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-nedir.html

“Aile Konutu Şerhinin Önemi Nedir?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara