Anlaşmalı Boşanma Mı Yoksa Çekişmeli Boşanma Mı?

Boşanmak da tıpkı evlenmek gibi oldukça doğal bir durumdur. Evliliklerinde geçinemeyen insanlar tek taraflı ya da iki tarafın da onayı olarak boşanma kararı alabilirler. Boşanma durumu ise Türk hukukunda anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şimdi sizlere anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma arasındaki farklardan bahsedeceğiz. İstanbul Maltepe avukat bürosunda çalışmaktayım. Bu nedenle her gün boşanmak isteyen insanlar anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi boşanmalıyım diye merak ediyorlar. Aslında bu iki durum arasında bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Dilerseniz buna alt başlıklarımızda devam edelim.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma daha kısa sürede tamamlanan bir boşanma türüdür. Çünkü anlaşmalı boşanan evli çift arasındaki mal varlığı paylaşımını çocuk velayet durumlarını ve nafaka ödemelerini çoktan konuşmuş ve ortak bir karar almıştır. Bu nedenle mahkeme karşısına çıktıkları zaman hakim ortada çözülmesi gereken bir sorun olmadığından dolayı çifti boşar. Bu boşanma durumu da 2 – 3 ay içinde gerçekleşir.

Çok basit şekilde sürdüğü gözükse de boşanacağınız eşinizle anlaşmak kolay bir şey değildir. Çünkü eşler arasında boşanma durumunda mal varlığı paylaşımı ve çocuk velayet durumu çok kolay bir şekilde anlaşılmaz.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma iki taraftan birisinin başvurusuyla başlamış olan boşanma davasıdır. Tek taraf boşanmak istediği için diğer taraf her şeyi ağırdan almayı dener. Bu da hakim karşısına bir kez çıkıldığında işin çözülmemesine sebep olur. Bu tarz durumları biz Maltepe avukat bürosundaki avukatların da başına gelmiştir. İki taraf da hem mal varlığını paylaşırken hem de çocuklarının velayeti durumunda bir anlaşma içine girmediklerinden dolayı boşanma süreci bir senenin üzerine çıkabilir.

Anlaşmalı Boşanma İle Çekişmeli Boşanma Arasında Nasıl Ayrım Yapmak Gerekir?

Maltepe boşanma avukatı Mehmet Ali Helvacı olarak ben ikisi arasında şu daha avantajlı diyemiyorum. Çünkü bana göre iki boşanma süreci de tarafların durumuna bağlıdır. Eşlerin kaç yıldır evli oldukları yaşları ne işle meşgul oldukları mal varlıklarının ne kadar olduğu mal varlıklarının ne kadarını evlilik öncesinde elde ettiği müşterek çocuklarının olup olmadığı ve bu çocukların yaşları çocuklarının toplam aylık masrafları gibi kriterlere göre boşanma durumunuzu değerlendirebilirsiniz. Bu şartlar göz önüne alınarak eşler birbirleri arasında anlaşırlarsa anlaşmalı boşanma davasını eğer eşler birbirleri arasında anlaşamazlarsa da çekişmeli boşanma davasını tercih etmiş olurlar.

Karşı Taraf Boşanmak İstemezse Boşanamaz Mıyım?

Maltepe boşanma avukatı olarak bana sorulan en sık sorulardan birisi de budur. İnsanlar tek taraflı bir boşanma isteğinde boşanamayacaklarını düşünüyorlar. Ancak bunda da etkili olan eski Türk medeni kanunudur. En sonunda da davayı düşürürdü. Bundan dolayı boşanmak isteyen eş boşuna uğraşmış olurdu. Ancak yeni Türk medeni kanununa göre boşanmak için illa iki tarafın da istekli olmasına gerek yok. Tabi ki de boşanmak isteyen kişi eşiyle anlaşırsa daha çabuk şekilde boşanma davası sonuçlanır. Ancak hakim sizin sunacağınız sebepler iddialar ve kanıtlar durumunda sizi eşinizden boşayabiliyor. Ancak çok kısa sürede gerçekleşeceğini söylemek zor olur.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasi-mi-trafik-kazasi-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-rasimpasa-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-hakkinda-merak-edilenler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/evlatligin-cocuklari-evlat-edinene-mirasci-olabilirler-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/sakli-pay-mahfuz-hisse-nedir.html

“Anlaşmalı Boşanma Mı Yoksa Çekişmeli Boşanma Mı?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara