Boşanma Davaları Hakkında Merak Edilenler

Boşanma davaları ülkemizdeki yargı yükünün önemli bir kısmını oluşturur. Son istatistiklere göre ülkemizde her yıl yaklaşım 130.000 adet boşanma davası görülmektedir. Ayrıca son on yılın rakamlarına bakıldığında yıllık ortalama 4000 adet artış olduğu gözlenebilir. Bu yazımızda Maltepe boşanma avukatı gözünden bu davaları size kısaca anlatmaya çalışacağız.

Boşanma Davası Çeşitleri Nelerdir?

Boşanma davalarında uygulanan hükümler ve davanın ele alınışı bakımından iki adet dava tipinden söz edebiliriz. Bunlar anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak ifade edilir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları: Eşlerin her ikisinin birden boşanmaya razı olduğu ve evliliği oluşturan her noktada hem fikir oldukları dava biçimidir. Kısaca bir anlaşmalı boşanma davasının niteliklerini sıralayalım.

  • Anlaşmalı boşanma davalarında çocukların kimde kalacağı (velayet), nafaka ödenip ödenmeyeceği veya ortak malların nasıl paylaşılacağı gibi konular bir anlaşmazlık örneği içermemelidir.
  • Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftler en az bir yıl evliliklerini sürdürmüş olmalıdır. Ancak hâkim tarafından evliliği oluşturan etmenlerin temelinden sarsıldığına kanaat getirilirse, bu madde yok sayılabilir.
  • Bu davalarda tarafların her ikisi birden mahkemede yer almalıdır. Maltepe avukat tarafından temsil edilmek mümkün olmaz.
  • Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin herhangi birinin yaşadığı yerleşim yerinde görevli olan Aile Mahkemesi’ne başvuru yaparak açılır. Eğer bu imkan yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne yönelim sağlanır.

Çekişmeli Boşanma Davaları: Boşanmak isteyen taraflar herhangi bir konuda anlaşmazlık yaşıyorsa dava direk çekişmeli boşanma davası statüsüne girer.

  • Çekişmeli boşanma davalarında Maltepe avukat desteğinden yararlanılmaktadır.
  • Başvuru merci aynıdır ancak şahısların vekillerinin imzası olması da yeterlidir.
  • Dava görülürken, taraflar hakim tarafından özellikle çağırılmadıkça bizzat katılımda bulunmayabilirler.
  • Taraflardan herhangi birisi eğer karşı tarafın bir sorumluluğunu yerine getirmediğini iddia ediyorsa veya medeni kanunda evliliğin sona ermesini sağlayacak şeylerden birisini yaptığını savunuyorsa bunun ispat etmekle yükümlüdür.

Boşanma Davalarının Konuları Nelerdir?

Günümüzde biten evliliklerin nedenlerine istatistiksel olarak yaklaştığımızda ilk sırada şiddetli geçimsizliğin olduğunu görüyoruz. Sonrasında ise orta mülkü terk etmek ya da zina yapmak gibi eylemler geliyor. Buradan hareket ederek boşanma davalarının konularından kısaca bahsedelim.

Şiddetli Geçimsizlik: Mahkemeye, evliliğinin içinde fiziksel ya da psikolojik şiddet olduğu gerekçesiyle boşanma talebi iletenler, eğer fiziksel bir şiddet uygulanıyorsa bunu polis tutanakları ve darp raporlarıyla hakime sunabilirler.

Zina: taraflardan biri diğerini zina yapmakla itham ediyorsa bunu delilleri ile ortaya koymalıdır. Burada nelerin delil olarak kabul edileceğini en iyi Maltepe boşanma avukatı bilir.

Çocukların Velayeti: Boşanma davalarında 18 yaşını doldurmamış çocukların ebeveynlerine teslimi konusunda çocuk odaklı bir bakış açısı hakimdir. Bu yüzden eğer annenin ciddi rahatsızlıkları yoksa veya hayatını idame ettirmek için yüz kızartıcı yollara başvurmuyorsa genelde bu yönde kararlar çıkar.

Nafaka: Boşanma sonrasında eşlerden birinin yoksulluğa düşeceği anlaşılırsa, davanın içeriğinde olmasa bile hakim tarafından nafaka ödenmesine yönelik bir karar alınır.

Boşanma Davalarında Avukat Tutmanın Önemi

Her işte bir profesyonel tarafından destek alarak konuya yaklaşmak daha avantajlıdır. Boşanma arifesinde, avukat yardımı almak size birçok yönden fayda sağlar.

Davanızın uzman bir avukat tarafından takip edilmesi süreçlerin zamanında ele alınmasını sağlayacaktır. Belirli bir süre verilmişse bu sürede aksiyon almak davanın seyri açısından çok önemlidir. Avukatlar tecrübeleriyle durumdan vazife çıkararak yaşayacağınız olası kötü senaryoları engellerler. Ayrıca davanın takibini yaparken ayıracağınız zaman da size kalır.

Karşılıksız boşanma kaç yıl sürer?
Karşılıksız boşanma diğer bir ifade ile karşı taraftan herhangi bir nafaka, tazminat gibi etmenlerin talep edilmemiş şeklidir. Karşılıksız boşanmanın ne kadar süreceğine ilişkin net bir durum ifade edilemez. En fazla bir yıl sürer.
Kaç çeşit boşanma davası vardır?
Boşanma davaları genel anlamda iki çeşittir. Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma. Boşanmanın kendi içerisinde kişilerin boşanma sebeplerine göre farklı dava süreçleri işlenmektedir.
Ilk kim boşanma davası açmalı?
Boşanma davasını hangi tarafın açtığının hukuki boyutta herhangi bir kazanımı bulunmamaktadır. Erkek ya da kadın açar.

İlginizi Çeker;

Trafik Kazası Tazminat Davası Detayları Nelerdir?

Çekişmeli Boşanma Hakkında Merak Edilenler

Boşanma Avukatı Ve Davaları

Maltepe Avukat

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Hemen Ara