Karşılıksız Çek Yasasında Son Durum 2024

Ticaret hayatında pek çok kişinin kullandığı çek ile yürütülen işlemlerde maalesef çoğu zaman elinizde patlayan bir kağıt parçası ile kalakalabilirsiniz. Bu durumlarda yürütülen yasal süreçler ve uygulanan cezai işlemlerin boyutları davadan davaya değişiyor. Elbette müvekkil olarak sizleri savunan avukatlarınızın da bu alandaki profesyonelliği çok önemli bir unsur kabul edilir. Özellikle karşılıksız çek yasasında son durum 2020 yılı için biraz daha sevindirici olacak gibi duruyor.

Her geçen yıl artan ve pek çok kişinin hem mağdur hem de suçlu olmasına sebebiyet veren karşılıksız çekler genellikle bu işi meslek haline getiren ve büyük bir sahtekârlık yapan kişilerin tekelinde dönüyor. Kendilerine kandırabilecekleri potansiyel bir müşteri arayan ve onu çeşitli oyunlarla alt ederek eline karşılıksız bir çek ödemesi bırakan kişiler bu yıl büyük cezalara çarptırılacaklar.

Genel olarak karşılıksız çek yasasında son durum 2020 yılında neleri getiriyor bir göz atarsanız; ilk olarak bankaların bu çekler için ödemek zorunda olduğu tutarın bir miktar daha artırıldığını görebilirsiniz. Kişinin zararını tamamen karşılamayan fakat yapılması gereken bir uygulama olan bu banka ödemelerine ek olarak eğer bu sahtekârlığı yapan kişiler birebir yakalanır daha doğrusu isim tespiti ile kimliği doğrulandığı anda Merkez Bankası kara listesine alınıyor. Bu listeye giren kişi kim olursa olsun, 10 yıl boyunca kesinlikle çek alımına başvuru dahi yapamıyor. Bu madde özellikle piyasada hali hazırda bu işi meslek haline getirenlerin canını sıkacak türden çünkü bir kez yakayı ele veren çek yasasına göre farklı yöntemler denemeden bu işe bir daha karşılaşamıyor. Ayrıca çek yaprağı ve çek defteri üzerinde de alınan farklı önlemler ile 2019 yılından itibaren çoğu kalpazanlığın önüne geçilmeye çalışılacak.

Avukat Mehmet Ali Helvacı ve uzman avukat kadrosu ile konunun detaylarını öğrenmeniz mümkün. Onlarla yapacağınız yüz yüze görüşmeler dâhilinde açılacak pek çok davayı kazanabilir ve kısa sürede kayıplarınızın önüne geçebilirsiniz. Keza yine karşılıksız çek yasasında son durum 2020 yılında bu kişileri yakalayıp hapis cezasına kadar uzanan ağır bedellerle bekliyor. Çünkü yapılan bu karşılıksız çekler artık sahtekârlık ve dolandırıcılık kapsamında değerlendirilecek. Pek çok kişinin sevinip bir diğer grubun memnun kalmayacağı bu değişikliklerin tüm detaylarını avukatlarımız ile görüşmelisiniz. Bu görüşmeler sonucunda nasıl bir yol izlenecek, izlenen yolda nasıl bir tutum sergilemeli ve neler yapmalısınız gibi önemli noktaları avukatlarınızla görüşmelisiniz.

Çek ödenmezse ne olur 2021?
Çek ödenmemesi durumunda borçlar hukuku devreye girmektedir. Karşılıksız çek vermek aynı zamanda hapis cezasıyla da sonuçlanabilecektir.
Çek Karşiliksiz çikarsa ne olur 2021?
Çek karşılıksız çıktığı takdirde, borçluya dava açma hakkı verilmiştir. Karşılıksız çekin maddi geçerliliğinin kabul edilmesi durumunda, kişinin borcuna sadık kalmaması halinde hapis cezası verilebilir.
Karşılıksız çeke af gelecek mi?
2016 yılında çıkarılan yeni karşılıksız çek yasasına göre, af imkanı uzak bir ihtimal olarak kabul edilmektedir.
Karşılıksız çek yasası meclisten geçti mi?
Karşılıksız çek yasası 2021 yılının Nisan aynındaki yeni düzenleme kapsamında, suç olarak görülmeye devam etmektedir. İnfazı yasasında, çekin karşılıksız çıkması durumunda, kişinin hapis cezası ile süreci tamamlaması kabul edilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Karşılıksız Çek 2019

Maltepe İcra Avukatı

Maltepe Avukat- Maltepe Hukuk Bürosu

Boşanma Davaları Hakkında Merak Edilenler

2022 Yılı Kıdem Tazminatı Tavanı

“Karşılıksız Çek Yasasında Son Durum 2024” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba hocam beni 2018 de bir gurup kandırdı bir şirketi adıma devretiler ve şirketin hayali bir şirket olduğunu bir ay sonra fark etik şirketin 12 tane çeki adıma devretmeden önce piyasaya vermişler çeklerdeki imza bana ait değil ama suçlu ben örünüyom beş yıl hapis cezası aldım neyapmalıyım lütfen bir yol gösterin

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara