Tahliye Taahhütnamesi 2024

Emlak sektörünün olmazsa olmazı görülen tahliye taahhütnamesi 2023 yılında yine fazlasıyla gündemde çünkü kiracının işyeri veya ev sahibine verdiği bu yazılı beyanla beraber belirttiğiniz tarihte bahsi geçen yeri boşaltmak zorundasınız. Bu konuda kiracı olarak mağduriyet yaşamamak veya kiralayan olarak sorun yaşamamak adına Helvacı Hukuk Bürosu ile görüşebileceğiniz konunun detaylarını aktaralım.

6570 sayılı kanunla koruma altına alınan tahliye taahhütnamesi 2023 yılında kiracının mülk sahibine verdiği yazılı bir beyan olup, oradaki tarihte sorunsuz bir şekilde mülkü terk edeceğini beyan eder. Fakat bazı koşulları sağlamadığı zaman bu taahhütname geçersiz sayılır.  Özellikle imzalanan taahhüt tarihi kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanmışsa, kişiye zorlama veya farklı sebeplerle imzalatılmış ise ve son olarak da imzalanan tarih bir sonraki yıla denk gelmiyorsa geçersiz sayılır ve kesinlikle mülk sahibi haksız duruma düşer. İki tarafı da ilgilendiren bu durumun son yıllarda bu kadar popüler olmasının nedeni çoğu taahhüdün geçersiz olmasıyla alakalıdır.

Karşılıklı olarak hazırlanan ve ev kontratındaki tarihten sonra imzalanan bu tahliye taahhütnamesi 2023 için dava açılmak istenirse; ev veya iş yerini kiralayan kişi, bu taahhütte bulunan şartları yerine getirmeyen ve mülkü terk etmeyen kiracıya 6570 sayılı yasa ve Borçlar Kanunu’ndaki hükümleri dikkate alarak dava açabilir. Fakat bu dava için orada belirtilen tarihin geçmiş olması gerekir ki tarihi gelmeyen taahhüt için herhangi bir yasal hak talep edilemez. Başvuru yapılır yapılmaz anında dava açılacağı durumunu düşünmemelisiniz. Çünkü siz başvuruyu yaptıktan sonra, kira sözleşmesinin bittiği tarihe göre 1 aylık bir süreçte Sulh Hukuk Mahkemesi’nde davanız açılır.

Açılan davaların sonuçlanması, burada ön görülen durumlar ve kişilerin savunduğu durumların doğruluğu, koşullar ve daha pek çok detay incelemeye alınır. Eğer kiracıya zorla bir taahhüt imzalatılmamış, hazırlanması gereken tarihlere uyuyorsa ve gerçekten bir kiralayan kişinin yaşadığı bir mağduriyet varsa kiracıya belirlenen 7 gün içinde bahsi geçen ev veya iş yerini boşaltması hakkında bir karar çıkartılır. Kişi bu karara yine uymuyor ve mülk sahibine ait yeri boşaltmamak için iddia ediyorsa, icra yöntemlerine başvurulur. Çıkan sonuç ve süreye göre kiracının ödemediği kira bedelleri de bulunuyorsa eşyalarına el koyulabilir. Ancak çoğu kişi iş bu aşamaya gelmeden icralık olmamak adına bulunduğu mülkü terk edebiliyor. Bu tarz durumlarda doğan tüm hak ve cezai işlem detaylarını konunun uzmanı Avukat Mehmet Ali Helvacı’ya ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Kira tahliye taahhütnamesi Word
Kira tahliye taahhütnamesi Word üzerinden düzenlenebilen, ıslak imzalı resmi evraklar arasında yer almaktadır
Boş tahliye taahhütnamesi imzaladım
Boş tahliye taahhütnamesi imzalamanız, kanunen korunma işleminden mahrum kalmanıza neden olabilmektedir. Ancak imzaladıktan 1 ay sonra tahliye taahhüdü için iptal edilmesi üzerine yargıya başvurabilirsiniz.
Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları
Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için tarihlerin belirlenmiş olması ve her iki tarafın da ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Tahliye Taahhütnamesi İşlemleri

Kiracı Tahliye Şartlarını Bilmeden Kiracıları Evden Çıkarmak Mümkün Değil

10 Yıllık Kira Sözleşmesi Tahliye Dava Açma Süresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kiracı Tahliyesinde Avukata Danışın, Zaman Kaybı Yaşamayın

KAMULAŞTIRMA AVUKATI

“Tahliye Taahhütnamesi 2024” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara