Kiracı Tahliye Şartlarını Bilmeden Kiracıları Evden Çıkarmak Mümkün Değil

Kira hukuku geniş bir kapsamı olan ve bu nedenle avukata danışılarak çözülmesi gereken sorunlar bütünüdür. Artık Borçlar Kanunu gereğince kiracı ve kiralayan ilişkisi bir borç ve alacak ilişkisine döndüğü için kiracı avukatları da Borçlar Hukuku’na hakim avukatlar arasında olmalıdır.

Kira Hukukunda En Çok Karşılaşılan Sorun Kiracı Tahliyeleri

Kira hukukunu incelediğiniz zaman en çok karşılaşılan sorunların başında kiracı ve kiralayan arasındaki uyuşmazlıklar ve bundan doğan evden tahliye ettirme istemi olduğunu görebilirsiniz. Ancak 6570 sayılı kira kanunu kiracıların genel anlamda haklarını savunan bir kanun olduğundan hiçbir ev sahibi keyfi yere kiracıyı evden çıkaramaz. Bu nedenle belirlenen tahliye şartlarının geçerli olması gerekmektedir.

Mülkü kiralayan ev ya da iş yeri sahibi, istediği kadar sebep sıralasa da kiracıyı taşınmazdan tahliye edemez. Borçlar Kanunu düzenlemesine baktığınız zaman kiracının tahliye şartlarına uygun olması gerektiğini görebilirsiniz.

Dava Yoluyla Kiracı Tahliyesi Yapılabilecek Genel Durum Başlıkları Nelerdir?

Genel anlamda mülk sahiplerinin kiracıyı tahliye ettirebilmesi için gerekli olan şartları kısaca şöyle özetleyebiliriz:

  • Mal sahibinin ya da ailenin gereksinimi
  • Mülkün yeniden inşa edilmesi ya da imara girmesi
  • Yeni bir mülk gereksinimi
  • Kira bedelinin ödenmemesi ve iki kere ihtar çekilmiş olması
  • Tahliye taahhütnamesi imzalanmış olması

Kirayı Ödememe Durumunda Kiracının Tahliyesi Nasıl Gerçekleşir?

Kiracı tahliye avukatı, kiracının kirayı ödemediğini ispat etmesi durumunda kiralayan adına dava açabilecektir. Kiracısını evden çıkartmak isteyen ev sahiplerinin genelde en çok yakındığı konu kiranın ödenmemesidir ve birçok tahliye davası bu nedenle açılmaktadır.

Kiranın sadece bir kere ödenmemesi ya da geç ödenmesi durumunda, ev sahibinin tahliye isteme hakkı doğacaktır. Kira sahipleri ödenmemiş kira borçları için icra takibi başlatabilir. Ancak bu icra takibi davası esnasında tahliye talebinde bulunulmazsa ve sadece kira borçları istenirse, ileride tahliye talep hakkını kaybedecektir. Bu nedenle icra takibinden önce tahliye talebi verilmesi önemli bir detaydır. Ev sahibinin vereceği ödeme emrine karşılık kiracıya 7 günlük bir itiraz süresi doğar. Bu itiraz süresini doldurursa 30 gün içerisinde borcu ödemekle kiracı yükümlü olacaktır.

Kira Sözleşmelerinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Avukat kira sözleşmesi örneği de hazırlamakla yükümlü olduğu için avukatınızdan yeni bir kira sözleşmesi hazırlamasını isteyebilirsiniz. Bu sözleşme her iki tarafın haklarına değindiği için hem kiralayanın hem de kiracının özellikle dikkat etmesi gereken alanlar olduğunu bilmeniz gerekir. Bunlar:

  • Kira kontratını imzalamadan önce, kontrat yapacağınız kişinin mülkün gerçekten sahibi olup olmadığına emin olmanız gerekir. Ayrıca kişi mülk sahibinin vekili de olabileceğinden vekillik durumunun araştırılması gerekecektir.
  • Kira kontratında yazan adres, gerçekten kiraladığınız daireye ait mi diye kontrol etmeniz gerekir. Kapı numarası ve apartman numarası burada önemli detaylardır.
  • Kiralık mülklerde en çok karşılaşılan sorunlardan biri de mülkte geçmiş dönemlere ait borç bulunmasıdır. Kira davalarına bakan avukatlar muhakkak sözleşmede, geçmiş borçların size ait olmadığını belirten bir hükmün olması gerektiğini söylemektedir.
  • Kiranın senenin hangi döneminde arttırılacağı ve ne kadar zam yapılacağı da detaylı bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. İş yeri kirasında kiranın net mi brüt mü olduğu da önemle belirtilmektedir.
  • Kiranın mal sahibinin banka hesabına hangi tarihler arasında yatacağını da kontrata mutlaka ekleyin. Ayrıca havale gibi ek masraflar genelde kiracıya ait olur. Kirayı yatırırken bankaya kira ödemesi şeklinde bir açıklama yapmanız önerilir.
  • Depozitonun hangi şartlarda verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı da ayrıntılı olarak sözleşmede yer alması gereken konular arasındadır. Borç bırakma ve taşınmaz mallara zarar verme gibi durumlarda depozitodan kesinti olup olmayacağı mutlaka yazılı şekilde ifade edilmelidir.
  • Kira sözleşmesi imzalamadan önce bu alanda deneyimli bir avukatla görüşmenin büyük yarar sağlayacağını düşünmeli ve kira avukatı İstanbul içerisinde birçok yerde bulabileceğinizden, birinden danışmanlık almanız gerektiğini bilmelisiniz.

Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Kiracı Nasıl Tahliye Ettirilir?

Tahliye taahhütnamesi, kiracıyı hem masrafsız hem de en hızlı şekilde çıkarmanın yollarından biridir. Bunun sebebi de kiracının, mülkü kendi isteği ile taraflar arasında belirlenmiş olan sürede, hiçbir hukuki yola başvurmaya gerek olmadan tahliye edeceğini söylemiş ve bunu belgelemiş olmasıdır.

Kiracı tahliye avukatı olmadan da tahliye taahhütnamesi olarak hızlı bir şekilde kiracınızı evden çıkarabilmeniz mümkündür. Ancak tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için bazı şartlar arandığını unutmadan bunları yerine getirmeniz gerekmektedir:

  • Kira tahliye taahhütnamesi sözlü değil, yazılı bir şekilde beyan edilmiş olmalıdır
  • Kiracının çıkması için belirlenen bir tarihin taahhüt üzerinde yazılı olması gerekir
  • Kiracının çıkması için belirtilen tarih, kira sözleşmesinden bir süre sonrasına ait olmalıdır. Bunun nedeni de kiracı üzerinde baskı kurulmadığını anlamak ve buna mahal bırakmamaktır

Tahliye Taahhütnamesi Özellikleri Nelerdir?

Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesinde sadece bir madde olarak belirtildiyse bunun geçersiz olacağını bilmeniz gerekir. Çünkü bu taahhüt taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinden ayrı bir kağıda yazılmış olması gerekir. Ayrıca kira sözleşmesiyle aynı tarihi de taşıyamaz. Taahhütname özellikleri şunlardır:

  • Şarta bağlı olarak tahliye taahhütnamesini tarafların imzalaması mümkündür. Şart gerçekleştiği zaman taahhütname de geçerli olacaktır.
  • Kiralanan içerisinde verilen tahliye taahhütnamesi de geçerli sayılmaktadır.
  • Tahliye taahhütnamesi kira dönemi içerisinde verildiği zaman da geçerli sayılır.

6570 Sayılı Kanun Nedir?

Borçlar Kanunu içerisinde yer alan 6570 sayılı kanun, yazının başında da dediğimiz gibi kiracının haklarını korumayı esas alan bir kanundur. Bu kanuna göre mülkü kiralayan kira süresini uzatamaz. Ancak kira sözleşmesinin süresi dolduysa, kiracı, sözleşme hükümlerine uyduğu sürece evde oturmaya devam edebilir. Mülk sahibi, tahliye etme şartları dışında keyfi bir sebepten kiracıyı çıkaramaz. 6570 sayılı kanunun 7.maddesine bakarsanız, kiracının tahliye edilme şartlarının tek tek belirtildiğini görebilirsiniz.

Tahliye Davası Ücretleri Ne Kadardır?

Kiracı tahliyesi avukatlık ücreti için belirlenen kesin net bir tutar olmadığı gibi bu hem avukata hem de davanın süresine ve türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca kıstas olarak kira bedeli de alınacağından örnekle açıklamak gerekirse bir kira bedelinin 1000 TL olduğu tahliye davalarında istenen avukatlık ücretinin 12 bin TL olduğunu bilmeniz gerekir.

Tahliye Davalarında Avukat Tutmanın Önemi Nedir?

Tahliye davaları içerisinde Borçlar Hukuku’nu da barındırdığı için kanunlara hakim olan ve alanında profesyonel avukatlarla çalışmak davayı hızlandıracaktır. Bu anlamda başvurabileceğiniz profesyonel avukatlardan biri olan Avukat Mehmet Ali Helvacı, tahliye talepleriniz için mümkün olan tüm yasal yollara başvuracak ve kısa sürede sonuçlanmasını da sağlayacaktır.

Eğer kiracı tahliye davası masrafları ne kadar gibi kafanızda bazı sorular varsa bunların cevabını avukatla görüşerek kısa sürede alabilirsiniz. Tahliye davası masrafları için görüştüğünüz Helvacı, en kısa sürede davanızın çözüme ulaşmasını sağlayacağı için sorunsuz bir şekilde mülkünüzden kiracının çıkmasını sağlayacak ve problemlerinizi çözeceksiniz. Eğer tahliye taahhüdü imzalamışsanız, avukata gerek duymadan da kendiniz dava açmanıza gerek kalmadan kiracı tahliyesini gerçekleştirebilirsiniz.

Kiracıyı Çıkarmanın En kolay yolu
Kiracı evden çıkmadığı takdirde en kolay çıkarma yolu kiracı tahliyesidir. Kiracı tahliye davası açıldığı takdirde kiracı kısa bir süre içerisinde evden çıkar.
Pandemi sürecinde ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi
Pandemi sürecinde ev sahibi kiracıyı kiracı tahliye davası açtığı takdirde çıkarabilir. Ancak burada kişinin tekrardan yeni bir ev bulması gibi etmenler doğrultusunda zaman tanınması gerekir.
Kira sozlesmesi yok ev sahibi evden çıkarabilir mi?
Kira sözleşmesi bulunmadığı takdirde kiracı tahliye şartlarının bilinmesi önemli bir detaydır. Kiracı tahliye şartları bilinmeden kiracının evden gelişigüzel çıkartılması mümkün değildir. Burada kiracı dava açtığı takdirde kazanır.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Şartları Nelerdir?

Tahliye Taahhütnamesi İşlemleri

Ataşehir Kira Hukuku Avukatı

Tahliye Taahhütnamesi 2022

Kiracı Tahliye Dava Süresi Ne Kadardır?

“Kiracı Tahliye Şartlarını Bilmeden Kiracıları Evden Çıkarmak Mümkün Değil” üzerine 16 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara