Kiracı Tahliyesi İçin Borçlar Hukuku Kapsamına Bakılmalı

Gayrimenkul sahipleri zaman zaman kiracılarıyla hukuki boyuta varan problemler yaşayabilir. Bunlar farklı farklı sebeplerden olabileceği için hem kira kanunu hem de Borçlar Kanunu kapsamına girer. Çetrefilli ve uzun süreli olabilmektedir. Bu nedenle işinde uzman kiracı avukatları ile çalışılmalı ve bir an önce sorunun çözüme ulaşması sağlanmalıdır.

Kira avukatları pek çok konuda davaya bakabilir. Tahliye davaları, yeniden inşadan doğan sorunlarla ilgili ortaya çıkan davalar, kira sözleşmesinin hazırlanması konusunda yardımcı olunması ve daha sayabileceğimiz pek çok konu, bu avukatları yakından ilgilendirmektedir.

Kira Sözleşmeleri Neden Önemlidir?

Kira sözleşmeleri hem kiracının hem de kiralayanın haklarını koruması, yol göstermesi açısından önemlidir. Çünkü artık kira sözleşmeleri borçlar kanunu kapsamında değerlendirildiği için bir alacak verecek ilişkisine dönen bu ilişki kimi zaman hukuki yollarla çözülmelidir. Sözleşmede açık bir şekilde her konunun belirtilmesi, hukuki açıklığın sağlanması için de önemlidir. Avukat kira sözleşmesi örneği hazırlayarak size vereceğinden dilerseniz değinmek istediğiniz detayları özel olarak belirtebilirsiniz. Çünkü bir kira sözleşmesi ne kadar açık olursa, ileride doğacak sorunlar o kadar az olacaktır.

Kira Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Maddeler Nelerdir?

  • Kira sözleşmesi imzaladığınız zaman, imzaları atmadan önce ev sahibinin gerçek kişi olduğundan emin olun. Eğer imzayı atan mülkün gerçek sahibi değilse yasal vekilliğinin olduğuna emin olun.
  • Kira sözleşmesinde tarafların adı ve TC kimlik numaraları mutlaka belirtilmelidir.
  • Kira kontratında yazılan adresin, kiracının oturacağı evin adresi olduğundan emin olun. Özellikle kapı numarası ve apartman numarası gibi detaylar önemlidir. Çünkü oluşacak herhangi bir sorun ileride resmi başvuruların olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
  • Kiralanan yer geçmiş dönemlerden kalma borçlara sahipse bu borçların hiçbir şekilde yükümlülüğünü almadığınızı belirtin. Çünkü bazı mülklerde geçen dönemlere ait su ve elektrik gibi faturalar ortaya çıkar.
  • Kira bedelinin ne zaman artacağı ya da hangi oranda artacağı da açık bir şekilde yazılmalıdır. Kiraya yapılan zam enflasyon değerinde olmalıdır.
  • Kira bedeli hangi tarih arasında ve hangi hesaba yatmalı gibi soruların cevabı kontrat içerisinde açık bir şekilde yer almalıdır. Kiracı tahliye avukatı için kiranın ödenmemesi durumunun ispatı buradan yapılabileceği için, gecikmenin ispatlanması gibi durumlarda sözleşmedeki bu madde önemlidir.

Depozito Kira Sözleşmelerinde Neden Çok Önemlidir?

Kira sözleşmelerinde belki de en önemli madde depozitodur. Çünkü pek çok anlaşmazlık depozitodan doğar. Bu nedenle kiracının ne kadar depozito verdiği ve hangi şartlarda verdiği açık bir şekilde yazmalıdır.

Depozito alacağı zamanda bunun için evin taşınmaz malları varsa bunlara zarar verip vermemesinin depozitoyu etkileme durumu açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca eve taşınmadan önce demirbaşların kullanım durumu incelenmeli ve mevcut halleri de mümkün olduğunda depozito maddesine yazılmalıdır.

Dava Yoluyla Kiracı Tahliyesi Yapmanın Şartları Nelerdir?

6570 sayılı kira kanunu gereğince kiracı tahliyesinin nasıl yapılması gerektiği madde madde yazıldığı için ev kiralayanlar bu şartlara uymak durumundadır. Keyfi durumlarda ev sahibinin kiracıyı çıkartamayacağını bilmeniz gerekir. Bu nedenle dava edilir durumları şu şekilde listeleriz:

  • Mülk sahibinin kendisi ya da birinci dereceden kalan yakın akrabaları kiralanan eve ihtiyaç duyuyorsa
  • Kiraya verilen taşınmaz tekrar inşa edilecekse ya da imara girecekse
  • Kira bedelini kiracı ödemiyorsa ve kendisine iki kere ihtar çekilmesine rağmen borç duruyorsa
  • Kiracının aynı ilçe sınırları içerisinde yer alan bir evi varsa ve bu ev oturmaya uygun durumdaysa

Yukarıda saydığımız her durum için mülk sahibinin kiracını tahliye etme hakkı bulunmaktadır.

Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Yapılan Tahliye Nasıl Olur?

Kira davalarına bakan avukatlar sizlere taahhütname nedeniyle de tahliye yapabileceğinizi söyleyecektir. Hatta danıştığınız pek çok avukat tahliye için bunu önerecektir. Bunun başlıca nedeni kiracının konutu kendi rızasıyla terketmek istemesi ve taraflar arasında bir anlaşma sağlandığı için tahliyenin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir.

En etkili şekilde kiracıyı çıkarma yöntemi olarak bilinen tahliye taahhütnamesi üzerinde bir tarih bulunan ve davaya gerek kalmadan da çözülen bir yoldur.

Tahliye Taahhütnamesinde Nelere Dikkat Edilir?

Kira avukatı İstanbul içerisinde tuttuğunuz tüm danışmanlık yapan avukatlar taahhütname yoluyla tahliyenin en sağlıklı yol olduğunu belirtecektir. Ancak bu taahhütname için bazı koşullara dikkat etmeniz gerektiğini de bilmelisiniz.

İlk olarak dikkat etmeniz gereken nokta bu taahhütnamenin kira sözleşmesi içerisinde yer almamasıdır. Kira sözleşmesinin bir maddesi olmayan bu taahhütname ayrı bir kağıt olarak imzalanmalıdır. Ayrıca üzerindeki tarih kira sözleşmesiyle aynı günü taşımamalıdır. Kira sözleşmesinden sonraki bir tarihi ifade etmelidir. Yazılı olması zorunlu olan bu taahhüt sizin kiracının tahliyesini istemeniz için en etkili yol olacaktır.

Geçerli Bir Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Olmalıdır?

Geçerli bir tahliye taahhütnamesi şartlı da olabilmektedir. Şart yerine getirildiği zaman taahhütname de geçerli sayılacaktır. Kiralanan içerisinde kira tahliye taahhütnamesi yapılır. Ayrıca kira dönemi içinde yapılan taahhütnameler de geçerli sayılacaktır.

Taahhütnamenin geçerli olması için sözleşme üzerinde hem mülkü kiralayanın hem de kiracının imzalarının bulunması şarttır.

Kira Ödenmemesi Durumunda Nasıl Tahliye Yapılır?

Kiranın ödenmemesi durumunda profesyonel bir avukattan yardım almalı ve tahliye davası açmalısınız. Ancak icra yoluyla borçlarınızı almak için öncelikle icra davası açarsanız, tahliye davası açma hakkını kaybedeceğinizi bilmelisiniz. Bu nedenle önemli olan öncelikle tahliye istemi yapmaktır. Zaten kiracı davası avukatlık ücreti gibi ücretleri tamamen ödemeniz durumunda size danışmanlık yapacak olan avukat izlemeniz gereken hukuki yolları bildirecektir.

Öncelikle açtığınız tahliye davası hem borçlarınızı almanızı sağlayacak hem de tahliye talebinin yerine getirilmesini sağlayacaktır. Tahliye talebine mülkü kiralayanın itiraz etme süresi 7 gündür. 7 gün içinde itiraz etmez ise borcu ödemeyi ve tahliyeyi kabul etmiş sayılacaktır.

Kiracının Tahliye Süresi ve Avukatlık Masrafları Nedir?

Tahliye süresi davanın durumuna ve kiracıyla olan iş birliğine göre değişiklik gösterir. Bunu bir örnekle anlatacak olursak kiracının kirayı ödememesi durumunda açılan davaları baz alırsak, mülk sahibinin hiçbir usuli hata yapmadığını göz önüne aldığımız zaman ortalama olarak 4-5 ay içerisinde tahliyesinin sağlanabildiğini söyleyebiliriz. Aklınıza takılan konu avukatlık ücretleri de olur. Kiracı tahliye davası masrafları ne kadar gibi sorular kafanızı kurcalar. Bu gibi durumlarda genelde avukata göre ve kiralanan mülkün aylık gelirine göre avukatlık ücretinin de değiştiğini söyleyebiliriz.

Profesyonel Bir Tahliye Avukatı Tutmak Önemli midir?

Profesyonel bir tahliye avukatıyla çalışırsanız davanızın daha hızlı ilerleyeceğini bilmelisiniz. Çünkü kira davaları hem kira hukukunu hem de içerisinde Borçlar Kanunu’nu barındırdığı için avukatlık danışmanlığı almanız gerekmektedir. Bunun için avukat Mehmet Ali Helvacı ile görüşür ve profesyonel bir yardım alırsınız. Avukatlık danışmanlığı yapacak olan Mehmet Ali Helvacı size profesyonel bir yol gösterecek ve davanızın en hızlı şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır. Tahliye davaları için bir an önce dava açmak size zaman kazandırır. Avukat aracılığıyla açtığınız davalar kısa zamanda kiracının tahliye olmasını sağlayacaktır.

Konut ihtiyaç nedeniyle tahliye Yargıtay kararları
Süreli konut ihtiyacı dışında belirli nedenler doğrultusunda tahliye sebebi kabul edilmektedir. Edilmesi durumunda yasanın sosyal amacı ile bağdaştırılıp, Yargıtay kararı ile sonuçlanır.
İşyeri ihtiyacı nedeniyle tahliye davası Yargıtay kararları
Işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliye davası gerçekleşirse, buradaki Yargıtay kararı sosyal gerekçelerle bağdaştırıldığı için kesinlik kazanmamaktadır.
TBK 351 ihtarname örneği
Tüm Borçlar Kanunu 351. maddesi gereğince kiralanan alandan 1 aylık süre geçtikten sonra ihtarname oluşturulmaktadır. İhtarname tek bir kağıt üzerinde oluşturulmaktadır.

İlginizi Çeker;

Tahliye Taahhütnamesi İşlemleri

İş Sözleşmelerinde Tarafların Borçları

Kiracı Tahliye Şartlarını Bilmeden Kiracıları Evden Çıkarmak Mümkün Değil

Tahliye Taahhütnamesi 2022

Kiracı Tahliyesinde Avukata Danışın, Zaman Kaybı Yaşamayın

“Kiracı Tahliyesi İçin Borçlar Hukuku Kapsamına Bakılmalı” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara