Kiracı Tahliyesinde Avukata Danışın, Zaman Kaybı Yaşamayın

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlar nedeniyle mahkemeye taşınan pek çok durum vardır. Bunun çözümü için başvurulan Borçlar Kanunu kapsamında tüm hükümlülükler açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu davalara bakacak olan kiracı avukatları, anlaşmazlıklardan doğan sorunların giderilmesi için çalışacak, aynı zamanda kira sözleşmesi hazırlanması, mülkün yeniden inşasından doğan sorunların giderilmesi ya da tahliye davaları gibi sorunları üstlenecektir.

Kira Sözleşmelerinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kiracı ve mülk sahibi arasında imzalanan kira sözleşmeleri her iki taraf için de dikkate değer maddeler taşır. Kira sözleşmeleri ne kadar ayrıntılı olursa, taraflar arasında ileride oluşabilecek sorunlar bir o kadar az olacaktır. Bu nedenle siz de avukat kira sözleşmesi örneği hazırlatabilir ve detaylı olmasını talep edebilirsiniz.

Bu maddeler sadece kiracının ya da sadece kiralayanın  hakkını korumaz. Her iki taraf için de önem teşkil ettiği için her maddeye dikkat edilmesi gerektiğini bilmeniz gerekir.

Kira Sözleşmesi Maddelerinde En Çok Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Kira kontratını imzalamadan önce karşınızdaki mülk sahibinin mülkün gerçek sahibi olup olmadığını yasal olarak sorgulamanız gerekir. Bunu kontrol ettikten sonra karşınızdakinin vekil olduğunu öğrenirseniz, yasal vekilliğin de sorgulanması gerekecektir.
  • Kira kontratlarında mutlaka adres belirtildiği için verilen adresin doğru evi işaret ettiğine emin olun. Daire ve apartman numarası gibi detaylar önemlidir.
  • Kiraladığınız konutun geçmiş zamanlardan kalan borçlarıyla ilgili hiçbir yükümlülük almadığınızı da mutlaka sözleşmede belirtmiş olmanız gerekir. Aidat ve su gibi geçmiş borçların size ait olmadığını belirtmeniz önemlidir.
  • Kiranın hangi dönemlerde zamlanacağını ve ne kadar oranda zamlanacağını da sözleşmede belirtmiş olmanız gerekir. Zam oranı enflasyon gibi kıstaslar baz alınarak arttırılmalıdır.
  • Kira bedelinin mal sahibinin hangi hesabına yatacağını sözleşmede belirtmiş olmalısınız. Ayrıca bankada kira bedeli açıklamasını yazmanız da tavsiye edilir.
  • Kira davalarına bakan avukatlar özellikle de depozito konusunun sözleşmede açık bir şekilde belirtilmiş olmasını tavsiye eder. Çünkü en büyük sorunlar depozitodan kaynaklı olarak doğmaktadır. Depozitonun hangi amaçla verildiği ve hangi amaçlarla geri alınacağı açıkça yazmalıdır. Ayrıca ispat etmek için depozito miktarının da açıkça yazılması önemlidir. Demirbaşların kontrol edilmesi ve sözleşmeye eklenmesi de önemlidir.

Dava Yoluyla Kiracı Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Kiracı tahliye avukatı size hangi koşullarda dava edebileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Kiracı tahliyesi yapabilmeniz için bu koşulların uygun olması gerekmektedir. Kiracının tahliye edilmesi için dava yoluna başvurulabilen yollar şu şekilde belirtilmektedir:

  • Mal sahibi ya da ailesinin gereksinimi
  • Yeni bir mülk gereksinimi
  • Mülkün yeniden inşası ve imara açılması
  • Tahliye taahhütnamesinin yazılmış olması
  • Kira bedelinin ödenmemesi durumunda ev sahibinin iki kere ihtarda bulunması
  • Kiracının aynı ilçe sınırlarında oturmaya elverişli bir konutunun olduğunun öğrenilmesi

Bildirim Yoluyla Kiracı Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Konut ya da iş yerlerinde belirlenen kontrat süresinin bitmesinden sonra en az 15 gün öncesinde bildirmek şartıyla kiracı tahliyesi yapılabilir. Ancak en az 15 gün kala herhangi bir bildirimde bulunulmadıkça, sözleşme en az bir yıl daha uzamış sayılacaktır.

Kirayı veren mülk sahibinin süre bitimine dayanarak sözleşmeyi tek taraflı olarak bitirmek istemesi mümkün değildir. Bu durum daha açık bir şekilde 6570 sayılı kira kanunu içerisinde açık bir şekilde yazmaktadır. Bu kanun Borçlar Kanunu içerisinde yer alır ve 7.maddesinde tahliyeye ilişkin konulara tek tek değinilmiştir. Kiracının haklarını korumaya yönelik olan bu kanun kiracı ve kiralayan ilişkisindeki konulara tek tek değinmiştir.

Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Tahliye Nasıl Yapılır?

Kira avukatı İstanbul içerisinde bulduğunuz avukatların birçoğu size tahliye taahhüt nedeniyle kiracıyı çıkarmanızın daha doğru olduğunu söyleyecektir. Çünkü bu hem daha hızlı hem de daha ucuz bir yöntemdir. Kiracıve kiralayan arasında yapılan bu anlaşma gereğince kiracı kendi isteğiyle çıkacağı tarihi belirlemiş olur.

Tahliye Taahhütnamesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tahliye taahhüdünün taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinden ayrı olması gerekir. Yani tahliye taahhüdü kira sözleşmesinin içinde bir madde olarak geçiyorsa bu geçersiz sayılacaktır. Aynı zamanda kira sözleşmesinden ayrı bir kağıtta olması şarttır. Ayrı bir belge olsa dahi, üzerinde kira sözleşme gününün tarihi varsa yine geçersiz olacağını bilmeniz gerekir. Ayrıca tahliye taahhütnamesi mutlaka yazılı olmalıdır ve üzerinde bir tarih bulunmalıdır. Bu tarih sözleşmeden daha ileride bir tarih olmalıdır.

Geçerli Tahliye Taahhütnamesi Özellikleri Nelerdir?

  • Geçerli olan tahliye taahhütnamelerinde şart belirtilebilir. Şart gerçekleştiği zaman taahhütname geçerli sayılır.
  • Kiracının kiralanan içerisinde taahhütname verebilmesi mümkündür
  • Kira dönemi içinde verilen taahhütname de verilen taahhütnameyi geçerli kılacaktır.

Kirayı Ödemeyen Kiracının Tahliyesi Durumunda Ne Yapılır?

Ev ya da iş yeri kiralayanların, kira tahliyesi istemesinin en yaygın sebeplerinden biri de kiracının borcunu ödememesi durumudur.  Bu da en gerekli tahliye şartlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dava yoluna başvurarak tahliye talep hakkı isteyebilirsiniz. Bunun için icra takibi başlatabilirsiniz. Ancak borçların ödenmesi için icra takibine başvurduğunuz zaman tahliye isteme hakkını kaybedeceğiniz için en geçerli yöntem icradan önce tahliye talebi başlatmaktır. Bu sayede borcu da alabilecek ve kiracıyı tahliye ettirebileceksiniz.

Tahliye davası açmak için kiracı tahliyesi avukatlık ücreti miktarını merak ediyor olabilirsiniz. Avukatlık ücreti kiraya verdiğiniz mülkün aylık kirası üzerinden hesaplanabilir. Ancak yine de bu durum avukata göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin aylık 1000 TL olan mülk için avukata verdiğiniz tahliye ücreti 12 bin TL olmaktadır.

Kiracının tahliye davasına itiraz etme süresi 7 gündür. 7 gün içinde itiraz etmezse bir aylık süre içerisinde borcu  ödemek ve tahliyeyi de gerçekleştirmek durumunda kalacaktır.

Kira Borcunun Ödenmemesi Halinde Tahliye Süresi Ne Kadardır?

Kiracı tahliye davası masrafları ne kadar ve kiracı ne kadar sürede tahliye olur gibi sorularınızı detaylı olarak danıştığınız avukatlar cevaplayacaktır. Bunun için kirasını ödemeyen kiracılarla nasıl bir iş birliğine gidildiği ve davanın nasıl seyrettiği önemlidir. Eğer mülk sahibi hukuki anlamda bir usulsüzlük yapmamışsa ve kanun yoluyla hakkını aramaya çalışıyorsa o zaman 4-5 ay gibi bir sürede tahliyesinin sağlanabildiğini söyleyebiliriz. Ancak bu durum avukata ve davanın gidişatına göre değişiklik gösterebilir.

Uzman Bir Avukata Danışmak Önemli midir?

Tahliye davalarında işinde uzman bir ekiple çalışmak önemlidir. Bu anlamda bulduğunuz uzman avukatlar Borçlar Hukuku’na ve kira hukukuna hakim olduğu için yasal yollardan nasıl dava açacağınızı ve nasıl kazanacağınızı size anlatacak, sizi en kısa yoldan ilerleterek sorununuzu çözüme ulaştıracaktır. Bu anlamda alanında deneyimli olduğunu söyleyebileceğimiz Mehmet Ali Helvacı pek çok kira davasına baktığı için size de deneyimiyle yardımcı olacaktır.

Kira hukukunda sorunun en hızlı şekilde çözüme ulaşmasını istiyorsanız dava sürecini bir an önce başlatmalısınız. Tahliye taahhütnamesi dışında yer alan tahliye davaları için profesyonel bir avukata başvurmazsanız davanız uzayacağı için bir an önce avukatınızla görüşmeli ve davayı açmalısınız.

Kiracı tahliye Avukatı
Kiracı, bulunan evden çıkmadığı zaman tahliye durumu gerçekleşebilir. Kiracı tahliye avukatı ile birlikte danışabilirsiniz. Böylece herhangi bir zaman kaybı yaşamazsınız.
Tahliye taahhütnamesi ile tahliye ne kadar sürer
Kiracı tahliye durumu tahliye taahhütnamesine göre belirlenen zaman dilimi içerisinde sürebilir. Bu davanın gerektirdiği süreyi de kapsayabilir. Ancak daha belirli bir süreç var ise bu süre içerisinde de tahliyenin gerçekleşebilmesi mümkün.
Kiracı tahliyesi Avukatlık ücreti 2022
Kira tahliyesi konusunda bir avukata ihtiyaç duyulabilir. Buradaki avukatlık ücreti farklılık gözetir. Kiracı tahliyesi avukatlık ücreti her yıl güncelleme gösterir. Kişinin avukatlarının talepleri doğrultusunda fiyat azalabilir ya da artabilir.

İlginizi Çekebilir;

Tahliye Taahhütnamesi İşlemleri

Kiracı Tahliye Şartlarını Bilmeden Kiracıları Evden Çıkarmak Mümkün Değil

Kiracı Tahliyesi İçin Borçlar Hukuku Kapsamına Bakılmalı

Tahliye Taahhütnamesi 2022

Kiracı Tahliye Dava Süresi Ne Kadardır?

“Kiracı Tahliyesinde Avukata Danışın, Zaman Kaybı Yaşamayın” üzerine 6 yorum

  1. 5 yilldir kiraciyim ev sahibim şuan 1700 olan kiramı 4500yapmak istiyor sebebi kira güncellemesi yapicakmis temmuzayinda kontratim bitiyor.bana yardımcı olun lütfen

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara