Nesebin Reddi Davası

Hem Medeni hem de Miras Hukuku’nu yakından ilgilendiren kan bağı pek çok konuda sorunlara neden olabiliyor. Öncelikle anne, baba ve çocuklardan oluşan bu durum evlatlık edinerek sahip olunan çocuklar içinde geçerli bir kavram. 4721 sayılı Medeni Hukuk çerçevesince yapılan değişikliklere göre nesebin reddi davası bazı değişikliklere uğradı.

Baba ve çocuk/çocuklar arasında kurulmuş olan bu bağın herhangi bir sebeple bozulmak istenmesinde ortaya çıkan bu dava olmadan kesinlikle bu ikili arasındaki bağ bozulamaz. Yani çocuğunu istemeyen veya babasını istemeyen bir kişi bu davaya başvurup sonuç almadan birbirlerinden ayrı hareket etmeleri pek de mümkün değildir. Bu ismiyle de çok değişik gelen dava ya baba tarafından anne ve çocuğa açılır ya da çocuk tarafından anne ve babaya açılabilir. Her iki durumda da kabul edilip incelenen dava da bir sonuca ulaşılır. Eğer çocuk dava açabilecek bir yaşta değilse ve yine açılmak isteniyorsa yapılan ilk işlem mahkeme tarafından kendisine bir kayyum atanması olacaktır.

Babanın açacağı nesebin reddi davası ise 2 farklı süreçten oluşuyor. İlk aşamada resmi olarak evli olan yani karı ve koca kabul edilen kişilerde koca dava açacaksa neden dava açtığını kanıtlamak zorundadır. Bu durum genellikle çocuğu olmayan erkeklerin başvurduğu bir yöntemdir ve yapılan araştırmalarla çocuğun kendinden olmadığı kısa sürede netleştirilebilir. Ancak koca sağlıklı fakat hamilelik süreci ile uyuşmayan bir durum varsa iddia üzerine işlem yapılamaz. Burada başkaları ile yaşanılan bir cinsel ilişkiden çocuk olduğunu kanıtlamak daha zor olduğu için doğum sonrası DNA testiyle her şey açıklığa kavuşabilir.

Yine baba olarak başvuru yapıp nesebin reddi davası açacak olan kişi resmiyette kadının kocası olmayabilir. Beraber aynı evi paylaşma, bir cinsel münasebet sonucu hamile kaldığını iddia etme gibi durumlarda koca olarak bahsedilen kişi bu davaya başvurabilir. Dava başvuru süreleri veya düşüp düşmeme durumları olayların farklı boyutları ve detaylarını içerir. Bu konularda yardım almak için konunun birebir uzmanı avukatlar ile görüşmekte fayda var. Hele ki elinizde bazı deliller mevcut ise kısa sürede sonuçlanan bu tarz davalar için İstanbul Maltepe’de bulunan hukuk bürosunda pek çok dava işlemini yürüten Avukat Mehmet Ali Helvacı ile görüşmeniz yeterli olacaktır. Olayın ilerleyiş süreci, ne gibi bir işleyişse tabi olunacağınız ve durumun netliği için kendisi ile birebir yapacağınız görüşmeler sonucunda daha net bilgilere ulaşabilir ve kısa sürede davanızı açabilirsiniz.

Nesebin reddi davasını kim açabilir?
Soybağı reddi davasında, davayı açabilecek kişi kocadır. Anne ve çocuğa karşı açılan davalar arasında bulunan nesebin reddi, babanın anne ve çocuğa açabileceği davadır.
Nesebin reddi hakkı ne demek?
Nesebin reddi hakkı, kocanın çocuğu ve anneyi dava ederek, çocuğun soyuna dair açabileceği davadır.
Babaya reddi davası açılabilir mi?
Babaya reddi davası açılamamaktadır. Soybağının reddedilmesi durumunda olan nesebin reddi davası yerine babaya açılan dava, babalık hakkı olarak kabul edilebilir.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Reddi

Boşanma Davasında Velayet

Soy Bağının Reddi Davası Hangi Sürede Açılmalıdır?

Miras Avukatı | İstanbul Miras Avukatı

“Nesebin Reddi Davası” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara