Karşılıksız Çek 2024

Pek çok kişinin eski dönemlerde de yakan karşılıksız çek 2019 yılında çeşitli önlemler ile önü kesilmeye çalışılan bir durum. Maalesef kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ile adeta ticaret hayatının korkulu rüyası haline gelen bu çekler için 5941 sayılı Çek Kanunu ile bazı önlemler alınmaya çalışıyor. Bu önlemlere göre bankalar verilen ve karşılıksız çıkan bu çekin bir miktarını kişilere ödeyerek mağduriyeti azaltacak. Yapılan pek çok değişiklik önlemler alınmaya çalışılan bu durum için öne sürülen ciddi yaptırımlar ile kısa sürede tamamen ortadan kaldırılması bekleniyor olsa da sizler yine de dikkatli olmalısınız. Özellikle de büyük çaplı çek ödemelerinde iyi araştırma yapmadan hemen kabul etmemek de fayda var.

Alınan çekin çok küçük bir kısmını geri ödeyen bankalar da mağduriyeti azaltmayacağı için karşılıksız çek 2019 yılında büyük yaptırımlarla cezalandırılacak. Bu konuda hukuksal yollara başvuranlara rehberlik eden Avukat Mehmet Ali Helvacı ile görüşerek kısa sürede bilgilenebilir ve işlem yaptırabilirsiniz. Başta çek defteri ve yaprağında yapılan değişiklikler ve düzenlenen kanunlara göre artık birilerine karşılıksız çek vermek dolandırıcılık suçu olarak nitelendiriliyor ve sahtecilikten dolayı  hapis cezasına kadar uzanan yollar bulunuyor. Ayrıca bu işi yapıp yakalanan yani piyasaya karşılıksız çek dağıtan kişilere Merkez Bankası tarafından 10 yıllık bir süreçte kesinlikle çek verilmeyecek. Bir nebzede olsa piyasayı rahatlatmaya yetecek bu uygulamaların dışında pek çok ciro işlemlerinde de değişikliğe gidiliyor.

Kişilerin sürekli uyarıldığı fakat yinede piyasada dolanan karşılıksız çek 2019 yılında her ne kadar ağır yaptırımlarla cezalandırılıyor olsa da bu işi kendine meslek edinenlerin önünü kesmek çok da kolay olmuyor. Bu nedenle güvenmediğiniz, tanımadığınız kişilerle yapmış olduğunuz ticaret için kesinlikle çek kullanmamakta fayda var. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda almak üzere olduğunuz çeki mutlaka banka üzerinden de doğrulatmalısınız. Yapılan bu sahtecilik işlemleri ile sizlerde çeki cirolayıp başka firmalara vermeyi planlıyorsanız da iki kez düşünmelisiniz.

Pek çok konuda uzman avukat kadrosu ile hizmet veren Helvacı Hukuk Bürosu’na uğrayıp hep firma sahibi hem de avukatlığını yöneten Mehmet Ali Helvacı ile bir yüz yüze görüşme ayarlarsanız konunun detayları hakkında sizlere daha detaylı bilgiler verecektir. Böyle durumlarla karşılaşıldığında neler yapılmalı, hangi hukuksal süreç başlıyor ve nasıl bir süreçten geçileceği konusunda sizleri ayrıntılı bir şekilde aydınlatıp yardımcı olacak Mehmet Ali bey, İstanbul Maltepe’de bulunan ofisinde çözüm ortağınız olarak sizleri bekliyor.

Infaz yasasında karşılıksız çek var mı?
İnfaz yasasında 2016 yılında yenilenen düzenlemelerle, çekin karşılıksız çıkması durumunda hapis cezası geri getirilmiştir.
Yeni Çek Yasası nedir?
Dünyada ve Türkiye’de peşin ödeme aracı olarak kullanılan karşılıksız çek kullanımı 5941. Çek kanunu gereğince, çeki karşılıksız çıkması durumunda, infaz yasasına göre hapis cezası verilmektedir.
Çek Karşiliksiz çikarsa ne olur 2020?
İnfaz yasasında çekin karşılıksız çıkması durumunda, hükümlünün hapis cezasını yatması ve idari para cezasından mahrum kalması sağlanır.
Çekte bankanın ödeme yükümlülüğü ne zaman sona erer?
Çekte bankanın ödeme yükümlülüğü, bankanın verdiği tarihler neticesinde ödemeyi kabul etmektedir. Verilen tarihler kapsamında ödeme yapılır.

İlginizi Çekebilir;


Karşılıksız Çek Yasasında Son Durum 2022

Maltepe İcra Avukatı

Maltepe Avukat- Maltepe Hukuk Bürosu

Boşanma Davaları Hakkında Merak Edilenler

İnfaz Hesaplama Nasıl Uygulanır?

“Karşılıksız Çek 2024” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara