Boşanma Reddi

Günümüzde evlilik birliği pek çok sebeple yıkılma noktasına gelebiliyor. Bunda tarafların yanı sıra, farklı uyuşmazlıkların, tarafların ailelerinin veya maddi sorunların payı olabiliyor. Bu ve bu gibi durumlarda eşler boşanmayı  bir kurtuluş olarak görüyor. Bir avukat tutup boşanma işlemleri başlatılabilir. Ancak bazı durumlar boşanma reddi gerçekleşebilir. Red bildirimi;

  • Mahkemeden
  • Veyahut taraflardan biri ya da ikisinden birden

gelebilir. Böyle bir durumda boşanma davası askıya alınacak yani ileri bir tarihe ertelenecek ya da dava komple düşecektir. Eğer ortada bir dava yokken boşanma reddi gerçekleşirse, daha zaten açılmamış olduğundan hukuki bir süreç görülmeden taraflar boşanma davasından vazgeçmiş olacaklardır.

Boşanma Reddi Neden Olur

Bu durumun gerçekleşmesinde yukarda belirtilen sebepler yer alabilir. Ancak bunu derinlemesine incelersek mahkemeden yana olacak boşanma reddinin sebepleri olduğuna şahit oluruz. Bu sebepler şöyle sıralanabilir;

  • Boşanma için gerekli olan evrakların tam olmaması,
  • Toplanan evrakların prosedürleri karşılamaması/sağlamaması
  • Boşanma sebeplerinin hukuki olarak ispatının gerçekleştirilememesi.
  • Tarafları, doğru ve onlara yararı dokunacak şekilde temsil edecek bir avukattan yoksun olunması
  • Mahkeme sırasında anlatılan şeylerin mahkeme heyetine tutarsız ya da ispatlanamayacak gelmesi

Bu ve benzeri durumlar davanızın hakim/hakime tarafından reddilmesi ihtimalini doğurabilir. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmamak için davadan önce muhakkak belgelerin doğruluğu ve eksiksizliği kontrol edilip, avukatla münazaralar sonucunda mahkemeye öyle çıkılmalıdır. Aksi takdirde, beklenmeyen bir şekilde davanız ertelenebilir ya da boşanma reddi gerçekleşebilir.

Red Gerçekleşirse

Eğer davanız hakkında red kararı verilirse (eksik dosya bildirimi, ispatlayamam vb. sebeplerden ötürü) boşanma davası açtığınız yılı takiben 3 yıl boyunca boşanma davası açma hakkından men edilirsiniz. Bu engele takılmamak için boşanma sebebinizi değiştirebilirsiniz. Yani, örneğin ilk davanızı “aldatma” yüzünden açmış ancak ispatlayamamış ve davanız mahkeme tarafından reddedilmişse, 3 sene beklememek için mahkemeye “şiddetli geçimsizlik” sebebiyle tekrar başvuru yapabilirsiniz. Ancak, boşanma sürece her iki taraf ve eğer çocuklar varsa onlar için de oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Dolayısıyla, davaya hazırlanırken mutlaka herhangi bir eksik gediğin olmadığına dikkat edilmeli. Bunu sağlayacak kişi ise hiç şüphesiz, işinde uzman bir avukat olacaktır.

Tarafları Vazgeçmesi

Red, sadece mahkemenin vereceği bir karar olmaz. Anlaşmalı veya çekişmeli boşanmalarda da bu gibi redlere sıkça rastlanır. Anlaşmalı boşanma kararı almış taraflar, dava sürerken veya daha dava açılmadan kendilerince sebep ya da sebepler bulup boşanma reddi gerçekleştirebilirler. Anlaşmalı boşanmada boşanma reddi sebepleri şunlar olabilir;

  • Anlaşma prosedürü üzerinde birlik sağlanamaması ya da uyumsuzluk
  • Taraflardan birinin boşanmaktan vazgeçmesi
  • Taraflardan birinin boşandığında maddi manevi zorluk çekeceğini fark etmesi
  • Sorunların dava sürerken ya da dava daha hiç açılmamışken taraflar arasında halledilmesi.

Böyle bir durumda yapılması gereken ise;

  • Boşanmak istemeyen taraf bir şekilde ikna edilmesi için çeşitli yollar aranabilir ve denenebilir
  • Eğer iki taraf da boşanmaya pek gönüllü değilse sorunlar oturulup halledilmeye çalışılır. Taraflar aksini belirtmediği sürece, bu aşamada tarafların avukatlarının yanlarında bulunması daha iyi olacaktır.

İki durum da çözüm vermiyorsa o zaman diğer taraf hala boşanmak istiyorsa dava anlaşmalıdan çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Fakat bu durum bireylere hem psikolojik hem manevi olarak zorlayıcı bir durumdur. Dolayısıyla boşanma davalarını hemen halletmek en sağlıklısı olacaktır. Hemen olmasını sağlamak için de evrak ve prosedür işlerinin eksiksiz yapılması, sizi iyi bir şekilde temsil edecek avukatın bulunması davanın sonlanma sürecini maksimum oranda arttıracaktır.

Burada önemli olan, karşı tarafın neden boşanma reddi gerçekleştirdiğini bulmak olacaktır. Bu sebep eğer düzeltilebilecek bir şeyse en kısa zamanda halledilmelidir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası sürerken taraflardan birinin hayatına yeni birinin girmesi karşı tarafı öfkelendirebilir ya da intikam hırsına bürünebilir. Böyle bir durumda anlaşma protokolünü bozarak süreci mümkün olduğunca geciktirebilir. Hatta sonunda mahkeme de bir boşanma reddi kararı verebilir. Böyle bir durumda işin çekişmeli boşanmaya dönmesi istenmiyorsa, taraflar başka bir türlü anlaşmaya varmayı ya da oturup konuşmayı deneyebilirler. Ancak bundan bir sonuç alınamazsa yapacak tek şey anlaşmalı boşanma davasının bozularak, davanın şeklinin çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi olacaktır. Fakat bu durum oldukça yıpratıcı ve yorucu olacaktır.

Boşanma Reddi Gerçekleşirse Nafaka Ne Olur?

Diyelim ki yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı boşanma davanız 4 5 mahkemeden sonra mahkeme tarafından reddedildi. Ancak önceki duruşmalardan çıkan bir nafaka durumu söz konusu. Böyle bir durumda olabilecek senaryolar şunlardır;

  • Davanın reddedilmiş olsa bile hakim/hakime mutlaka kadın ya da çocuklar yararına bir nafaka verilmesi kararını verecektir
  • Boşanma davanız reddedilirse (mahkeme tarafından), alacağınız nafakanın adı ‘yoksulluk nafakası’ olmayacak, ‘tedbir nafakası’ olacaktır.
  • Hakim/hakime nafaka kararı vermemişse dava temyize götürülebilir. Her davanın temyiz hakkı vardır, meşrudur.
  • Tarafların birbirlerinden ayrı bir hayat sürmelerinden dolayı, önceki duruşmalarda karar verilen nafaka miktarının devamına veyahut nafakanın bir miktar arttırılmasına mahkeme hükmedebilir.

Boşanma Reddinin Hukuki ve Maddi Sonuçları

Eğer hukuki sebeplerden dolayı değil de tarafların kendi aralarında yaşadıkları bir şeylerden ötürü boşanma reddi varsa, böyle bir durumda boşanmak istemeyen taraf hem hukuki hem maddi olarak birçok kayba uğrayabilir. Bunları, avukatı aracılığıyla veya taraflar birbiriyle iletişim kurarak ona mağduriyet yaşatacak bu gibi durumlar bildirilebilir. Hukuki olarak, barışmak isteyen tarafın bir daha dava açma hakkı bulunmaz. Ya da affeden tarafın diyelim. Böyle bir durumda, eğer bir barışma gerçekleşirse ve sonrasında işler tekrar bozulup boşanma raddesine gelirse affeden kişi, ancak karşı tarafın mahkeme açmasını beklemek zorunda kalacaktır. Ki bu da geniş çerçevede düşünüldüğü zaman tarafların pek hayrına olan bir şey gibi durmamaktadır. Çünkü eğer, barışan (affeden) taraf kendisinin boşanma reddi yapacağını bildirdikten sonra (barışma sağlanması veya davanın düşmesi halinde) tekrar bir boşanma davası açma hakkından men edilmiş olacaktır.

İşin hukuki boyutu buyken, maddi boyutu ise yukarıda bahsedilen nafaka ve mal paylaşımı durumudur. Yukarıda da belirtildiği gibi mahkeme yüksek ihtimalle nafakanızın devamına hükmedecek, daha iyi bir ihtimalle (nafaka alan taraf için) ise nafaka miktarını arttıracaktır. Fakat buna razı gelmek doğru mu? Öncelikle, barışmak isteyen taraf (eğer barışma gibi bir durum varsa) nafaka alacak olan tarafsa, bu durum enine boyuna düşünülmelidir. Mal paylaşımı görülmesinden mütevellit onun payına düşecek mallardan hakkını çekmiş olur. Boşanma reddinin buna değip değmeyeceği düşünülerek adım atılmalıdır. Yoksa, her şey için geç olacaktır.

Bütün bu yukarıda bahsedilenler etraflıca düşünülüp tartıldıktan sonra boşanma reddi yapıp yapmamaya karar verilmelidir. Boşanma, tek taraflı bir süreç değil, aksine bir çok boyutu olan fazlaca komplike bir süreçtir. Bu sebeple, atılacak her adıma dikkat edilmeli, neyin neden olduğunun farkına varılmalı ve her şey ona göre planlanmalıdır. Yoksa, işler çığırından çıkıp iki tarafın da istemediği şekilde sonlanabilir.

Boşanma reddi,  mahkeme tarafından verilen bir karar ise, bu gibi bir durumda da bütün belgeler ve evraklar tekrar gözden geçirilmeli, avukatla oturulup neler yapılması gerektiği tartışılmalı ve ona göre bir yol belirlenmelidir. Ve mahkemeye de öyle çıkılmalıdır. İspat gerektiren bir durum varsa, bu ispat mahkemeye sunulmadan dava açılmamalıdır. Aksi takdir davanızın boşanma reddi yeme ihtimali yüksek olacaktır.

İstanbul boşanma avukatı ile iletişim kurarak tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur

Çiftler arasında oluşan çeşitli sebeplerle beraber kişiler evliliklerini sonlandırma yolunu seçebilmektedir. Bu sebeple kişiler evliliklerini bitirebilmek için hukuksal yollara başvururlar. Ancak her davanın hâkimi farklılık gösterebileceğinden dava ilk celsede bitmeyip mahkeme tarafından ret edilebilir. Bu sebeple kişilerin kafalarında boşanma davası reddedilirse ne olur sorusu ortaya çıkmaktadır. Boşanma davası reddedilirse ne olur sorusunun cevapları çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu sorunun cevaplarından birisi olarak kişilerin tekrardan dava açabilme hakkının olduğu belirtir. Ancak kişilerin önceden boşanma başvurusunda bulunduğu sebepler ile tekrardan bir dava açamaz. Her iki tarafta da kişilerin yeni ve farklı sorunlar dâhilinde bu davaları açma yetkisi bulunmaktadır. Bunun sebebi önceden davaya sürülmüş sebeplerin kişilerin boşanmalarına yeterli olmadığına karar verilmesinden dolayı, önemini kaybetmesinden kaynaklanır. Bunun yanında kişilerin alacağı tedbir nafakaları da iptal edilmektedir. Bunun sebebi kişilerin maddi açıdan zor durumda kalmamaları adına almak için başvuruda bulundukları bu mahkeme, evlilik sürecinin devam ettirilmesiyle beraber yürürlükten düşmektedir.

Boşanma davası reddedilirse tekrar dava açılabilir mi?

Boşanmak isteyen eş tarafından açılan dava mahkeme tarafından reddedildiği takdirde aynı sebeplere bağlı kalarak, yeniden bir boşanma davası açamaz. Ancak farklı veya yeni bir olaydan dolayı kişiler boşanma davası açabilirler. Bu koşul diğer eş içinde geçerlidir.

Boşanma davası reddedilirse tedbir nafakası ne olur?

Boşanma davası reddedilirse ne olur sorusuna önem kazandıran konulardan bir tanesi de nafaka alma problemidir. Tedbir kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu nafaka kişilerin kendini güvence altına almasını sağlamaktadır. Bunun sebebi kişilerin başlattığı bu dava, boşanma davası öncesi başlamaktadır. Bu sebeple davanın yürürlüğe girmesiyle beraber kişilerin bu nafakayı ödemeleri gerekmektedir. Ancak dava ret alarak, ortadan kalkarsa bu nafakanın ödenmesine de gerek kalmamaktadır. Kişilerin alacağı tedbir nafakaları iptal edilmektedir.

Boşanma davasında hâkim neye dikkat eder?

Hâkimin dikkat edeceği hususlar dava türüne göre değişim gösterir. Örneğin, çiftler anlaşarak boşanmak istiyorlarsa hâkimin kişilere soracağı sorular boşanma protokolüne uygun, klasik sorular olmaktadır. Bu sorulara örnek olarak nafaka, maddi ve manevi tazminat, çocukların velayeti örnek olarak verilebilir.

Boşanma davası açmak için nereye başvurulur?

Boşanma davasını açmak isteyen kişilerin başvurularını yapmaları gereken yer Aile Mahkemesi’dir. Aile Mahkemeleri kişiler arasında ki boşanma gibi durumlara bakan yetkili kurumdur. Bu konuda oluşturulan bir kanuna göre ise kişiler ortak olarak nerede yaşıyorlarsa, bu şehre ait Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ancak kişilerin bulunduğu yerde bu mahkeme bulunmuyorsa kişilerin Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunması gerekmektedir.

Boşanma davasında hâkim boşamazsa ne olur?

Evliliğinde sorun yaşayan her vatandaşın boşanma davası açabilme gibi bir özgürlüğü bulunmaktadır. Ancak bu kişilerin başvurduğu davaların hâkimler tarafından kabul edilip edilmeyeceği belli değildir. Bu sebeple hâkimler uygun gördükleri takdirde evlilikleri bozmama kararı alabilirler. Boşanma davasında hâkimin tarafları boşamaması durumunda, dava reddedilmesine bağlı olarak yürürlükten kalkmaktadır. Tarafların boşanma gibi bir durumları ortadan kalktığından dolayı, evli olma halleri devam etmektedir. Bunun yanında kişilerin boşanmaması dâhilinde, tarafların aldığı tedbir nafakaları da iptal edilmektedir. Kişilerin boşanma gibi bir durumlarının olmamasından dolayı, nafaka alarak kendilerini güvende hissetmelerine de gerek kalmamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ertelenir Mi?

Anlaşmalı boşanma davası için dilekçe vermenizin ardından mahkeme sizi en yakın tarihte duruşma için çağırır. Çağırılan bu günde kişilerin özellikle davacının mahkemeye katılması önemlidir.

Anlaşmalı boşanma davası ertelenir mi; eğer taraflardan birinin ya da ikisinin de haklı bir nedenden kaynaklı davaya katılması mümkün değilse dava yeni bir tarihte yapılabilir.

Anlaşmalı Boşanmada Davacı Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?

Anlaşmalı boşanmada hem davacı hem de davalı duruşmada bulunmalıdır. Ancak davacı herhangi bir neden belirtmeden davaya katılmaz ise dava süresi uzar ya da hakim doğrudan davayı reddedebilir.

Eğer duruşma için belirlenmiş olan tarihte davaya katılmanızı engelleyecek bir nedeniniz varsa nedeninizi mahkemeye sunmalısınız. Anlaşmalı boşanma davası ertelenir mi; nedeninizi sunmanızın ardından duruşma için yeni tarih belirlenir.

Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Vazgeçerse Ne Olur?

Anlaşmalı boşanma davası her iki eşin de boşanma konusunda uzlaşarak açtığı dava türüdür. Eğer eşlerden biri boşanmak istemez ve vazgeçerse dava anlaşmalı boşanmadan çekişmeli boşanmaya dönecektir.

Anlaşmalı Boşanmada Hakim Ne Sorar?

Anlaşmalı boşanma için eşlerin yalnızca boşanma konusunda anlaşmış olması yeterli değildir. Bu nedenle hakim onlara boşanmak konusunda emin olduklarını, maddi manevi konularda anlaştıklarını ve tüm protokolü kabul edip etmediklerini sorar. Eğer çiftin tüm sorulara cevabı evet ise boşanma tek oturumda yapılır.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Verildikten Kaç Gün Sonra Mahkeme Olur?

Anlaşmalı boşanma için dilekçenizi vermenizin ardından mahkeme olabilecek en erken tarihe bir duruşma belirleyecektir. Ancak dilekçe verildikten sonra kaç gün sonra mahkeme olacağı mahkemenin yoğunluğuna bağlıdır. Bir sonraki gün için randevu verilmesi mümkünken yoğun dönemlerde bu sürenin 30 güne kadar uzadığı görülmüştür.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanmanın ne kadar süreceği mahkemenin yoğunluğu, delillerin bir araya toplanması ve kişilerin oluşturdukları tebligatların ulaşım süresine göre değişiklik gösterir.

Ortalama olarak anlaşmalı boşanma davalarının sonuçlandırılması 1 hafta ila 1 ay arasındadır. Ancak dava ertelemesi yapılması bu sürenin uzamasına neden olur.

Anlaşmalı boşanma davası ertelenir mi; eğer haklı bir nedeniniz varsa davanız ertelenebilir.

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz

Boşanma davası açılmasının ardında hakim iki tarafı da dinleyerek ve delillerini inceleyerek bir karara varılmasını sağlar. Hakim tarafından belirlenen bu karara göre eşler boşanabilir ya da boşanmaları reddedilebilir.

Hangi hallerde boşanma olmaz;

  • Eğer taraflardan ikisi de boşanmadan vazgeçerse,
  • Davacı olan kişi bir neden belirtmeden davasına katılmaz ise,
  • Anlaşmalı boşanma yapılırken tarafların uzlaşmaktan vazgeçmesi,
  • Belirlenmiş olan dilekçeler ile oluşturulmuş davada taraflardan birinin sunduğu şartlardan vazgeçmesi,
  • Eşler arasında uzun süre anlaşmanın sağlanamaması durumunda boşanma reddedilebilir.

Karşı Taraf Boşanmak İstemezse Ne Olur?

Eşlerden biri boşanmak istiyor diğeri istemiyor ise dava çekişmeli dava olacaktır. Hangi hallerde boşanma olmaz sorunusun cevabının içerisinde diğer eşin istemiyor olması yer almaz. Eğer davayı açan eş haklı ise davalı olan eşin boşanmak istememesi davayı etkilemeyecektir.

Boşanmada Ağır Kusur Nedir?

Boşanma davasında ağır kusurlu olarak kabul edilen durumlar açıkça evliliğin zarar görmesine neden olacak kusurlardır. Örneğin eşin diğer eşin hayatına kast etmesi, ev içerisinde şiddetin olması, bir eşin diğerini aldatması ve benzeri nedenler ağır kusur olarak kabul edilir. Ağır kusurlu olan eş hiçbir şekilde nafaka alamayacaktır.

Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödenmez?

Boşanma davalarının sonuçlandırılmasının ardından kadın eşin nafaka alma hakkı bulunur. Ancak bazı durumlarda erkek olan eşin nafaka ödemesi beklenmez;

  • Eşin maddi açıdan yetersiz olması,
  • Nafaka alacak eşin ekstra gelirlere sahip olması,
  • Eşin nafaka almak için diğer eşten ekonomik olarak çok daha üstün olması gibi durumlarda mahkeme nafaka alınmasını iptal edebilir.

Boşanma Davasının Reddi Ne Demek?

Boşanma davasının reddi boşanma başvurusunun olumsuz sonuçlandığı anlamına gelir. Yani kişilerin hukuken boşanması gerçekleşmemiş olacaktır.

Hangi hallerde boşanma olmaz;

  • Davacı olan eşin gerekli delilleri sunamamış olması,
  • Eşlerin boşanmaktan vazgeçmesi,
  • Eşlerin belirtmiş olduğu anlaşmadan vazgeçmesi,
  • Davacı tarafın ya da her iki tarafın da mahkemeye gelmemesi,
  • Davalı olan eşin haklı nedenler sunarak davayı kazanması (Yapılan suçlamalrın geçersiz olduğunu kanıtlaması) gibi durumlarda boşanma reddedilir.

Boşanma reddinden sonra 3 yıldır ayrı yaşayan eşler daha sonra yeniden dava açarak tek celsede boşanabilir.

Bosanma Davasının Reddi Sebepleri

Açılan boşanma davalarının reddedilmesi ile ilgili birçok farklı neden bulunmaktadır. Bosanma davasının reddi sebepleri mahkemenin davanın davacı menfaatine olduğu kanaatine varamaması ilk nedendir.

Boşanma Reddi Neden Olur?

Boşanma davasının ret edilmemesi için davanın açılmadan önce eksiksiz dava dosyasının hazırlanması önem kazanır. Mahkemeye sunulan belgelerin doğruluğu ve eksiksiz olması ret kararı verilmesinin ortadan kaldırır. Bosanma davasının reddi sebepleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Boşanma davası için hazırlanan dosyada evrakların eksik olması
  • Boşanma sebebinin hukuki anlamda ispatlanamaması.
  • Tarafların kendisini doğru ve yararlı şekilde temsil edecek bir avukata sahip olamaması.
  • Mahkeme esnasında anlatılanların ve tarafından tutarsız ispatlanamayan olarak değerlendirilmesidir.

Boşanma davasının reddedilme kararını mahkeme verdiği gibi aynı zamanda taraflardan herhangi biri ya da her ikisi de verebilir. Bu durum karşısında boşanma davası ya ileri bir tarihe ertelenir ya da tamamen düşer.

Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur?

Boşanma davasının ret edilmesi halinde 3 yıl süre ile aynı sebepten dolayı yeniden boşanma davası açılamaz. Taraflar süreci beklememek için farklı nedenlerden dolayı boşanma davası açma hakkına sahiptir. Bosanma davasının reddi sebepleri dikkate alınarak dava sürecinin doğru yönetilmesi önemlidir.

Ret Edilen Boşanma Davasında Nafaka Kararı Verilir Mi?

Mahkeme tarafından reddedilen boşanma davasında nafaka kararı verilmiş olması durumunda yapılması gereken bazı durum söz konusudur. Hakim ret edilen davada nafaka kararı verebilir alınan nafaka tedbir nafakası olarak değiştirilir.

Hakim tarafından alınan nafaka kararı temyize gönderilir. Davanın reddinde nafakanın azaltılması ya da arttırılması konusunda da karar verme olasılığı bulunur.

Boşanma Davasında Velayet Hakkı Kimde Kalır?

Boşanma davasının ret edilmesi halinde velayet hakkı hakimin kararda değişiklik yapmaması halinde aynı şekilde devam eder. Karşı tarafın kurala uymaması durumunda hakkında yasal işlem başlatılır.

Ret kararını verilmesinin ardından itiraz ve temyiz süreci başlatılır. Boşanma davası usulden reddedilmesi halinde süreç sonlanır başvuru sahibinin sonlanmanın nedenine göre yeniden dava açılması gerekmektedir.

Ret kararının kesinleşmesinin ardından en az 3 yıl bir araya gelmeme şartı ile eşler yeniden boşanma davası açma hakkına sahiptir. Boşanma davasının reddedilmesi halinde tedbir nafakası iptal edilir.

Boşanma Davası Red Sebepleri

Boşanma davası red sebepleri araştırılırken bilinmesi gereken en önemli detay ret kararının sadece mahkeme tarafından verilmediğidir. Dava sürecinde ya da henüz dava açılmadan taraflar kendi arasında anlaşarak boşanma reddi gerçekleştirebilir. Mahkeme tarafından alınan ret nedenleri genellikle şu gerekçeleri kapsamaktadır;

  • Boşanma davası için hazırlanmış olan dosyada bulunan evraklar da yetersizlik.
  • Hazırlanmış olan belgelerin prosedürleri karşılamaması.
  • Boşanma nedeninin hukuki anlamda ispatlanamıyor olması.
  • Dava sürecinde tarafların bir avukat tarafından temsil edilmemesinin eksikliği.
  • Mahkemeye sunulan detayların tutarsız olması ya da ispat edilememesidir.

Dava Reddi Gerçekleşirse Ne Yapılmalı?

Boşanma davası red sebepleri incelenerek boşanma davasının reddi gerçekleşmesi halinde davanın açıldığı yılı takip eden 3 yıl içerisinde çift yeniden boşanma davası açma hakkından men edilir.

Yeniden dava açabilmek için 3 yıl beklemek gerekir, 3 yıl beklemek istemeyen çiftler şiddetli geçimsizlik sebebiyle yeniden başvuru yapma imkânına sahiptir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Ret Sebepleri Nedir?

Anlaşmalı boşanma davalarında boşanma davası red sebepleri dışında farklı gerekçeler ile boşanma reddi gerçekleşir. Anlaşmalı boşanmaya karar alan taraflar dava aşamasında ya da dava açılmamış iken çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştirir. Ret gerekçeleri genellikle şunlardır;

  • Anlaşma protokolündeki uyumsuzluk
  • Taraflardan birinin vazgeçmesi
  • Boşanma halinde eşlerden birinin hem maddi hem de manevi sıkıntı yaşayacak olması
  • Eşler arasında yaşanan problemlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Boşanma Reddedildiğinde Nafaka Ne Olur?

Birkaç celse sonrasında mahkeme tarafından boşanma davasını reddedilmesi söz konusudur. Önceki celselerde mahkeme heyeti tarafından nafakanın belirlenmesi halinde kadın ya da çocuk yararına nafaka verilmeye devam kararı alınır.

Ret kararının ardından bağlanan yoksulluk nafakası yerine tedbir nafakası verilir. Temyiz hakkı olduğu gibi nafaka kararı verilmeden boşanma davasının reddedilmesi halinde meşru hak olarak dava temyize götürülür. Mahkeme heyeti tarafından eşlerin birbirinden ayrı olması halinde önceki celselerde verilen nafaka miktarının devamına ya da artırılmasına karar verilebilir.

Boşanma Reddi Kararında Maddi Ve Hukuki Sonuçlar Nelerdir?

Mahkeme kararı yerine tarafların kendi arasında yaşadığı anlaşmadan dolayı boşanma reddi uygulanması durumunda taraflar hem hukuki hem de maddi anlamda kaybolmalar.

Hukuki anlamda yaşanacak olan kayıp barışma kararı veren tarafın yeniden dava açma hakkından men edilmesidir. Maddi olarak yaşanan kayıp ise mahkemenin nafaka kararının devamına hükmetmesi halinde nafaka miktarını arttırmasıdır.

Boşanma gerçekleşmezse ne olur?
Boşanma gerçekleşmediği takdirde tekrardan boşanma davası açılabilir. Boşanma gerçekleşmeme durumu mahkeme tarafından ertelendiği takdirde mümkündür.
Boşanma davası kaç yılda bir açılır?
Boşanma davasının ne kadar süreyle açılacağına dair etmenler, boşanma sebebine göre farklılık sağlar. Tehdit, cinayet, tecavüz gibi kişinin genel olarak yaşama biçimine ciddi zararlar olduğu takdirde boşanma davası anlık olarak açılabilir.
Bosanma davasinin reddi nasil olur?
Boşanma davası açıldıktan sonra karşı taraf davayı reddettiği takdirde boşanma davasının reddi gerçekleşir. Her iki taraf davaya gelmelidir. Davaya gelmeyen tarafın, boşanma davasını onaylamadığı anlamına gelir.
Boşanmada dava nasıl düşer?
Boşanmada davası, Yargıtay tarafından düşer. Çiftlerden biri davaya gelmediği takdirde ya da çiftlerden biri boşanma davasını Yargıtay karşısında onaylamadığı zaman davadan çekilmek istediğini söylediğinde, hakim davayı reddeder ve dava düşer.

İlginizi Çekebilir;


Soy Bağının Reddi Davası Hangi Sürede Açılmalıdır?

Boşanma Davası Ücreti Masrafları 2020 2021 Yılı

Miras Avukatı | İstanbul Miras Avukatı

Nesebin Reddi Davası

Çekişmeli Boşanma Davalarında Prosedürler ve Süreçler Nelerdir?

“Boşanma Reddi” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara