Tek Celsede Boşanabilmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Tek celsede boşanmak adı üzerinde bir kez mahkeme karşısında yapılacak olan duruşma sonrasında hakimin boşanma kararını onaylamasıyla biten boşanma davasıdır. Genelde taraflar birbirleriyle avukatlar eşliğinde anlaştığı zaman mahkemeye taşınan boşanma davaları tek celsede tamamlanır. Çünkü mahkemede tartışılacak bir şey kalmaz ve her iki taraf da eğer varsa çocuğun kimde kalacağını ve maddi olanakların nasıl paylaştırılacağını çoktan belirlemiş olur. Şimdi sizlere Maltepe boşanma avukatı olarak tek celsede boşanma davanızı nasıl bitirebileceğinizi anlatacağım.

Tek Celsede Boşanmak İçin Gereken Sebepler

Tek celsede boşanabilmek için gereken en önemli husus tarafların birbirleriyle her konuda anlaşmış olmasıdır. Bu nedenle genel olarak halk arasında tek celsede boşanmak denilince akıllara anlaşmalı davalı boşanma gelir. Taraflar mahkemede hakim önüne çıkmadan önce gerekli tüm paylaşımı yaparlarsa mahkemede tartışmak için bir sebep bulamazlar. Hakim de her ki tarafın anlaşmış olduğunu görünce davayı tek celsede sonuçlandırır.

Bu şekilde boşanabilmeniz için boşanma konusunda ortak bir karar almanız gerekiyor. Aynı zamanda çocuğun ya da çocukların velayetleri konusunda da eşler anlaşmış olmalıdır. Nafaka gibi mali konularda da eşler anlaşırsa mahkemede tek celsede boşanmaları gerçekleşir.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma her iki tarafın da karşılıklı bir şekilde boşanmak için oturup konuşması ve tüm durumlar için karar vererek anlaşmış olmasıdır. Kısacası taraflar boşanma sürecinde çocuğun kimde kalacağını ve maddi paylaşımı da ortak bir kararla belirledikten sonra hakim karşısına çıkmalarına anlaşmalı boşanma deniyor.

Anlaşmalı bir şekilde boşanabilmeniz için Maltepe avukat bürosunun da belirttiği gibi en az 1 yıl evli kalmış olmanız gerekiyor. Buradaki temel amaç ise boşanmak isteyen çiftin birazcık daha düşünerek kesin bir adım atmasını sağlamaktır.

Anlaşmalı Boşanmada Hakim Red Verebilir Mi?

Normalde hukuki süreçte anlaşmalı boşanma olduğu için hakimin boşanma sebeplerini ve boşanma varlığını irdelemesine gerek kalmaz. Taraflar eğer kendi aralarında anlaşmışlarsa ve mahkemede de taraflar arasında bir tartışma çıkmazsa hakim kararı kabul etmek durumundadır. Ancak yine de çok düşük bir oranda da olsa hakimler anlaşmalı boşanmalarda red kararı verebiliyorlar.

Mahkemeye anlaşmalı olarak boşanacağınızı bildirmeniz üzere mahkeme size bir gün veriyor. O gün giderek her iki taraf da hakimin karşısına çıkmak zorunda kalıyor. Hakim iki tarafın da iradesiyle anlaşmalı boşanma kararı alıp almadığını tespit ediyor. Eğer taraflardan birisi zorla anlaşmalı boşanma içine çekildiğini fark ederse ya da bu şekilde kuşkulanırsa red cevabı vererek davanın uzamasını sağlıyor.

Ancak genel olarak Maltepe avukat büromuzda da belirttiğimiz üzere anlaşmalı boşanmalarda tüm kararlar taraflar arasında verildiğinden dolayı hakim de bu kararı onaylıyor.

Tek Celsede Boşanabilmek İçin Yapılması Gerekenler

Eğer boşanma davanızı tek celsede bitirmek isterseniz ilk olarak tarafların ortak olarak hazırladığı bir boşanma protokolünün olması gerekiyor. Maltepe boşanma avukatı olarak size bu protokolün nasıl hazırlandığıyla ilgili yardım edeceğim.

Yapılan bu protokolle boşanma davanızı açmalısınız. Sonra da dava sırasında mahkeme karşısında tüm özgür iradenizle anlaşmalı şekilde boşanmak istediğinizi bildirmelisiniz. Kısacası tek celsede boşanabilmek için her iki eşin de evlilik sürecinden dolayı en iyi şeyin boşanmak olduğunu anlaması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-tek-tarafli-acilir-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-reddi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-kavacik-mahallesi-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

Yorum yapın

Hemen Ara