Çekişmeli Boşanmalarda Nafaka Almak

Boşanma davası denildiği zaman akla gelen farklı boşanma türleri söz konusu. Bunlar arasında yer alan çekişmeli boşanma çeşidi, son derece uzun sürebilen ve değişik bir işleyişe sahip olan boşanma çeşitleri arasında yer alıyor. Bu tip boşanmaların en önemli özelliği bir anlaşmanın olmaması. Yani taraflardan birisinin evliliği sürdürmek istemesi ve boşanmaya yaşanmaması. Bunun yanı sıra hem erkeğin hem de kadının boşanmak istemesine rağmen velayet ve tazminat ile nafaka konularında anlaşma sağlayamamaları da o davayı çekişmeli bir boşanma davası haline getiriyor. Bu tip davalarda en çok merak edilen konuların başında ise nafaka konusu geliyor. Birçok davada nafakanın çok büyük bir problem olduğunu görüyoruz.

Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

Nafaka, boşanma davası sırasında talep edilen bir nevi maaş yerine geçen para olarak biliniyor. Buna göre 3 değişik nafaka çeşidi yer alıyor. Bunlar ise şu şekilde sıralanmış durumda;

Tedbir Nafakası: Boşanma fiilinden sonra bir tarafın, maddi anlamda sıkıntıya düşmesinden dolayı verilen nafaka olarak tanımlanmaktadır. Bunun için kişinin hakime bir talepte bulunması şartı vardır. Bu talebin ardından da hakim karar verir ve bir miktar belirler. Bu miktar üzerinden de düzenli olarak ödeme yapılır.

Yoksulluk Nafakası: Tedbir nafakasından daha farklı bir nafakadır. Bunun alınabilmesi için boşanma davasının tam anlamı ile bitmiş olması gerekmektedir. Ayrıca bu kişinin nafaka talep etmesi durumunda bir takım şartları da taşıması gerekiyor. Bu şartların başında ise nafaka isteyen kişinin, eşinden az kusurlu olması şartı var. Mesela bir kişi eşini aldattıysa ve bundan dolayı boşanma davası sürüyorsa, aldatan kişinin nafaka alma şansı yoktur.

Çocuk Nafakası: Çocuğun velayeti kimdeyse o kişiye nafaka ödenmektedir. Buna da çocuk nafakası ismi verilir. Her ay ve düzenli bir şekilde ödenmektedir. Bu para yalnızca çocuk için harcanmaktadır. Bunun içerisinde beslenme ve eğitim masrafları da yer alabiliyor.

Boşanma Davasının Nedenleri Nelerdir?

Boşanma davasının birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Hukuki bir dil ile yazılan bu sebeplerin bulunduğu yer ise Türk Medeni Kanunu. Bu sebepler şu şekilde;

  • Eşlerden birisinin akıl sağlığını kaybetmesi
  • Eşlerden birisini diğerinin hayatına kast etmesi, tehdit etmesi ya da şantajda bulunması
  • Şiddetli bir şekilde ortaya çıkan geçimsizlik durumu
  • Eşlerin uzun bir süre boyunca ayrı yaşaması
  • Eşe yapılan kötü muameleler

Anlaşmalı Boşanma Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Anlaşmalı bir şekilde boşanmak için evliliğin üzerinden bir sene geçmiş olması lazım.
  • Boşanma davası açılırken iki tarafın da aynı anda mahkemeye gitme şartı var.
  • Başvuru öncesinde hem kadının hem de erkeğin birçok konu üzerinde uzlaşması gerekiyor. Bu konular arasında velayet, tazminat ve nafaka gibi hususların yer alması lazım.
Çekişmeli Bosanma Davası En Fazla Ne Kadar Sürer 2022?
Çekişmeli boşanma davalarında kişilerin mahkeme süreçleri 1 ila 1,5 sene arasında sürmektedir. Bu noktada kişilerin davaları 5 ile 6 celsede sonuca varmaktadır. Ancak bu durumda önemli olan davanın normal seyrinde gitmesidir. Ayrıca farklı durumların ortaya çıkmasıyla beraber dava süreci uzayabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası İlk Celsede Biter Mi?
Çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması 5 ila 6 celse sonunda olmaktadır. Bu sebeple kişilerin davalarının ilk celsede bitebilme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Ayrıca kişilerin davalarının tek celsede bitmesi için her konuda anlaşmış bir şekilde mahkemeye başvurmaları gerekmektedir.
Çekişmeli Bosanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Olur?
Çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşmada hakim her iki tarafı da dinlemektedir. Daha sonra kişilere iddialarını kanıtlayabilmeleri ve delillerini sunabilmesi adına bir süre verilmektedir. Ayrıca bu delillerin mahkeme tarafından toplanmasıyla beraber ilk celse bitmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/camcesme-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-suadiye-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gocbeyli-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmada-nafaka-cesitleri-nelerdir.html

“Çekişmeli Boşanmalarda Nafaka Almak” üzerine 11 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara