Anlaşmalı Boşanma Davası Tek Taraflı Açılır Mı? | Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası tek taraflı açılır mı; Türk Medeni Kanunu üzerinden anlaşmalı boşanma davası protokolü tarafların anlaşmış olması kapsamında ilerlemektedir. Her iki tarafta boşanma dilekçesini imzalamış ve asliye mahkemesine vererek, evliliklerini sonlandırma konusunda anlaştıklarını aile mahkemesi merciine bildirmiş olmalıdır. Bunun için izlenmesi gereken protokole uyulması şartı vardır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartı Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası tek taraflı açılır mı; T.M.K’nın 166. Maddesi üzerinden görülmekte olan boşanma davalarında, çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları iki grupta yer alır. Bu nedenle söz konusu protokol özellikle anlaşmalı boşanma kapsamında şunları içermektedir;

  • Velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımı konusunda kendi aralarında anlaşmış olmaları gerekmektedir.
  • Benzer şekilde tarafların şiddet, tehdit ve şantaj durumlarına maruz kalmadığı bilinmelidir.
  • Her iki tarafında kendi rızasıyla evliliklerini sonlandırmak istedikleri noktasında dilekçe vermeleri şart.
  • Boşanma davası sürerken itiraz ve benzeri durumlar yaşanmamalı. Ve  velayet, nafaka, mal paylaşımı üzerinden ek dava açılmamalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Tarafların Neden Belirtmesi

Anlaşmalı boşanma davası tek taraflı açılır mı; tek taraflı açılmaması gereken anlaşmalı davalarda, isminden de anlaşılacağı gibi ‘’Tarafların kendi rızası ve isteğiyle evliliklerini sonlandırma’’ durumu söz konusudur. Bu protokol üzerinden izlenmesi gereken en önemli husus, boşanma nedeninin belirtilmesidir. Mesela boşanma nedeni ‘’Sevgi ve aşkın bitmesi’’ gibi kişisel nedenlere değil, Medeni Hukukun kabul edeceği kriterlerde olmalıdır. Anlaşma boşanma davasında en çok görülen dava açılım şekli ‘’ Şiddetli geçimsizlik’’ beyanında bulunmaktır. Sonuç olarak aldatma ve şiddet durumlarında tarafların anlaşmalı dava açması imkansızdır. Bu nedenle her iki tarafında hukuk sistemi üzerinden anlaşmış olması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Mahkeme Süreci

Anlaşmalı boşanma davası tek taraflı açılır mı; tek taraflı açılmaz. Ve bu davalarda özellikle her iki tarafında verilen tarihlerde Asliye mahkemesinde dava saatinde bulunması gerekir. Taraflardan birinin neden belirtmeden davaya gelmemesi durumunda, tek tarafın mahkemeye çıkmasıyla dava çekişmeliye dönmektedir. En önemlisi her iki tarafında uygulama ve protokol kapsamında Medeni hukukun kriterlerini yerine getirmesi gerekecektir. Mahkeme sürecinde nafaka, velayet ve mal paylaşımı konularında anlaşmazlık yaşanmamalıdır. Ancak kararın kesinleşmemesi için her iki tarafında ortak değişiklikler yapma hakkı var.  Mesela çocuğun anne ve babada kalma süresinde iki taraf anlaşarak yeni bir dilekçe verir. Ve mahkemenin bu kararı değiştirmesini talep ederek başka bir süreç başlatır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Protokolü Değiştirir Mi?

Anlaşmalı boşanma davasında hakim çocuğun yüksek menfaatini gözleyerek, anne ve baba arasındaki anlaşmanın aksini uygular. Bunun için çocuğun istekleri ön planda olur.

Bu kararın anlaşmalı olması her iki tarafında boşanma protokolüne uyum sağlaması medeni hukuk çerçevesinde yürürlüğe girecektir. Başvuru aşamasında, hakimin protokol değiştirmemesi için de tarafların boşanma avukatıyla birlikte hareket ederek sürecin nasıl sonuçlanacağını ön görmeleri daha sağlıklı olacaktır. Nafaka, velayet ve mal mülk paylaşımı açısından da bir avukatla görüşmek asliye mahkemesi üzerinden yürütülen davaların kısa sürmesini sağlayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Başvurusunda Avukatın Görevi

Anlaşmalı boşanma davasında avukata başvurmanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Aynı zamanda taraflar kendi aralarında sözleşme hazırlayarak, protokole uygun şekilde ilerleme kaydedebilecektir. Kararın hızlı bir şekilde verilmesi ve boşana sürecinin uzamaması için yapılan düzenlemeler avukat tarafından Türk medeni kanun çerçevesinde gerçekleşecektir. Velayet, nafaka ve mal paylaşımını taraflar kendi arasında çözdükten sonra mahkemeye sadece evliliğin sonlandırılması işlemi kalacak, kanunlar nezlinde süreç protokol değişikli olmadan tamamlanabilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma davası dilekçesinin hazırlanması için öncellikle boşanma avukatına başvuru yapar. Aynı zamanda dilekçe her iki tarafında ortak beyanlarını içermeli. Sonuç olarak bu süreçte her iki tarafta asliye mahkemesinde dava günü, saati ve dakikasında olmalı. Sonuç olarak kararın hızlıca verilmesi için istinaf kanun yoluna başvuru yapmadan feragat ettiğinizi belirtin. Ve boşanma davasının tamamlanmasını sağlar. Boşanma sonrası nafaka, velayet ve benzeri durumların değiştirilmesi için mahkemeye yeniden başvuru yapılması mümkündür.

Tek taraflı dava nedir?
Eşlerden herhangi biri boşanmayı reddettiği takdirde ya da maddi ve manevi açıdan tazminat konusunda anlaşmaya varılamadığı zaman, tek taraflı dava gerçekleşir.
Tek taraflı anlaşmalı boşanma davası açılır mı?
Tek taraflı anlaşmalı boşanma davası, açılabilir. Buradan kişinin, boşanma davasını karşı tarafa avukatı ile birlikte göndermesi mümkün.
Tek taraflı boşanma olabilir mi?
Tek taraflı boşanmak istenildiği takdirde kişi çekişmeli boşanmalarda bu durumu gerçekleştirir. Ancak anlaşmalı olarak boşanma, tek taraflı bir biçimde kesinlikle söz konusu olmaz.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/tek-tarafli-bosanma-nasil-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/tek-tarafli-bosanma-davalari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-detaylari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/tuzla-is-kazasi-avukati.html

“Anlaşmalı Boşanma Davası Tek Taraflı Açılır Mı? | Nasıl Açılır?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara