Aile birliğini sonlandırmak isteyen eşlerden birisi boşanma davası açmak isteyebilir. Evlilik içerisindeki tutum her zaman her iki taraf için aynı gitmeyebilir. Aslında tek taraflı boşanma davası hukuki anlamda incelendiği zaman çekişmeli boşanmalar olarak adlandırılmıştır. Çünkü söz konusu evlilik birliği sadece bir kişi tarafından bozulmak istendiği için tarafları dinlemek ve gerçekten evlilik birliğinin bittiğine inanmak gerekir.
Boşanma Davalarını Genel Olarak Üçe Ayırabiliriz
Boşanma davalarını genel olarak özetlemek gerekirse:
- Anlaşmalı boşanma: En kolay ve hızlı sonuçlanan boşanma davaları anlaşmalı boşanmalardır. Çünkü çocuğun kimde kalacağından maddiyata kadar paylaşımlar ortak bir şekilde, anlaşarak karar verilir.
- Özel boşanma davaları: Aldatma, cana kıyma, ruhani bozukluklar ve sayabileceğimiz birçok özel nedenden dolayı açılabilecek boşanma davalarıdır.
- Tek taraflı boşanma davaları: Çekişmeli boşanma davaları olarak adlandırdığımız bu boşanmalar, uzlaşmadan uzak, sadece bir kişinin isteğiyle ilerleyen davalardır.
Çekişmeli boşanma davalarının kısa sürede çözüme ulaşmasını istiyorsanız kendinize mutlaka iyi bir boşanma avukatı tutmanız gerekir. Alanında deneyimli olan boşanma avukatları süreci sizin için olabildiğince kısaltacaktır.
Tek Taraflı Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Kişinin tek taraflı boşanma davası açabilmesi için öncelikli olarak mutlaka iyi bir sebebe ihtiyacı vardır. Çünkü kanunda boşanma nedenleri açık bir şekilde yazdığı için geçerli bir nedeniniz yoksa hakim bunu kabul etmeyebilir. Ayrıca tek taraflı boşanma davalarında davayı açan kişinin ispat yükümlülüğü de vardır. Örneğin aldatma nedeniyle bir boşanma davası açtıysanız karşınızdakinin sizi aldattığını ispat edecek delillere sahip olmanız gerekir. Açılan davada ispatın yapılması ilerleyen süreçlerde de önemlidir. Çünkü eğer ispat yapılmazsa aynı kişi 3 yıl içinde aynı nedenle boşanma davası açamaz.
Tek Taraflı Boşanma Davası Süreci Nasıldır?
Öncelikle tek taraflı boşanma davasını açmak isteyen kişi yetkili mahkemeye giderek boşanma dilekçesi verir. Burada en önemli husus boşanma davasını açmak için kafanıza göre istediğiniz bir mahkemeye gidememenizdir. Boşanma davasını açmak için oturduğunuz muhitte bulunan ilgili mahkemeye gitmeniz gerekir.
Davanın açılma bir dilekçeyle kısa sürede halledilen bir işlem olduğu için burada önemli olan husus açma kısmı değil, yürütme kısmıdır. Dava süreci çok daha önemli olduğu için mutlaka kendinize bir avukat edinmeli ve alanında uzman boşanma avukatlarıyla davanızı yürütmelisiniz.
Eşlerden Diğer Boşanmak İstemiyorsa İspat Gerekir
Tek taraflı boşanma davası sonrasında taraflardan biri boşanmakta direniyorsa o zaman haklı sebebin ispatı gerekli olur. Medeni Kanun içerisinde belirlenen sebeplerden birisine sahip olunursa o zaman tek taraflı olsa bile boşanma gerçekleşir. Ve aile kurumu sonlanmaktadır. Ancak boşanma istemeyen taraf süreci uzatmak için karara itiraz eder ve karşı dava açarak kendi savını korumaktadır. Bunun için size alanında uzman olan avukatlar daha detaylı bilgi vermektedir.
Boşanma Süreçleri Nasıl İşlemektedir?
Boşanma davası süreci, diğer tüm davalar gibi dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe yazdıktan sonra bunu sizin için boşanma avukatının da yapmasını isteyebilirsiniz. Size daha detaylı bilgi veren avukatlarla görüşür ve nafaka alanında deneyimli avukatlara kısa sürede alacağınızı temin edersiniz. Dilekçe talepleriniz için dilekçe örneklerini internetten de bulur ya da doğrudan avukata danışırsınız. Avukatların reklam yapması yasak olduğu için “alanında en iyi avukat” gibi ibareler kullanamayacağını bilmelisiniz. ESD araştırmasının yapılması için ve cevap dilekçesinin verilmesi için dilekçe tebliği ve benzeri belgeler gerekecektir. Bunlara yanıt verilmesi mahkemenin yoğunluğuna göre değişecektir. Kararın kesinleşmesinden sonra nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerektiğini de unutmayın.
Boşanma davasının süreçleri tamamen anlaşmalı ya da çekişmeli dava olarak değişkenlik gösterir. Kararın kesinleşmesi anlaşmalı boşanma davalarında çok daha kısa sürecektir. Ancak tek taraflı boşanma davaları çekişmeli boşanma davaları olarak da bilinmektedir ve bu davalar çok daha uzun süreler alır. Çekişmeli boşanma davalarında önemli olan mahkemeye sunduğunuz kanıtlar ve delillerdir. Karşı tarafın tutumu davanın süresini uzatılmaktadır ya da kısaltır. Tek taraflı boşanma davaları 18-20 aya kadar varabileceğinden yapmanız gereken tek taraflı davalara özellikle bakan avukatlarla çalışmanız gerekir. Bu avukatlar size prosedür hakkında detaylı bilgi verecek ve böylece dava sürecini nasıl işlediğini detaylarıyla anlık olarak bildirecektir diyebiliriz.
Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Örneği
Medeni hukuk dalı, çekişmeli boşanma davası kapsamında tek taraflı boşanma dilekçesi örneği boşanma avukatından temin edilmektedir. Dilekçede boşanma nedeni, karşı tarafın bilgileri ve boşanmak isteyen tarafın bilgileri yer almalıdır. Kimlik bilgisi, adres bilgileri ve iletişim bilgileri doğru yazılmalıdır. Mahkemeye hitap edilen üslupla yazılmalıdır.
Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Tek taraflı boşanma dilekçesi örneği, nöbetçi aile mahkemesine verilme üzere düzenlenmelidir. Asliye mahkemesine başvuran müvekkilin, boşanma avukatına danışarak dilekçe düzenlemesi yapması tavsiye edilmektedir. Müvekkilin sırayla dilekçede yer alan bilgileri hatasız bir şekilde doldurma, imza ve iletişim bilgileri de verme ‘’Tek taraflı boşanma davası’’ olacağına dair bilgilendirme yapması önemlidir.
Dilekçe Kapsamı;
- Davacı- Bilgileri
- Adres- Bilgileri
- Davalı- Bilgileri
- Adres- Bilgileri
- Dava Konusu
- Açıklamalar ve ekler
Tek taraflı boşanmada kullanılması gereken önemli bilgilerdir. Dilekçe çıktısı alınmalıdır. Dilekçe boşanma davasının açıldığı yıla ait olmalıdır. 2021 yılını kapsayan dilekçe düzenlemesi yapılması Medeni hukuk çerçevesinde şart koşulmuştur.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Tek taraflı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası olarak medeni hukukta yer almaktadır. Davacı olan tarafın boşanma nedenlerini bildirmesi, delil ve tanıkları da dilekçe ile birlikte sunması gerekmektedir. Yeterli yasal argümanı olan davacının dilekçesini Asliye mahkemesi ‘’Aile mahkemesi’’ üzerinden şahsen teslim etmesi gerekmektedir. Eşin önce boşanma avukatıyla görüşmesi de mahkeme sürecinde faydalı olacaktır.
Tek Taraflı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
tek taraflı boşanma dilekçesi örneği Asliye mahkemesine verildikten sonra, dava sürecinin başlaması için deliler ve tanıklar incelenecektir. Davacının boşanma nedeni Medeni Hukukun 161. Maddesi ile 166. Maddesine tekabül ediyorsa, boşanma 7 ile 9 ay arasında sürer. Delillerin kanıtlanamadığı ve itiraz sürecinin başladığı durumlarda 2 yıla kadar süreç devam eder.
Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Elle Yazılır Mı?
Boşanma davası dilekçeleri, Medeni hukuk ve Hususlarına göre düzenlendiği takdirde el ile yazılmasında hiçbir engel bulunmamaktadır. Yasal düzenlemeye göre kişinin kendi el yazısı olması ve evrak düzenlemesine uygun kalemle yazılması şartı vardır. Kurşun kalem ve kırmızı kalem ile dilekçe yazılması kabul edilmeyecektir.
Tek Taraflı Boşanma Davası Dilekçe Örneği
Tek taraflı boşanma davası dilekçesi asliye mahkemesi üzerinden nöbetçi aile mahkemesine verilmelidir. Medeni hukuk çerçevesinde tek taraflı boşanma davası dilekçe örneği ‘’çekişmeli’’ boşanma davası olarak işleme alınır. Dava sürecinde, davalı, davacı ve dava nedenine yönelik incelemeler yapılacaktır. Dilekçede medeni hukukun yasal maddeleri kullanılarak dava açılmaktadır.
Boşanma Davası Dilekçesi Ne Kadar?
Tek taraflı boşanma davası dilekçe örneği için mahkemeye yargı harcının ödenmesi gerekmektedir. Dilekçe harç bedeli olarak 2021 yılında 45 TL talep edilirken, yeni düzenlemelere göre ücret artabilmektedir. Dilekçe örneğinde, davalı, davacı, dava konusu ve davanın nedenleri de ek bilgi olarak verilmelidir. Ayrıca yargı harç tarifesi değişiklik göstereceği gibi dava süreci de farklılık gösterir.
Tek taraflı boşanma dilekçesi nasıl alınır; Dilekçe almanıza gerek bulunmamakla birlikte, boşanma dilekçesi için hukuk danışmanlığına başvuru yapar, çekişmeli boşanma davası için sürecin başlatılmasını sağlarsınız.
Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir 2022?
Yasal hakları kapsamında, tek taraflı açılan boşanma davasında, kadının ziynet eşyası, mal rejimi, çocuk tedbir nafakası ve velayet hakları bulunmaktadır. Ayrıca ek delilleri ve tanıkları da bu davalar kapsamında vermesi faydalı olacaktır.
Yoksulluk nafakası üzerinden maddi hak talep etmesi yasal hakkıdır. Kadın ve erkek fark etmeksizin her iki taraf da nafaka hakkına sahiptir.
3000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir?
Nafaka bedeli enflasyon değerlenmesine göre değişebilmektedir. Ayrıca 750 TL’dir. % 60 oranında gelir durumuna göre oranlar değişiklik gösterir. Ayrıca nafaka alacak tarafın % 25 hak sahibi olması mümkündür.
Boşanmak İçin Ne Kadar Para Lazım 2022?
Avukatla birlikte açılan boşanma davalarında, hukuk bürosu tarafından verilen danışmanlık hizmetine bağlı fiyat değişmektedir. 375 TL ve 45 TL dilekçe harcının da yatırılmasını talep eder. Ayrıca 2022 yılının oranları bu şekilde düzenlenmiştir.
İlginizi Çeker;
Tek Taraflı Boşanma Nasıl Olur?
Anlaşmalı Boşanma Davası Tek Taraflı Açılır Mı? | Nasıl Açılır?
Merhaba iyi günler benim esim alkol uyuşturucu bağımlısı alkol kullanıp şiddet uyguluyor ama boşanmak istemiyor ben dava açmak istiyorum ama dilekçeye verecek param yok avukata verecek param yok ne yapabilirim ücretsiz bosanabilor miyim hakimleri çekişmeli olmadan bosayabilir mi oğlumu da korkutuyor oğlumun yanında beni dövüyor maddi konuda yardım etmiyor