Kiracının Erken Tahliyesi

Bildiğiniz gibi çoğu ev ve iş yerinin kiralama kontratları kiracı ve kiralayan tarafından 1 yıllık yani 12 aylık bir dönemi kapsıyor. Başlangıç ve bitiş tarihi belirlenen bu kontrattaki çıkış tarihi gelmeden kiracının erken tahliyesi söz konusu olursa; evini veya iş yerini kiralayan kişi yaşadığı mağduriyetten dolayı bazı haklar talep etmek adına kiracısına dava açar.

Kiracının Erken Tahliyesi Hakkında

Yaşanılan bu durum karşısında mağduriyeti artan mülk sahibi, kanuni haklarını kullanarak Borçlar Kanunu’na uyarak kiracısından bazı taleplerde bulunur. Burada bahsi geçen talepler, ev veya iş yerinin boşaltıldığında dahi olsa yeni kiracısını bulana kadar tüm kira bedellerinin ödenmesini kapsar. Aynı zamanda yine bahsi geçen mülke zarar veren kiracı bu bedeli ödemekle yükümlüdür. Fakat kiracının erken tahliyesi söz konusu oldu diye kiraya verenin de durumu daha da zorlaştırmasına zemin hazırlamamak adına bazı koşullar sağlandığında kiracının yükümlülükleri kalkar. Bu koşulların en belirgini de boşalttığı ev veya iş yerine aynı koşulları sağlayan yeri bir kiracıyı, eski kiracı ayarlarsa; hakkında yürütülen dava düşer. Fakat küçük bir detay var ki hemen hatırlatalım. Kişinin evi veya iş yerini boşaltıp çıkması, tüm işlemlerinin bittiği anlamına gelmez. Hala aktif olarak o kişinin yani kiracının sorumluluğunda bulunmaktadır.

Bu durumdan dolayı kiracı kirasını ödemek istemezse ev sahipleri kiracısına dava açıyor. Karşılıklı gerginliğin yaşandığı ve genellikle konuşarak çözülemeyen bu durumlar karşısından hemen kiracının evine icra gitmez. Kişiye 30 günlük bir süre tanınır. Bu sürede birikmiş kirasını ödemeli ve evi süre dolmadan boşaltmalıdır. Evi/iş yerini boşaltmaya yanaşmazsa icra takip sonucu elindeki eşyalara el konulma hakkı vardır.

Kiracının Erken Tahliyesi ile İlgili

Fatura bedellerinin bulunması ve karşılıklı anlaşmanın bir türlü sağlanamıyor oluşuyla alakalıdır. Herhangi bir kanunu işleme gerek duyulmadan anlaşmazlıklar ortadan kaldırılmaktadır. Avukat Mehmet Ali Helvacı ile görüşmeniz yeterli olacaktır. Kanunen doğan hak ve taleplerinizi kendisinden ayrıntılı bir biçimde öğrenmeniz mümkündür.

Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?
Ev sahibinin ev boş kaldığı süredeki zararının karşılanması istenebilmektedir.
Kiracının evi boşaltma süresi ne kadar?
Kiracının evi boşaltma süresi, kira sözleşmesinin bitişine göre düzenlenmiştir. Sözleşme fesih edilerek, kiracının tahliye edilmesi için 15 gün önceden tebliğ gönderilmelidir.
Kiracı sözleşme bitmeden çıkabilir mi?
Kira sözleşmesi bitmeden, tarafların uzlaşmasıyla evden çıkılmaktadır. Ancak evin boş kalma süresindeki zararın karşılanmasını talep eder.
Tahliye davası ne kadar sürer?
Tahliye davası, 3 ay ile 6 aya kadar sürebilmektedir. Dava açıldıktan 1 ay sonra tebliğ kiracıya giderek süreç başlayacaktır.

İlginizi Çekebilir;


Erken Tahliye Nedeniyle Kira Kaybı Alacağı Dava Dilekçesi Nasıl Doldurulur?

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Durumunda Ne Olur?

Yakacık Yeni Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Kiracı Tahliye Şartlarını Bilmeden Kiracıları Evden Çıkarmak Mümkün Değil

Kiracı Tahliyesinde Avukata Danışın, Zaman Kaybı Yaşamayın

“Kiracının Erken Tahliyesi” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara