Kiracı ve kiraya veren ilişkileri kanunlarımızda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu noktada zaman zaman yaşanan kiracının, belirtilmiş olan sözleşme tarihinden daha erken bir süre içerisinde tahliye işlemini gerçekleştirmesi, kiraya verenin maddi anlamda kayıp yaşamasına neden olur. Taraflar bu konuda anlaşamadıkları zaman mahkeme süreci devreye girer. Erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı dava dilekçesi doldurularak, mahkemeye gitmek mümkündür.
Erken Tahliye Nedeniyle Kira Kaybı Alacağı Dava Dilekçesi Örneği Nasıl Olmalı?
Tahliye sebebiyle kira kaybı dava dilekçesi ayrıntıları şöyledir;
- Dava açmak isteyen kişilerin bilmesi gereken ilk şey, bu tip durumlarda yetkili olan mahkemenin Asliye Hukuk olduğudur.
- Direk bu mahkemeye hitaben bir dilekçe doldurulmalıdır.
- Buna göre ilk olarak davacı kısmına isim ve soyadı ile TC kimlik numarası yazılmalıdır.
- Sonrasında vekil olan avukatın adı, soyadı ve adresi belirtilmelidir.
- Davalı olan kişiler için de aynı bilgilerin verilmesi şarttır.
- Dava konusu olan kısma, erken bir şekilde yaşanan tahliyeden dolayı mağdur olunduğu eklenmelidir.
- Buna ek olarak TL üzerinden dava değerini yazmak gerekiyor.
- Açıklamalar kısmında yaşananlar hukuki bir dil kullanılarak aktarılıyor.
- Her türlü delili de dilekçeye eklemek şart.
- Hukuki nedenler, sonuç ve istem bölümünün doldurulmasının ardından; tarih, davacı vekili, avukat adı ve soyadı ile imza alanlarına gerekli bilgiler girilmelidir
- Erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı dava dilekçesi bu şekilde tamamlanmış olacaktır.
Belirli Süreli Kiralı Sözleşmelerde Süreç Nasıldır?
Erken tahliye nedeniyle kira kaybı; hem belirli süreli hem de belirsiz süreli sözleşmelerde görülebilmektedir. Eğer sözleşmenin bitmesinden önce bir tahliye söz konusu ise, kiraya vermiş olan tarafın dava açma hakkı saklı tutulmuştur. Bunu bir örnekle açıklamak lazım. 1 senelik bir akit yapan iki taraf, her konuda anlaştığı halde 6.ayda kiracının erken tahliye gerçekleştirmesi, maddi anlamda kiralayan kişinin zarara uğraması demektir. Çünkü bu süre içerisinde kiracı bulması garanti değildir. Bu yüzden kişini haklarının yasalar tarafından güvence altına alındığını görmekteyiz.
Erken Tahliye Konusunda Mutabık Kalınmışsa Süreç Nasıl İşler?
Erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı dava dilekçesi çerçevesinde bazen iki taraf anlaşmalı bir şekilde hareket edebilir. Günü dolmadan evden çıkmak isteyen kişi bu durumu kiraya verene haber verir. Bir tarih belirlenmektedir ve buna göre hareket edilmektedir. Burada dikkat edilen ve göz önünde bulundurulan husus ise kiralanan yerin yeniden benzer veya aynı koşullarda, ne kadar sürede yeni kiracıya verildiğidir. Bu zaman diliminin kesinlikle tespit edilmesi gerekmektedir. Eğer bu süre konusunda anlaşma çıkarsa devreye mahkeme girer. İlk olarak uzman bir bilirkişi tarafından keşif gerçekleştirilmektedir. Bunun ardından semtin özellikleri, benzer özelliklere sahip taşınmazlara ne kadar ihtiyaç odluğu tespit edilmektedir.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kiracinin-erken-tahliyesi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-nedir-2.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/deger-kaybi-davasi-istanbul-avukat-arac-deger-kaybi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kiraci-tahliyesinde-avukata-danisin-zaman-kaybi-yasamayin.html
“Erken Tahliye Nedeniyle Kira Kaybı Alacağı Dava Dilekçesi Nasıl Doldurulur?” üzerine 3 yorum