Çekişmeli Boşanma Nedir?

Ülkemizdeki boşanma davalarına ve hukuki prosedüre baktığımız zaman anlaşmalı boşanma ve çekilmeli boşanma ismi verilen iki farklı boşanma çeşidi bulunuyor. böyle bir ayrıma gidilmesinin nedeni ise kadın ve erkeğin ortaya koyduğu tutum. Kadın ve erkek boşanma konusunda her türlü anlaşmayı yaptıkları zaman ve geride kalanlar üzerinden hukuki süreçte de anlaştıklarında buna anlaşmalı boşanma ismi veriliyor. Bunun tersi olarak ortaya çıkan durum ise çekişmeli boşanma.

Boşanma davası öncesinde iki taraftan birisinin boşanmak istememesi veya anlaşmalarına rağmen sonrasında çıkan duruma dair bir mutabakat sağlayamamaları, çekişmeli boşanma davasının açılmasına neden oluyor. Bu tip bir boşanma davası sırasında oldukça farklı bir süreç başlıyor.

Çekişmeli Boşanma Davası Nerede Açılır?

Çekişmeli boşanma davası açma için gidilecek adres aile mahkemesi. Bu mahkemeler eşliğinde dava açmak mümkün. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerde ise asliye mahkemelerinin yetkili olduğunu görüyoruz.

Çekişmeli Boşanmada Dilekçe Nasıl Doldurulur?

Çekişmeli boşanma dava dilekçesi, ayrıntılı bir şekilde doldurulmalıdır. Bu dilekçeden iki tane olması gerekmektedir. Dilekçe şu şekilde doldurulur;

  • Davacı ve davalı isimleri yazılır
  • Dava konusu ayrıntılı bir şekilde ifade edilir
  • Açıklamalar bölümüne evliliğin başlangıç tarihi ve varsa çocuk sayısı yazılır
  • Boşanma nedeni ise hukuki tanımlar ile dilekçeye koyulur
  • Boşanma davasının nedenleri tamamladıktan sonra deliller yazılı yere delil olabilecek şeyler girilir.
  • Dilekçeye bir tarih atılır
  • Böylelikle boşanma dilekçesi tam anlamı ile bitirilir
  • Bu noktada önemli olan ayrıntılardan birisi dilekçe yazılırken alınacak olan yardımdır.
  • Avukat ile dilekçeyi doldurmak daha sağlıklı bir durum olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Süreç Nasıl İşler?

Çekişmeli boşanma davasında ortaya çıkan sürece baktığımız zaman birçok farklı donenin olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni ise eşler arasında bir anlaşma durumunun olmaması. Bu yüzden davadaki sürece farklı kişiler, belgeler ve raporlar da dahil olabiliyor. Bunların arasında tanıklar da bulunuyor. İki taraf da bu konuda tanık isteyebiliyorlar. Bu tanıklar evlilik süresi boyunca yaşanan gelişmeleri doğru bir şekilde söyleyebilme mecburiyetine sahipler.

Dava süresi içerisinde karşımıza çıkan bir başka durum ise bilirkişi raporları. Bazı boşanma davalarında bilirkişi raporlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu raporların hazırlanması, okunması ve mahkemeye sunulması ise zaman alıyor. Bunun yanı sıra boşanma davasındaki nedenler ile alakalı olarak da bir takım delillerin mahkemeye sunulması gerekmekte. Bu delillerin kabul edilebilmesi için ise hukuka uygun olarak elde edilmesi şartı bulunuyor.

Çekişmeli Boşanma Davasının Nedenleri Nelerdir?

Çekişmeli ya da anlaşmalı fark etmeksizin, boşanma nedenleri açık bir şekilde Türk medeni kanununda belirtilmiştir. Bu nedenler şu şekilde sıralanmıştır;

  • Şiddetli geçimsizlik
  • Cana kast etmek
  • Aldatmak
  • Kötü muamelede bulunmak
  • Ayrı yaşamak
  • Zina yapmak
  • Akıl sağlığını yitirmek
Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Celsede Biter?
Çekişmeli boşanma davası başlatan kişilerin mahkemeleri 5 ila 6 celsede sona ermektedir. Kişiler bu dönemde birçok kez mahkeme salonlarında bulunmak durumunda kaldığı için bu süreç hem oldukça zahmetli hem de zorlayıcı bir hal almaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Olur?
Çekişmeli boşanma davalarında hâkim kişilerin uyuşmadığı konuları doğru bir şekilde tespit edebilmek adına tarafları dinlemektedir. Daha sonra kişilerin ortaya sunduğu iddiaları kanıtlamaları adına belirli süreler verilmektedir. Bu kanıtların mahkeme tarafından toplanmasıyla beraber kişilerin ilk duruşmaları bitmiş bulunmaktadır.
Çekişmeli Bosanma Davası En Fazla Ne Kadar Sürer 2022?
Çekişmeli boşanma davaları en fazla 1,5 sene sürmektedir. Ancak bu genel bir yargı olup davanın seyrine ve dava içerisinde ki delillere göre de değişim gösterebilmektedir. Kişiler yaklaşık 1 ila 1,5 sene arasında, 5 ve 6 celseye tekabül eden davalara gidip gelmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/erken-tahliye-nedeniyle-kira-kaybi-alacagi-dava-dilekcesi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-turleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-nedenleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/seyhli-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html

“Çekişmeli Boşanma Nedir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara