Hukuki Olarak Boşanma Nasıl Yaşanıyor?

Hukuki anlamda boşanma ismi verilen davalar, boşanma şekline göre değişkenlik gösteriyor. Bu anlamda anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma adı ile bilinen iki farklı boşanma türünün olduğunu görüyoruz. Bu süreçlerin kendi içerisinde farklı süreleri ve farklı prosedürleri bulunuyor.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma çok sık duyulan kavramlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bunun tam olarak ne olduğunu anlatmak gerekiyor. Boşanmak isteyen tarafların bu konuda anlaşmaları ve bu şekilde boşanmak istemelerine anlaşmalı boşanma ismi veriliyor. Anlaşma boşanma ile ayrılmak isteyen kişilerin, tüm konularda bir anlaşma içinde olmaları şartı bulunuyor. Bu konulara çocuğun velayeti, ödenecek olan tazminat ve ödenecek olan nafaka da dahil ediliyor. Yani bu anlamda bir sıkıntı yaşamayan kişiler anlaşmalı bir şekilde çok uzun sürmeden boşanabiliyorlar.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanmanın yanı sıra çekişmeli boşanma ismi verilen bir süreç de bulunuyor. Bu süreç ise biraz daha farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Bu noktada önemeli olan şey ise taraflardan birisinin boşanmak istememesi. Ya da iki tarafın da boşanmak istemesine rağmen, geriye kalan konularda bir anlaşma içerisine girememeleri. Bu tip durumlarda ortaya çıkan boşanma çeşidine çekişmeli boşanma ismi veriliyor. Doğal olarak bu tip davaların sonuçlanması da biraz zaman alıyor.

Dilekçe Doldurma Süreci Nasıl Oluyor?

Dilekçe doldurmak davanın başlaması için en önemli süreç olarak kabul ediyor. Bunun için dilekçenin doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor. Bunu yaparken de avukat aracılığı ile görüşmek ve bir avukat sayesinde bu dilekçeyi doldurmak lazım. Dilekçede yer alması gereken bilgiler ise şu şekilde olmalıdır

  • İki tane aynı dilekçenin doldurulması gerekiyor
  • Dilekçede boşanmaya konu olan nedenlerin ayrıntılı bir şekilde yazılması lazım. Bundan dolayı hem erkeğin hem de kadının bu noktada açık olması gerekiyor
  • Dilekçe içinde uzlaşma konusu olmayan ya da olan konular da belirtilmelidir. Eğer anlaşmalı bir boşanma varsa, bu noktada anlaşılan hususların dilekçede olması şartı var.
  • Mal varlığı durumu, nafaka ve tazminat gibi konuların da dilekçeye girmesi lazım.

Davalar Ne Kadar Sürer?

Davaların süresi dava türüne göre değişiklik gösteriyor. Eğer anlaşmalı bir boşanma davası varsa bunun süreci oldukça kısadır. Her türlü anlaşmanın olduğu ve prosedürün eksiksiz bir şekilde yapıldığı davalarda 1 gün içerisinde sonuçlanan boşanma durumlarının olduğuna rastlayabiliriz. Ancak genel manada sürenin 1 ay olduğunu görüyoruz. Bu süre 3 aya kadar çıkar. 3 ay ise genellikle maksimum süre olarak kabul ediliyor.

Çekişmeli davalar için durum daha farklı. Bilirkişi raporları ve tanıkların dinlenmesi gibi durumlar söz konusu oluyor. Bu yüzden davanın süresi de uzayabiliyor. En kısa sürede biten bir çekişmeli boşanma dava, 10 ay sürüyor. 4 senelik davalar da olabiliyor.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir 2020?
Bir kadın boşanma davası açtığı süre zarfında çocuklarının velayetini ve çocukları için çeşitli nafaka taleplerinde bulunma hakkı bulunmaktadır. Bunun yanında kişilerin kendileri için çeşitli nafaka ve tazminat taleplerinde bulunabilme hakları olduğu gibi mal paylaşımı konusunda da hak iddia etme hakkı vardır.
Boşanmamak İçin Ne Yapmak Lazım?
Boşanmak istemeyen kişiler eğer hâkim karşısında ise bunu hâkime bildirerek davalarının düşmesini sağlayabilmektedir. Bunun yanında davalı olan tarafın hâkimi ve davacı olan tarafı ikna etmesiyle beraber boşanma hali iptal edilebilmektedir.
Boşanma Süreçleri Nelerdir?
Boşanma süreçleri davaların türüne göre değişim gösterebilmektedir. Örneğin anlaşmalı boşanmak isteyen kişilerin boşanma süreleri tek celse de bitebilmektedir ve bu durum genel şartlar altında 1 aya tekabül etmektedir. Ancak çekişmeli davalarda 6 celseyi bulabildiği gibi süreç 1,5 yıla kadar uzayabilmektedir.
Boşanma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Boşanma işlemlerini başlatabilmek adına kişilerin ya da kişinin yaşadığı bölgede olan Aile Mahkemesi’ne giderek boşanma dilekçesini sunması gerekmektedir. Dilekçenin sunulduğu andan itibaren kişilerin boşanma davası süreci başlamaktadır.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-nedir-2.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-dava-sureci.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davalarinda-nasil-bir-hukuki-surec-yasanir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-anlasmali-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kurna-mahallesi-bosanma-avukati.html

Yorum yapın

Hemen Ara