Çekişmeli Boşanma Davalarında Nasıl Bir Hukuki Süreç Yaşanır?

Boşanma türleri arasında süre olarak en uzun sürenine çekişmeli boşanma ismi verilmektedir. Çekişmeli boşanma davasının tam olarak ne olduğunu bilmek gerekiyor. Anlaşmalı boşanmadan farklı olan çekişmeli boşanma, iki taraftan birisinin istememesi nedeni ile bu ismi almaktadır. Yani evli çiftlerden birisinin dahi boşanmaya yanaşmaması, bu süreci olumsuz bir şekilde etkilemekte ve çekişmeli boşanma durumunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra iki tarafın anlaştığı halde mal paylaşımı konusunda anlaşamaması da çekişmeli davanın nedenleri arasında yer almaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası için ilk etapta bir dilekçe doldurmak gerekiyor. Ancak bu dilekçenin yazılma şekli değişiyor. Çünkü çekişmeli boşanma davalarında bir ya da birden fazla neden ortaya çıkabiliyor. Her neden için farklı bir prosedürün uygulandığını görüyoruz. Bundan dolayı dilekçe yazma noktasında kesinlikle bir avukat ile görüşmek ve bu avukattan yardım almak gerekiyor. Aldatma nedeni ile olan boşanma dilekçelerinde bu durumun ifade edilmesi lazım. Ancak dilekçe bu nedene göre yazılmalı. Ya da şiddetli geçimsizlik, şiddet gibi unsurlar da dilekçe içerisinde açık bir şekilde ifade edilmelidir. Bu noktada oldukça dikkatli bir dilekçenin yazılması lazım.

Çekişmeli Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Çekişmeli boşanma davası açmak için gidilmesi gereken yer aile mahkemeleridir. Ancak ülkemizin her yerleşim yerinde aile mahkemesi yoktur. Bu yüzden aile mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemelerine de gidilebilir. Böylelikle süreci başlatmış olursunuz.

Dava Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma ile kıyaslandığı zaman bu davanın süresinin biraz daha uzun sürdüğünü görüyoruz. Bunun birçok nedeni bulunuyor. ilk etapta boşanmaya konu olan sebeplerin ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerekiyor. Bu süreç içerisinde nedenlere dair deliller toplanmak zorunda. Bunun yanı sıra boşanma nedenlerine şahitlik edebilecek insanların da dinlenmesi lazım. Ayrıca bilirkişi raporları da bu bağlamda ortaya çıkan ve sürece dahil edilen belgeler arasıdna yer alıyor. tüm bu surecin doğru ve eksiksiz bir şekilde devam etmesi halinde bile, bir çekişmeli boşanma davası en erken 10 ayda sona eriyor. Fakat prosedür noktasında yanlışlar yapılırsa bu süre 4 seneye kadar uzayabiliyor.

Çekişmeli Boşanma Davasının Nedenleri Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davasının birçok farklı sebebi olabiliyor. Bunların başında ise aldatma geliyor. Aldatılan kişi, bu eylemi öğrendikten sonraki 6 aylık periyotta mahkemeye başvurabiliyor ve bir boşanma davası açabiliyor. Bunun yanı sıra başka nedenler üzerinden de dava açmak mümkün oluyor.

Boşanma Sürecinde Avukatın Rolü Nedir?

Her davada olduğu gibi boşanma davalarında da avukatın rolü çok büyüktür. Bu noktada özellikle çekişmeli boşanma davaları sırasında avukat ile görüşmek ve avukattan yardım almak gerekmektedir. Bu şekilde süreci kısaltmak da mümkündür.

Çekişmeli Boşanma Davasına Gitmezsem Ne Olur?
Bu durum davalı ya da davacı olma durumuna göre değişim gösterebilmektedir. Şayet kişiler davacı durumunda ise her duruşmaya eksiksiz bir şekilde katılması gerekmektedir. Kişilerin kendileri adına davaya katılacak bir avukatı yok ise ve duruşmaya gelmediyse bu dava yürürlükten kaldırılabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Celsede Biter?
Çekişmeli boşanma davaları istisnai bir durumla karşılaşılmadı müddetçe genel olarak yaklaşık 6 celse de tamamen sonuca bağlanmaktadır. Ancak bu kesin bir süreç değildir. Davanın seyrine ve kişilerin sunduğu kanıtlara göre değişim gösterebilmektedir.
Cekismeli Bosanma Davası Hangi Durumlarda Uzar?
Çekişmeli dava süresi boyunca sürenin uzamasını etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi de kişilerin dava süresince hâkimlere sunduğu tanık sayısıdır. Tanık sayısı arttığı müddetçe davanın sonuçlanma süresi de artış gösterebilmektedir. Buna ek olarak mal paylaşımı esnasında da kişilerin anlaşamaması durumunda ve kusurlu olduğu düşünülen tarafın kusurunu kabul etmemesi durumu da bu süreci uzatan unsurlardır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-surecindeki-cocuk-velayeti-konusu.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kurna-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-inonu-mahallesi-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/siddetli-gecimsizlik-nedeni-ile-bosanma-nasil-olur.html

Yorum yapın

Hemen Ara