Boşanma gerekçeleri değişik nedenlerden oluşmaktadır. Bu konuda bize yol gösteren ve kaynaklık eden rehber ise Türk Medeni Kanunudur. Bu kanun çerçevesinde boşanma ile alakalı olarak her türlü durum ve neden tanımlanmıştır. Bu tanımların içinde son yıllarda artan bir gerekçe olan hayata kast da bulunuyor. Bu gerekçe nedeni ile boşanmalarda artmanın yaşandığı bir gerçek. Bu noktada bilinmesi gereken şey ise hangi durumlarda hayat kast olayının ortaya çıktığıdır. Çünkü hayata kast gerekçesi ile boşanma davasının açılabilmesi için bir takım şeylerin yaşanması lazımdır. Böylelikle dava tam anlamı ile meşru bir hale gelecektir.
Hayata Kast Nasıl Olur?
Hayata kast eylemi oldukça farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bunlara baktığımız zaman karşımıza şu ilkeler çıkıyor;
- Eşe şantaj yapmak
- Eşin hayatına kast etmek
- Eşi tehdit etmek
Bu gibi durumların ortaya çıkmasın sonrasında mahkemeye giderek boşanma davası açabiliyorsunuz. Bunun için ilk etapta yapılması gereken bir takım şeyler var. mahkeme tarafından bu tip durumlarda bazı kararlar verilebiliyor.
Mahkemenin Verdiği Önleme Kararları Neler?
- Şantaj ya da tehditte bulunan kişinin eşinden uzaklaştırılması
- Kişinin ailesine yakın temasta bulunmasının önüne geçilmesi
- Eğer kişi alkol ya da uyuşturucu kullanıyorsa bunun için tedavi altına alınması
Bu tip durumlar ile mahkeme, tehdit edilen kişiyi bir nevi koruma altına almış olur. Ancak bunun yeterli olmaması durumlarında boşanma devreye girer. Bu tip boşanma davalarının genellikle çok uzun sürmediği görülmektedir. Bunun nedeni ise davacının hayatının tehlike altında olmasıdır. Böylelikle mahkemeler boşanma kararını hızlı bir şekilde verebilirler.
Boşanma Nedenleri Nelerdir?
- Zina durumunun ortaya çıkması
- Akıl hastalığı rahatsızlığı
- Şiddetli geçimsizlik durumu
- Aldatmak
- Eşe kötü bir şekilde davranmak
- Evlilik birliğinin sarsılması
- Fiili ayrılık ve uzun süreden beri ayrı bir biçimde yaşamak
Bahsi geçen durumlar oldukça ciddidir. Hepsi de Türk Medeni Kanunu içinde yer almaktadır. Bu tip durumların ortaya çıkması ise boşanma için meşru bir gerekçe anlamına gelmektedir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açmak son derece basit bir işlemdir. Tek bir dilekçe ile boşanma davasını açmak mümkündür. Bunun yanı sıra dilekçe doldurma sırasında yanınızda bir avukatın olmasına dikkat edin. Çünkü kötü ve yanlış bir şekilde doldurulan dilekçeler, dava sürecini de olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Boşanma Türleri Nelerdir?
Boşanma türleri denildiğinde anlaşmalı ve çekişmeli davalardan bahsetmek gerekiyor. Anlaşmalı boşanma adından da anlaşılacağı gibi yapılan anlaşma sonrasında ortaya çıkar. Her konuda mutabık kalan taraflar mahkemeye gider ve ayrılığı da resmiyete dökerler. Böylelikle süreç de başlamış olur. Çekişmeli boşanmada anlaşma yoktur. Orta yolu bulacak ve kararı verecek olan yer mahkemedir.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-yenisahra-mahallesi-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/buyukbakkalkoy-mahallesi-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/10-yillik-kira-sozlesmesi-tahliye-dava-acma-suresi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-hangi-durumlarda-gecersiz-olur.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-nedenleri-nelerdir.html
“Hayata Kast Nedeni İle Boşanma” üzerine 2 yorum