Boşanma Davası Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?

Çiftlerin anlaşamaması, birbirlerini geç tanımaları ya da farklı sebeplerden dolayı gerçekleşen boşanma davalarında dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır. Boşanmanın sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve tarafların özgürlerine kavuşmaları adına bazı şartlara dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak anayasanın 161 ile 166. Maddeleri arasında yer alan boşanma davası çeşitleri, bazı durumlarda geçersiz sayılabilmektedir. Bu noktada ilk önce, Maltepe avukat bürosundan yardım almak ve süreci en doğru şekilde tamamlamak önem taşır.

Kanunlara Uygun Bir Sebep Belirtmediğinde

Aile kurumu ve evlilik birliği, toplum içerisinde saygı gören temel yapılardan bir tanesidir. Boşanmak adına mahkemeye başvuran, ancak geçerli sebepler sunamayan kişilerin, hakim ayrılmalarına izin vermez. Kanunlarda geçerli olan kuralların dışında, küsme, kavga etme ya da sebebi belirsiz konular üzerinden boşanmalara izin verilmemektedir. Bireylerin, belirtilen konuyu bilerek hareket etmeleri faydalarına olacaktır.

Kanunda geçerli boşanma şartları: yukarıda belirtilenlerin aksine, kanun içerisinde geçerli olan boşanma koşulları, zina, şiddet, sözlü şiddet, mağdur etme, darp gibi sebepler olarak gösterilebilir. Belirtilenlerin dışında, net ve geçerli konular ile mahkemeye gitmeden kişilerin boşanmalarına izin verilmemektedir. Boşanma işlemleri adına İstanbul Maltepe boşanma avukatı alternatifleri de bireylere yardımcıdır. Uzman avukatlar ile çalışmak, davanın geçersiz olmasına neden sebeplerin de en iyi şekilde öğrenilmesini destekler.

Hakimin Takdirine Göre

Bazı durumlarda, taraflar arasında boşanmak adına geçerli bir sebep olsa da hakim izin vermeyebilmektedir. Mahkemede geçerli olan hakimin inisiyatifi unsuru, bireylerin de boşanmalarını engelleyebilir.

  • Evlilik birliği yeni kurulmuşsa ve ortada büyük bir sebep yoksa, hakim boşanma davasını geçersiz sayabilir.
  • Darp ya da aldatma gibi önemli durumlar olsa bile, tarafların özür dilemesi ve hatalarını anlaması halinde boşanma iptal olabilir.
  • Boşanmaya ilişkin gerekli şartları yerine getirmeyen kişilerin de hakim mahkemelerini geçersiz saymaktadır.

Ancak yukarıda sayılan sebeplerin dışında, ciddi problemleri olan çiftler, sorunsuz bir şekilde boşanma gerçekleştirebilirler.

Tarafların Barışması Durumu

Yalnızca mahkeme açısından değil, bazı durumlarda taraflar barıştığında da boşanma davası geçersiz olmaktadır. Ayrılmak isteyen ancak bir süre sonrasında barışan ve evliliklerini kurtarmak isteyen bireyler, mahkemeye durumu belirterek süreci geçersiz kılabilirler. Yine aynı şekilde bireyler, hakim karşısında da boşanmak istemediklerini belirterek davanın düşmesine yardımcı olabilirler.

Boşanma davasının iptal edilme şartı: bireylerin barışmaları durumunda, boşanma davasının iptal edilebilmesi için davacı tarafından mahkemeye belirtilmesi gerekir. Davalının böyle bir işlem gerçekleştirmesine izin verilmez. Maltepe avukat çalışanlarından ya da görevlilerden yardım alan kişilerin, iptal konusunda dikkatli hareket etmeleri faydalarına olacaktır. Sizde boşanma davanızı iptal etmek istiyorsanız eğer, hukuk büromuza gelerek detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yanlış Delil ya da Gerekçe Sunulması

Evlilik birliğinin olmaması, çiftlerin imam nikahı ile yaşamaları ya da resmi nikahlarının olmaması durumunda boşanma davası açmaları mümkün değildir.  Bu noktada evli olan ancak, mahkeme kurallarına uymadan yanlış evrak teslimi yapan bireylerin de boşanmalarına izin verilmemektedir.

  • Kişilerin boşanma davalarının iptal olmasının üzerine en az 3 yıl beklemeleri gerekir. Bu süreç içerisinde karşı taraf dava açma hakkına sahiptir.
  • Evrakta sahtecilik yapan ya da barışmalarına rağmen mahkemeye bildirmeyen bireylerin de boşanmaları mümkün değildir.
  • Hem tarafların hem de tarafların avukatlarının boşanma işlemleri sırasında kanunlara uygun bir şekilde hareket etmeleri gerekir.

Yukarıda belirtilen durumlar dışında bazen bireyler, anne ya da babalarından kalan emekli maaşlarını ya da ikramiyeleri alabilmek adına da boşanmak isteyebilmektedirler. Bu durum konusunda Maltepe boşanma avukatı görevlilerince kişilerin bilinçlenmeleri gerekir. Böyle bir işlem yapıldığının fark edilmesi durumunda, taraflara ceza uygulanabilmektedir.

Boşanma Davasında Hakim Neye Dikkat Eder?
Boşanma davalarında hakimler haklılık oranlarına dikkat etmektedir. Kusura bağlı olarak boşanma davasının seyri değişeceğinden hakim ilk olarak kusurlu tarafın kusurlarının ispat edilmesine dikkat etmektedir.
Boşanma Davası Red Olursa Ne Olur?
Boşanma davaları hakim tarafından reddedilirse kişilerin evlilik halleri resmi bir şekilde devam etmektedir. Kişiler şayet isterlerse dava bittikten sonra farklı sebeplere dayanarak tekrardan dava açabilme hakları bulunmaktadır.
Çekişmeli Bosanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Olur?
Çekişmeli boşanma davalarında hakimler ilk olarak kişileri sırayla dinlemektedir, bu kişilerin uyuşmazlıklarının nerede olduğunu anlayabilmek adına yapılan bir adımdır. Bu noktadan sonra kişilere ellerinde ispatları sunabilmeleri adına süre verilmektedir. Mahkeme tarafından bu belgelerin toplanmasıyla kişilerin ilk duruşmaları bitmektedir.
Çekişmeli Bosanma Davası En Fazla Ne Kadar Sürer 2022?
Çekişmeli boşanma davaları 1 ila 1,5 yıl boyunca sürmektedir. Bu süreç 5 ya da 6 celselik bir dönemi kapsamaktadır. Kişiler anlaşamadığı takdirde uzunca bir süre bu mahkemelere gidip gelmek zorunda kalabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;


Evliliği Geçersiz Kılan Nedenler Nelerdir?

Vasiyetnamenin İptali Davası Nasıl Açılır?

Tahliye Taahhütnamesi 2022

Maltepe Avukat Mehmet Ali Helvacı

Suçluların İadesi (Geri Verilmesi) Şartları

“Boşanma Davası Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara