Vasiyetnamenin iptali davası açma ile ilgili olarak öncelikle vasiyetnameye konu olan mirasçıların iptal sebepleri ve iptal ile ilgili hükümler hakkında bilgi verme gerekmektedir. Vasiyetname iptali için tüm mirasçıların iptal davası için mahkemeye başvuru yapması zorunluluğu yoktur. Konu olan mirasçı tek başına vasiyetname ile ilgili olarak iptal davasını açmaktadır. Bu dava için mirasçının kendini hak sahibi olarak öğrenmesi üzerine miras bırakan kişinin ölümü üzerine iptal için oluşan sebepleri ile birlikte bir yıl içinde dava açmaktadır.
Vasiyetname iptali davasını açan kişi sadece davada sonuç sahibi olurken diğer davda konusu olmayan mirasçılar için dava sonucu hüküm ya da sonuç doğurmaz. Aynı zamanda vasiyetname iptal davasının açılma süresi ile ilgili olarak vasiyetnamenin açılma tarihinden sonra iyi niyetli davalılara karşı on yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı ise yirmi yıl geçmesi ile düşmektedir.
Söz konusu olan esas vasiyet ile ilgili olarak kişinin hak sahibi olduğunu öğrenme ve vasiyetnamenin açılış tarihi önem taşımaktadır.
Vasiyetname İptali Davasında Yetkili Mahkeme
Vasiyetnamenin iptali için başvurulan Asliye Hukuk Mahkemesidir. Miras bırakan kişinin yerleşim yeri olan mahkemeye başvurma gerekir. Bu anlamında miras bırakanın ikamet adresinin bulunduğu yerdeki mahkemeler yetkidir, demek mümkün olur.
Vasiyetnamenin Geçersiz Olduğu Durumlar
Vasiyetnamenin geçersiz olarak sayıldığı durumların ilkinde irade yokluğu gelir. Vasiyetnameyi başkasının hazırlaması, vasiyetnamenin hükümlerinin anlaşılmaması, hukuka ya da ahlaka aykırı içeriğe yer verilme durumunda vasiyetnamenin yok sayılmasına yani geçersiz olarak yer almasına sebep olur. Aynı şekilde mirasın bırakılan kişinin vasiyetname öncesinde vefat etme de vasiyetnamenin geçersizliğini ifade eder. Ya da miras bırakılan kişinin mirastan mahrum olması da geçersizliğe işarettir. Bunun yanı sıra vasiyetnamede geçersiz hüküm içeriğine sahip olup yok sayılmaktadır. Bu vasiyetnameler için yukarıda bahsi geçen konuların bulunması durumunda iptali geçerli sayılmaktadır.
Vasiyetname de Tasarruf Sınırı Nedir?
Kanun koyucu bu belge ile ilgili de tasarruf sınırına yer vermiştir. Mirasçılar aleyhine olarak başkasına vermesinde belli sınırlama getirmiştir. Mirasın tamamının sunulduğu kişi arasında kanun koyucu belli oranlamalara gider. Vasiyetname ile ilgili olarak işlemler buna göre ayrılmaktadır.
İlginizi Çeker;
Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açar?
Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açabilirler?
Vasiyetnamenin İptali Davası Ne Zaman Açılabilir?
“Vasiyetnamenin İptali Davası Nasıl Açılır?” üzerine 6 yorum