Aylıktan Kesmelerde Usulsüz İşlemlerin İptali Davaları

Maaş sahibi olan ve aktif şekilde çalışan kişiler, çeşitli gerekçeler ile ceza alabilirler. Yasalar gereği bu ceza, aylıktan kesme olarak da uygulanabilmektedir. Ayrıca bu durumun ortaya çıkmasında, cezaya maruz kalan kişinin bir takım hakları vardır. Ancak bunun için mutlaka usulsüz bir işlemin uygulanması gerekmektedir. Aylıktan kesmelerde usulsüz işlemlerin iptali davaları, kamudaki en yaygın davalar arasında yer alır.

Cezaya Nasıl İtiraz Edilir?

Usulsüz bir şekilde yapılan aylık kesme cezalarına itiraz etmek mümkündür. Yasal olan bu hakkı kullanmak için disiplin kuruna itiraz edebilirsiniz. Bunun için bir süre belirlenmiştir. Kararın tebliği edilmesinden sonraki 7 gün, itirazın yapılacağı süreyi ifade etmektedir. Bu sürenin geçmesi durumunda, itiraz yapılmamışsa karar tam anlamı ile kesinleşmiş olacaktır. Yaptığınız itirazlarda haklı bulunursanız, cezanın tamamen kaldırılması söz konusudur. Bunun yanı sıra ceza, kınamaya çevrilebilir ve hafif olarak uygulanabilir. Aylıktan kesmelerde usulsüz işlemlerin iptali davaları, mutlaka bir dilekçe ile başlatılmalıdır.

Dilekçe Nasıl Doldurulmalıdır?

Aylıkta kesme durumlarında iki aşamalı bir itiraz süreci söz konusudur. İlk aşama disiplin kuruluna yapılan itirazdır. Ancak buradan bir sonuç çıkmaması durumunda, itiraz edilmesine bakılmaksızın, idari yargıya konuyu taşımak mümkündür. Ayrıca bunun için idari mahkemeye bir dilekçe yazmak gerekmektedir. Bu dilekçede, yaşanan olay açık bir şekilde anlatılmalıdır. Hukuki sebepler ve subut deliller de dilekçeye mutlaka eklenmelidir. Ayrıca sonuç ve talep bölümüne de, avukat tarafından istek yazılma zorundadır. İtiraz dilekçesinin, mahkemece değerlendirilmesinden sonra bir karara varılacaktır.

Aylıktan Kesme Cezası Neden Verilir?

Kamuda çalışan devlet memurları, 657 sayılı kanuna tabi olarak görev yaparlar. Bu kanun içerisinde, belli durumlarda uygulanan cezalar da yer almaktadır. Mevcut cezalardan birisi aylıktan kesme olarak bilinmektedir. Şu durumlarda aylık kesme cezası verilmektedir;

  • Üst tarafından verilen emri, gerektiği süre içerisinde yapmamak
  • Devlete ait olan resmi araç ve gereçleri ya da belgeleri, kendisine çıkar sağlayacak şekilde kullanmak.
  • Ayrıca daha önce bildirmeden ve gerekçesiz bir şekilde görev yerine gelmemek
  • Görevi ile alakalı olarak, yanlış ya da yalan beyanatlarda bulunma
  • Görevi devam ederken, üstüne ve amirine sözlü bir biçimde saygısızlıkta bulunma.

Bu nedenlerden dolayı, maaş kesim cezası brüt miktar üzerinden uygulanır. Ayrıca bunun oranı ise 1/30’dan başlar ve en fazla 1/8’e kadar devam eder.

Avukat Aracılığı İle Konuyu Çözme

Aylıktan kesmelerde usulsüz işlemlerin iptali davaları, mutlaka tutulan bu avukat ile yürütülmelidir. İtiraz süresince dilekçenin çok önemli olduğu ve bu dilekçenin doğru bir şekilde doldurulması herkes tarafından ifade edilmektedir. Ayrıca tecrübeli bir avukat ile anlaşarak, konuyu çok daha kısa bir süre içerisinde çözmek mümkün olacaktır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu disiplin cezaları
657 sayılı devlet memurları kanunu disiplin cezaları aylıktan kesme, kınama, uyarma, kademe ilerlemesinin durdurulması, devlet memurluğundan çıkarılma gibi cezalar dışında ekstra bir cezanın verilmesi mümkün değildir.
Disiplin cezası Nedir
Devlet memurları çeşitli sebepler doğrultusunda ceza alacağı takdirde bu disiplin cezası cezaları çoğu zaman uyarı niteliği taşır.
Mahkemece iptal EDİLEN disiplin cezası sonrası idare yeniden ceza verebilir mi
Herhangi bir devlet memuruna verilen idareyi disiplin cezası, mahkeme de iptal edildikten sonra çalıştığı kurumda ki idare tekrardan kişiye ceza veremez.
Menfaat ihlali şartında olması gereken özellikler
Menfaat ihlali şartların kişilere göre değişkenlik gözetir. Burada belirli özellikler bulunmaktadır. Ayrıca bu özellikler menfaat ihlali şartında karşılanmalıdır.

İlginizi Çeker;

Ceza Muhakemesinde Elkoyma Kararı ve Uygulaması

Askeri Avukat İstanbul Şehrindeki Davalara Bakıyor

Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açabilir?

Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açabilirler?

Vasiyetnamenin İptali Davası Nasıl Açılır?

“Aylıktan Kesmelerde Usulsüz İşlemlerin İptali Davaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara