Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açabilir?

Vasiyetname kişinin sağlığında ölümü sonrasında malları üzerinde kimlerin ne kadar tasarruf sahibi olmasını istediğini bildiren belgedir. Kimler vasiyetnamenin iptali için dava açar sorusunda, bu belgeye mirasçılar ve vasiyetten alacağı bulunan kişiler itiraz ederek iptali için dava açar.  Vaziyetin iptaline ilişkin olarak dava vasiyetnamenin tamamı ile ilgili olduğu gibi aynı zamanda sadece bir kısmına ilişkin olarak da yapılmaktadır. Mirasçıların tamamının iptal davasına ilişkin olarak başvuruda bulunmaları gerekliliği yoktur.

Mirasçıların Tamamının Vasiyetname İptali İçin Dava Açması Gerekir mi?

Kimler vasiyetnamenin iptali için dava açar, sorusunda mirasçı olarak kabul edilen kişiler yer almaktadır. Fakat tek bir mirasçı kendisi adına davayı açarak kendi hükümlerinin bulunduğu kısım için ya da belirlenen iptal uygulaması için dava açar. Bu durumda vasiyetname diğer mirasçılar için aynen devam eder. Vasiyetnamenin iptali ile ilgili olarak elde edilen tasarruftan faydalanma dava sonucunda göre tespit edilip, dava açmayanlar için hüküm aynen devam eder.  Diğer mirasçı olarak yer alan kişilerde kendi taraflarından dava açma hakkına da sahipler.

Vasiyetname İptaline İlişkin Dava Açma Süresi

Hangi hallerde vasiyetname iptal etme sorusunda konu olan kişiler dava açma hakkında sahip olup dava açma ile ilgili de belli bir prosedür bulunmaktadır.

Vasiyetnamenin iptal edilme davası için davacının elde etiği tasarrufu, iptal sebebini ya da kendisinin mirasçı olduğunu öğrendiği andan itibaren bir yıl içinde açma hakkı vardır.

On yıl, iyi niyetli olmayan davalılarda ise yirmi yıllık bir süre aşım süresi bulunmaktadır.

Aynı zamanda hükümsüzlük yolu da defi yol ile her zaman ileri sürülerek işlem yapılmaktadır.

Vasiyetname ile Miras Sözleşmesi Arasındaki Fark Nedir?

Vasiyetname kişinin özgür iradesi ile üzerine kayıtlı olan mal ve maddi kazancı mirasçıları arasında pay ederek bunu düzenlemesi anlamına gelir. Mal ya da maddi kazanç ile ilgili hükümleri bıraktığı kişiye bildirmek zorunda değildir. Vasiyetname miras bırakan kişinin vefatı sonrasında geçerliliğini kazanmakta olup tek taraflı bir irade ile hazırlanır.

Miras sözleşmesinde söz konusu olan miras ile ilgili olarak iki taraflı olarak hazırlanır. Vasiyetnamesini tek taraflı olarak hazırladığı gibi tamamen iptal de eder. Bunun yanı sıra taraflardan birinin iptali istemesi ya da vazgeçmesi ile sözleşmeden dönmek mümkün değildir.

Vasiyetnamenin İptali Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Vasiyetnamenin iptali için mirasçı ya da vasiyet alacaklıları Asliye Hukuk Mahkemesine giderek dava açabilirler. Miras konusu olan malların değil mirası bırakan kişinin yerleşim yerinde bulunan mahkemeye başvurulmaktadır. En son ikametgah yeri mahkemeleri kesin yetkilidir.

Vasiyetname hangi durumlarda iptal edilir?
Vasiyetnamenin yanılma, aldatma ya da korku içermesi gibi çeşitli durumlarda vasiyetname iptali olur.
Yapılan vasiyet iptal edilebilir mi?
Yapılan vasiyetin iptal edilmesi mümkündür. Bunun için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar karşılandığı takdirde yapılan vasiyet iptal edilmektedir.
Vasiyetname açılmadan iptal edilir mi?
Vasiyetname açılmadan iptal edilme gibi bir durum söz konusu değildir. Vasiyetname açıldıktan sonra çeşitli sebepler doğrultusunda vasiyetnamenin iptali davası açılarak iptal gerçekleşir.
Vasiyete nasıl itiraz edilir?
Vasiyet yanılma, zorlama, aldatma, farklı koşullar gibi çeşitli etmenler içerdiği takdirde itirazı mümkündür. Bunun için detaylı bilgiyi avukatınız irtibata geçtiğiniz takdirde öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çeker;


Vasiyetnamenin İptali Davası Nasıl Açılır?

Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açabilirler?

Vasiyetname Nasıl İptal Edilir?

Vasiyetnamenin İptali Davası Ne Zaman Açılır?

Hangi Hallerde Vasiyetname İptal Edilir?

“Kimler Vasiyetnamenin İptali İçin Dava Açabilir?” üzerine 6 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara