Haksız Tutuklama Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Kanuna uygun olmayacak bir şekilde yapılan tutuklamaların, ceza kanunu içerisinde bir yaptırımı söz konusudur. Böyle durumlarda tutuklanan kişi, bir avukat tutarak maddi ya da manevi tazminat davası açabilir. Haksız tutuklama nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, ilk defa 1964 senesinde yürürlüğe giren bir kanun ile olmuştur. Bu kanuna sonradan değiştirilmiş ve tekrardan düzenlenmiştir.

Haksız Tutuklama Durumları Nelerdir?

Haksız tutuklama işlemlerinin nasıl olduğu kanunda açık bir biçimde belirtilmiştir. Buna göre şu kişiler; tazminat davası açabilmektedir;

  • Kanunla belirlenmiş olan gözaltı süresi dahilinde hakimin karşısına çıkarılmayan kişiler
  • Yasa dışı bir şekilde tutuklanan, yakalanan ya da tutuklu kalmasına karar verilen kişiler
  • Yasalara uygun bir biçimde tutuklanan, ancak hakim karşısına belirtilen zaman içerisinde çıkarılmayan, bundan dolaylar haklarında herhangi bir hükme kanaat getirilmeyen kişiler
  • Tutuklama sırasında kanuni olarak sahip olduğu hakları kendisine söylenmeyen ya da bu tip haklardan yararlanmasının önüne geçilen kişiler
  • Sahip olduğu mallara yasa dışı bir biçimde el konulan kişiler
  • Kendisine ait olan malların, korunmaması ya da farklı amaçlar ile kullanılması durumu ile karşı karşıya kalan kişiler, haksız tutuklama nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açmaya hak kazanabilirler.

Dava Açma Süresi Ne Kadardır?

Bu tip davaların açılması için bir süre belirlenmiştir. Buna göre karar tam anlamı ile kesinleşmesinden sonra 1 senelik süreniz olacaktır. Bu süre zarfında dava açılabilmektedir. Bunun yanı sıra kararın kesinleşmesinden sonra davacıya durumun tebliği noktasında da 3 aylık bir süre söz konusudur.

Davaya Hangi Mahkemeler Bakar?

Maddi ya da manevi tazminat açmak isteyen kişilerin başvuracağı mahkeme ağır ceza mahkemelerdir. Bunun için ikamet edilen yerde bulunan ağır cezam mahkemesine dava açılabilir. Eğer yaşanılan yerde böyle bir mahkeme yoksa ikametgah adresine en yakın olan mahkemeye giderek, söz konusu dava sürecini başlatabilirsiniz. Yaşadığınız yerde ağır ceza mahkemesi olmasına rağmen başka bir şehirde bu davayı açarsanız, mahkeme bu noktada yetkisizlik kararı verecektir. Bundan dolayı ikamet adresinize gitmeniz ve davayı burada açmanız gerekmektedir. Gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gerekse yabancı kişiler, bu tip davalar açabilirler. İkametgah adresi Türkiye sınırları içinde olmayan şahısların; İstanbul, İzmir ya da Ankara’da bulunan ağır ceza mahkemelerine giderek dava açabilmeleri, kanunda belirtilen bir durumdur. Dava açma aşamasında harç ödenmesine gerek yoktur. Böyle durumlarda sadece bir dilekçe doldurarak, davayı açabilirsiniz.

Avukatın Bu Davalarda Rolü Nedir?

Haksız tutuklama nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açacak olan şahıslar, bir avukat aracılığı ile süreci kolay bir biçimde başlatabilir. Bu tip davalarda avukatın önemi çok büyüktür. Tek başınıza dava sürecini yürütmek pek kolay olmayabilir.

Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat talebini incelemeye yetkili ve görevli mahkeme kimdir?
Haksız koruma tedbirleri sebebiyle açılan maddi ya da manevi tazminatlar da, Ağır Ceza Mahkemesi hem görevli hem de yetkilidir.
Beraat kararı sonrası tazminat davası ne kadar sürer?
Beraat kararları ceza yargılamasının sonuçlanması sonrasında yaklaşık 3 ay süre içerisinde tekrardan tazminat davası açılabilir. Buradaki tazminat davasının açılabilmesi süreci, yalnızca 3 ay süredir.
Tazminat davası mahsuba engel mi?
Tazminat davasının mahsubuna engel herhangi bir durum bulunmaz. Engel olmayacağı gibi mahsup edilmeyenler arasında dengenin gözetilmesi de gerekebilir.
Haksız tutuklama tazminatı nasıl tahsil edilir?
Haksız tutuklama tazminatının tahsil edilmesi için 30 günlük kadar bir süre gerekebilir. Burada ödeme yapılmadığı taktirde infaz ve icra, genel hükümler doğrultusunda bulunur.

İlginizi Çekebilir;

Ölümle Sonuçlanmış Trafik Kazalarına Mahkemede Nasıl Cezalar Veriliyor

Ölümlü Trafik Kazaları Hakkında Bilinmesi Gereken Tüm Konular

Sulh Ceza Hakimliği (Mahkemesi) ve Görevi

Haksız Arama Suçu ve Cezası (TCK 120)

Trafik Kazası Davalarında Zamanaşımı

“Haksız Tutuklama Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara