Kimlikten İsim Değiştirme

Hukuki anlamda baktığımız zaman ad ve soy adlar, kişileri toplumda birbirinden ayırt etmek için kullanıldığı için istenildiği zaman da değiştirilemez. Ancak bu kuralın çok katı bir şekilde uygulanması da bazı huzursuzluklara yol açtığı için yasalarda bununla ilgili açıklıklar vardır. Kimlikten isim değiştirme bazı durumlarda uygulandığı için gerekli koşulları sağlayan kişiler, isimlerini değiştirmektedir.

Ad Soyad Değişikliği İçin Geçerli Sebepler Nelerdir?

Ad ve soy ad değişiklikleriyle ilgili maddeler Medeni Kanun içerisinde yazmaktadır. Bir kişinin ismini değiştirmesi için de haklı bir sebebe ihtiyacı vardır. Bunlar açık bir şekilde kanunda belirtildiği için dilerseniz avukatınız size konuyla alakalı daha detaylı bilgi verecektir. Genel olarak kimlikten isim değiştirme işlemi için geçerli sayılabilecek sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İsmin milli kültüre aykırı olması
  • Örf ve adetlere uygun bir isim olmaması
  • Gülünç ya da çirkin bir anlama geliyor olması
  • Kişisel ilişkilerde yanlış anlamalar doğurabilecek bir isime sahip olmak

Bu saydıklarımız genelde isim değişikliği için en geçerli olarak kullanılan gerekçelerdir. Mahkemeler bunları haklı sebep olarak görmektedir.

İsim Değişikliği İçin Hangi Mahkemeye Gidilir?

Bizzat kendisi isim değişikliği için Asliye hukuk mahkemesine başvuran kişi davası görülürken her aşamada olmalıdır. Dava görülürken izlenen süreç şu şekildedir:

  • Cumhuriyet savcısı davayı başlatır
  • Nüfus müdür ve nüfus müdürlüğünden getirilen memur davada olmalıdır
  • Ad ve soy ad değişikliği yerel gazete ilan ettirilir ve nüfus müdürlüğüne haber verilir.
  • Eğer evlilik birliği içerisinde olan birinin ismi değişiyorsa. Diğer aile bireylerinin nüfus cüzdanında yazan bilgiler de değişecektir.

Burada bilmeniz gereken bir diğer konu da ad ve soy ad değişimine daha sonradan itiraz edebiliyor oluşunuzdur. Değişmiş olan isimden dolayı zarar gördüğünüzü düşünüyorsanız bir sene içerisinde bu değişikliğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. İsim değiştirirken davada iki adet tanık olması gerektiğini de unutmamalısınız. Tanıkların isim ve TC kimlik numaralarının belirtilmiş olması şarttır. Tanıklardan bir tanesinin aile bireyi dışından olması da önemlidir.

İsim Davasıyla İsim Düzeltme Davasını Birbiriyle Karıştırmayın

İsim değişikliği davası ile isim düzeltme davası çok karıştırılan ancak birbirinden çok farklı olan iki davadır diyebiliriz. Kimlikten isim değiştirme davası sizin yeni bir isme sahip olmanız anlamına gelirken isim değişikliği davası bundan daha farklıdır. Haklı bir nedene sahipseniz ve kullanmakta olduğunuz ismi düzeltmek istiyorsanız bunun için yeni bir dava açabilir, isminizin yanına yeni bir isim ekletmek isteyebilirsiniz. Düzeltme davalarında haklı sebepleri ispat etmeniz de gerekmez. Zaten bu nedenle düzeltme davaları çok kısa sürede sonuçlanırken isim değişikliği davaları çok daha uzun sürmektedir. Önemli olan nüfus kaydı sırasında yapılan hatayı ispat edebilmektir. Yani nüfus cüzdanınızdaki isme yeni bir isim ekletmek ya da olan ismi sildirmek de haklı gerekçelerle mümkündür diyebiliriz.

e-devletten isim değiştirme
E-devlet üzerinden isim değiştirilme durumu genel anlamda mümkün değildir. Bunun için bazı durumlar uygulandığı takdirde gerekli koşullar sağlanıp, kimlikten isim değiştirilebilir.
Bebeğimin ismini değiştirmek istiyorum 2022
Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince bebeğinin ismini değiştirmek isteyen kişiler bir defaya mahsus olarak Nüfus Müdürlüğünden isim ve soyisim değişikliği yapabilir.
Mahkemesiz isim Değiştirme 2022
İsim değiştirme durumu geçmiş dönemlerde mahkemeye açılan dava ile birlikte mümkündür. Ancak günümüz Nüfus Mahkemesi’nde bir şekilde isim değiştirilebilir. Nüfus Hizmetleri bünyesinde Nüfus Müdürlüğü’ne yapılan başvuruyla bu durum mümkündür.

İlginizi Çekebilir;

Çekişmeli Boşanma Davası Dilekçesi Örneği

Ataşehir İnönü Mahallesi Avukat

Boşanma Davasında Çocuk Velayeti

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

“Kimlikten İsim Değiştirme” üzerine 5 yorum

  1. Eşim yedi günlük bebeğime benden izinsiz Abdul Hamit ismini koymuş mahkemeye gitmeden nüfus müdürlüğü nxen degisfifebilidmiyim

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara