İsim Değiştirme Davası | 18 Yaş Altı İçin İsim Değiştirme

İsim ya da soy isim değişikliği kişinin hukuki niteliği açısından bir şahıs varlığı hakkını kullanma sürecidir. İnsanın en önemli kimliğinin ismi ve soy ismi olduğu kabul edilmektedir ama özellikle sanatçılar toplum içerisinde farklı isim ve soy isim ile tanımlarından dolayı isim değiştirme davası açmaktadır. Ancak isim ve soyadı değiştirmek belli bir hukuki prosedüre göre mümkündür.

18 Yaş Altı İçin İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

18 yaşını doldurmamış çocuklarda ya da bebeklerde isim değişikliği yasal temsilcileri aracılığı ile yapılmaktadır. Anne ve babalar tarafından araştırılan 18 yaş altı için isim değişikliği nasıl yapılır konusunda Avukat desteği almak gerekir.

Anne ya da baba isim değişikliği davası açarak haklı bir sebebin varlığını ispatlamalı ve böylelikle bebeğin ya da çocuğun ismini değiştirmelidir. 18 yaşından küçükler için isim değişikliği ebeveynlerin açtığı dava dışında genel isim değiştirme davası süreci ile aynı şekilde işlemektedir.

18 yaşından küçük olmasına rağmen ayırt etme gücüne sahip olan çocuklar isim değişikliği için kendisi dava açabilirler. Bazı durumlarda hakim tarafından vasi atanması ya da davada taraf olması talep edilmektedir.

Hangi Nedenlerden İsim Değiştirme Davası Açılabilir?

Kişilerin isim değiştirme davası açabilmesi için haklı bir sebebin bulunması gerekir. Mahkeme kararları ve kanunlara göre isim değiştirme davalarında haklı sebepler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İsmin komik olması durumunda.
  • İsmin genel ahlak kurallarına aykırı olması halinde.
  • Dini görüşü ile kişinin isminin bağdaşmaması durumunda.
  • Kişinin dinini değiştirmesi halinde.
  • Kişi isminin kötü bir olay ya da kişiyi hatırlatması durumunda.
  • İsmin telaffuzunun zor olmasında.
  • Kişinin çevresi tarafından farklı bir isimle tanınmasında.
  • Kişinin kendi ismini benimseyememesi halinde.
  • Kişinin cinsiyet değişikliğinde bulunmasıyla.
  • Var olan ismin kişiyi sosyal ya da iş hayatında olumsuz şekilde etkilemesi halinde isim değiştirme davası açılmaktadır.

Mahkemesiz İsim Değiştirme İmkanı Var Mıdır?

Mahkemesiz isim değiştirme imkanı birçok insan tarafından merak edilen ve araştırılan bir konudur. Dava açmadan isim değiştirme imkanı sınırlı hallerde bulunmaktadır, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun geçici 11. maddesine göre isim değiştirme davası açmadan değişimin yapılabileceği sınırlı haller şu şekilde belirlenmiştir;

  • Kişinin soyadında soyadı kanuna aykırılık teşkil edecek şekilde imla ya da yazım hatası olması.
  • Kişinin soyadının genel ahlaka uymaması durumunda.
  • Kişinin isim ve soy isminin anlam kaymasına sebep olması durumunda.
  • Kişinin toplum içerisinde komik duruma düşürecek isim ya da soy isme sahip olması halinde dava açılmaksızın nüfus müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak isim değiştirme imkanı söz konusudur.

E-Devlet’ten İsim Değiştirilir Mi?

İsim değişikliği bazı hallerde nüfus müdürlükleri aracılığı ile yapılmaktadır ancak isim değişikliği yapmak isteyenler dava açmak zorundadır. Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre gerekçeli nedenler ve kanıtlar sunulması durumunda isim değişikliği gerçekleştirilir.

Davalarda davacı adını değiştirmek isteyen kişi iken davalı nüfus müdürlükleridir dolayısıyla ismini değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerini dava etmiş sayılmaktadır.

Dava sürecinde adını değiştirmek isteyenler en az iki tanık göstermek zorundadır, tanıklar haklı nedenlerin varlığını ispat etmek için mahkeme tarafından dinlenir. Sanıkların yeterli görülmemesi halinde mahkeme heyeti tarafından kolluk güçlerine verilen talimat ile haklı sebeplerin gerçekliği araştırılır.

Sonuç olarak e-devlet’ten isim değiştirme ihtimali söz konusu değildir, kişilerin farklı kurumlara ya da kişilere dava açma gibi yanlışlıklar yaşamaması adına sürecin Avukat desteği ile yürütülmesi son derece önemlidir.

İsim Değiştirme Dava Süresi Ne Kadardır?

İsim değiştirme davası süresi kişinin Avukat desteği ile süreci takip etmesine bağlıdır. İsim değiştirme davası için avukatın temsil etmesi durumunda süreçte farklılık yaşanır.

Avukatın temsil ettiği davalarda süre ortalama 1 ila 3 ay arasında değişmektedir. Avukat temsilinin olmadığı durumlarda açılan davanın sonuçlanması süresi 4 ile 6 ay arasında farklılık gösterir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davasi-dilekcesi-ornegi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kimlikten-isim-degistirme.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-protokolu-ornegi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-cocuk-velayeti.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/vekalet-bilgileri_441

Yorum yapın

Hemen Ara