Boşanma Davasında Çocuk Velayeti

Boşanma esnasında eşlerin en fazla anlaşmazlıklar yaşadığı konulardan biridir çocuğun velayeti konusu. Boşanma esnalarında velayet kararları verilirken hâkim bakımından üstünde durulan bir takım koşullar vardır ancak burada alınacak olan temel esas çocuğun menfaati olmaktadır. Hâkim, çocuğun menfaatleri yönünde velayeti kime vereceğine karar vermektedir. Boşanma davalarında velayet kararları verilirken eşler de bu konu üzerinde çeşitli argümanlar geliştirmek zorundadırlar.

Anlaşmalı boşanma yöntemiyle evliliğin sonlandırılması durumunda taraflar çocuğun velayeti konusunda el sıkışsalar da, bu sağlanan uzlaşmanın hiçbir kesinliği yoktur. Hâkim, gerek gördüğü takdirde çocuğun velayeti konusunda anlaşmanın tersi yönünde de karar verebilir. O nedenle, anlaşmalı boşanma davalarında velayet, boşanma protokolünde belirtildiği şekilde yapılmaktadır gibi bir ifade kullanmak doğru olmaz. Çocuğun velayetini alabilmek için güçlü bir savunma yapmak gerekmektedir. Dolayısıyla bu konuda Maltepe boşanma avukatından destek alabilirsiniz.

Velayet Konusunda Çocuğun Yaşı

Velayet konusunda çocuğun yaşı da önemli rol oynamaktadır. Boşanma davasında velayet kararı, çocuğun yaşına bakarak da verilebilmektedir. Çocuğun küçük olması hatta yeni doğmuş, bebek yaşta olması durumunda genel bir kanı olarak çocuğun anneye verilmesi gerekir. Çünkü çocuğun anne şefkatine ihtiyacı vardır. Ancak yine de bu durumun hiçbir kesin tarafı olmamaktadır. Annenin intihara meyilli bir özelliği varsa ya da psikolojik bir tedavi altındaysa, annenin çeşitli şiddet eğilimleri varsa bu gibi durumlarda hâkimde olumsuz bir durum oluşacaktır. Böyle bir durumda her ne kadar çocuğun anne şefkatine ihtiyacı olduğu düşünülse de, annenin içinde bulunmuş olduğu durum gözetilerek velayet babaya verilmektedir.

Kardeşler konusunda ise, boşanma davalarında velayete ilişkin hâkim tarafından öncelikle kardeşlerin bir arada yaşaması düşünülmektedir. Bir arada yaşayan çocukların gelişimi bakımından bu durum olumlu karşılanmaktadır. Bu durumda çocukların velayeti aynı kişiye verilebilmektedir. Ancak yaşı çok büyük olan ve aklı eren çocuklar, farklı bir ebeveynle yaşamak istediklerinde hâkim bu durumu değerlendirme altına alır ve şartlara göre velayet kararını verir.

Velayetin verilmesi konusunda üzerinde durulan temel koşul, çocuğun menfaatleridir. Dolayısıyla çocuğun velayetini almak isteyen bireyler, hâkim kanaati oluşturabilmek için çocuğun kendisiyle yaşamasının yararlarını açık bir şekilde beyan etmelidir ve bunu belirtmelidir. Çocuğun velayetiyle ilgili olarak kesin bir ifadeyle çocuğu babaya verirler ya da anne çocuğu alır gibi genellemeler yapılması doğru değildir. Velayeti almak isteyen ebeveynler, mahkemede hâkim karşısında çok güçlü bir savunma yapmak zorundadırlar. Güçlü bir savunma yapabilmek için Maltepe avukatlarına danışabilirsiniz.

Geçici Velayet

Boşanma davası hâlâ sürerken, hâkim, eşlerden birine çocuğun velayetini tedbir amaçlı verebilmektedir. Bu olay geçici velayet olarak isimlendirilmiştir. Boşanma davasında bir sonuca varılana kadar eşlerden birinin çocuğun geçici velayeti konusunda hakkı olacaktır. Geçici velayet konusunda eşler, boşanma davasında hâkimden isteklerde bulunabilirler. Boşanma davası devam ederken, geçici velayeti alacak bireyler üzerinde bir takım araştırmalar yapılır. Geçici velayetleri her iki taraf da talep edebilmektedir. Geçici velayette hâkim, çocuğun menfaatlerini düşünerek boşanma davası bir sonuca varana kadar çocuğun velayetini taraflarda birine vermektedir.

Velayet Değiştirme Davası

Boşanma konusunda verilen velayet kararlarının kesin bir hükmü yoktur. Değişen yaşam şartlarına bağlı olarak, bazı durumlarda velayetin değiştirilmesi talep edilebilmektedir. Velayet değiştirme davası açabilmek için belirli bir zaman kısıtlaması getirilmemiştir. Bu nedenle bireyler istediği zaman velayet değiştirme davası açabilmektedirler. Bu işlemler için Aile Mahkemesi’ne velayet değiştirme dilekçesiyle birlikte müracaat yapılması gerekmektedir. Velayeti değiştirme davası açacak bireyin güçlü bir değişiklik sebebi olması gerekmektedir. Bu konuda farklı nedenler ortaya sürülebilir. Velayet değişikliği kararını almak çok zor olduğundan mutlaka uzman bir Maltepe boşanma avukatına danışmalısınız. Maltepe avukatları velayet değiştirme konusunda sizlere yardımcı olacaklardır.

Mahkeme Çocuğu Kaç Yaşına Kadar Anneye Verir?
Mahkemeler çocuk eğer altı yaşından küçük ise direkt olarak velayeti anneye vermektedir. Bu noktada çocukların anne sevgisine, şefkatine ve bakımına muhtaç olması büyük bir etken taşır.
Erkek Çoçuk Velayeti Kime Verilir?
Çocukların cinsiyeti fark etmeksizin, nereye verileceğine dair karar verilmesinde etkili olan en büyük nokta çocukların düzgün bir hayat yaşayabilmesidir. Bu sebeple çocuklar nerede mutlu olacaksa oraya verilmektedir.
Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Babaya Verilir?
Çocuğun annesi çocuğuna bakamayacak birisi ise, alkol ya da uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkları varsa, çocuğa şiddet gösteriyorsa, anne haysiyetsiz bir yaşam sürüyor ise çocuğun velayeti direkt olarak babaya verilmektedir.
Boşanmada Baba Velayeti Nasıl Alır?
Boşanma esnasında babanın velayeti alabilmesi için çocuğun yaşam standartlarının düşmeyeceğine hâkimi ikna etmesi gerekmektedir. Bunun yanında çocuk babanın yanında daha sağlıklı büyüyecek ise çocuğun velayeti babaya verilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-velayet.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-hukuku-avukatlik-hizmetleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/velayet-kararinda-hakimin-dikkat-ettigi-hususlar.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sureci-ve-kadin-haklari.html

“Boşanma Davasında Çocuk Velayeti” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara