Çekişmeli Boşanma Davalarında Velayet Almak

Boşanma davalarının en önemli konularından birisi velayettir. Çünkü boşanmak isteyen kişiler, özellikle çocuğun hangi tarafta kalma noktasında bir anlaşmazlık içerisine giriyorlar. Bundan dolayı velayet konusunun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Hem annenin hem de babanın, çocuk velayeti alma konusunda oldukça istekli olduğu birçok durum ortaya çıkabiliyor.

Velayet Nasıl Alınır?

Çekişmeli boşanma davalarında velayet alabilmek için mahkemeye sunulmuş olan şartların incelenmesi gerekmektedir. Velayet davaları genellikle çok çetrefilli geçen ve anlaşmanın çok zor olduğu davalardır. Bu noktada çocuğun velayetini alabilmek için ona bir takım iyi şartları sağlamak gerekmektedir. Bu yüzden hem anne hem de baba velayet konusunda eşit haklara sahiptir. Ancak anneniz bazı durumlarda bir adım önde olduğunu görebiliyoruz.

Hangi Durumlarda Velayet Anneye Verilmektedir?

Velayetin anneye verildiği durumlar çocuğun yaşı ile alakalıdır. Çünkü çocuk henüz bebek ise ve anne sütüne ihtiyaç duyuyorsa, velayet genellikle anneye verilmektedir. Bunun yanı sıra velayet davalarında genel olarak 7 yaşına kadar annenin ön planda olduğunu görüyoruz. Bu yüzden velayet davalarında annelerin daha avantajlı bir pozisyonda olması aslında son derece normal bir durum. Babanın çocuğu istememesi ya da ona iyi bir hayat sağlayacak kadar ekonomik durumunun olmaması da velayeti annede bırakmaktadır.

Anneden Velayet Nasıl Alınır?

Velayetin anneden alınıp babaya verildiği durumlar da vardır. Buna göre eğer çocuk 12 yaşına geldiyse ve annesi ile yaşamak istemiyorsan, bu durumda velayet babaya verilmektedir. Ayrıca annenin ekonomik durumu yeterli değilse, genel ahlak ilkelerine aykırı bir yaşama sahipse ve de madde bağımlısı ise yine velayetin babaya verilmesi gerektiğini görüyoruz. Bu şekilde sonuçlanan davalardan sonra, velayeti alamayan kişinin çocuğu belli günlerde görme hakkı ortaya çıkıyor. Bu günlerin hangisi olacağı ve sıklığı ise mahkeme tarafından belirleniyor.

Dava Açmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Çekişmeli boşanma davalarının genel manada zor geçtiği biliniyor. Bu tip davalarda elinizin daha güçlü olmasını istiyorsanız bir hukuk bürosu ile anlaşmanız lazım. Bu hukuk bürosunda çalışan avukat eşliğinde davayı açabilirsiniz. Davayı açmak için ihtiyacınız olan şey ise dilekçe doldurmak. Dilekçe içinde gerekli bilgileri de dikkatli bir biçimde yazmanız lazım. Boşanma davası dilekçeleri iki nüsha şeklinde hazırlanması ile biliniyor. Dilekçeye ilk olarak kimlik bilgilerinizi yazmalısınız. Sonrasında ise yapmanız gereken şey neden boşanmak istediğinizi ifade etmek ve o günün tarihini dilekçeye eklemek.

Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Zaman Sonuçlanır?

Bu tip davaların sonuçlanma süresi değişiklik göstermektedir. Bunun için bir süre vermek zordur. Fakat en erken 5 celsede biten çekişmeli davalar vardır. Yani yaklaşık olarak 10 aylık bir sürede dava sonuçlanmaktadır. Bunun yanı sıra uzun yıllar alan boşanma davalarının da olduğunu görmekteyiz.

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davalarinda-velayet-almak.html
Çocuğun velayeti tedbirle yargılama esnasında düzenlenebilir. Gerekli görüldüğü takdirde eşlerden birisi kendi velayetini kaldırır. Burada geçici velayetin diğer tarafa verilme işlemi gerçekleşir. Her iki eş de velayetini kaldırdığı takdirde çocuğa vasi atama da yapılabilir.
Çekişmeli bosanma davasında ilk duruşma nasıl olur?
Çekişmeli boşanma davalarında ilk duruşmada hakim, karşısında tarafların sözel olarak ifadeleri dile getirir. Avukatların konuşmaları ön planda olur. Diğer duruşmalarda ispat, delil gibi etmenlerin ne doğrultuda şekilleneceği ilk aşama ile birlikte yer edinir.
Geçici velayet ne tür bir tedbirdir?
Geçici velayet, gerekli görülen etmenlerde gerçekleşir. Burada velayeti alan kişi bu durumu kaldırdığı takdirde diğer tarafa verilebilir ya da velayeti alan kişi çocuğa bakamayacak durumda olduğu ortaya çıktığı takdirde bu durumun anlaşılması için zaman verilir. Bu süreçte de geçici velayet diğer tarafa geçer.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-velayet.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-cocuk-velayeti.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/maltepe-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/velayet-kararinda-hakimin-dikkat-ettigi-hususlar.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ve-velayet-hakkinda-bilgi.html

“Çekişmeli Boşanma Davalarında Velayet Almak” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara