Boşanma Davalarında Velayet

Boşanma davalarının belki de en önemli süreçlerinden biridir velayet davaları. Bu konuda eşler arasında sıklıkla anlaşmazlık yaşanabilmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda velayet konusunda fikir birliğine varan eşler çekişmeli boşanma davalarında sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Velayet verilme işlemlerinde hâkimlerin özellikle dikkat ettikleri belli konular bulunmaktadır. Bunların içinde ilk sırada velayeti almak isteyen kişinin kusurlu olup olmaması, maddi durumunun yeterli olması, yaşam standartlarının çocuğa bakabilecek olması ve yaşam kalitesidir. Zina nedeniyle açılan bir boşanma davasında zinayı gerçekleştiren kişinin velayeti istemesi hâkim tarafından hoş karşılanmayan durumların başında gelir. Maltepe boşanma avukatı olarak bizler velayet konusunda bilmeniz gereken tüm detaylarla ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Boşanma davanız sırasında çocuğunuzla ilgili kararın alınmasında gerekli tüm evrakların hazırlanması ve yasal haklarının korunması süreçlerinde yanınızda durarak sizlere destek oluyoruz.

Boşanma Davalarında Velayet Kararı

Boşanma davalarında çocuklu olan ailelerin merakla bekledikleri kararlardan biri de velayet kararıdır. Boşanma davası sırasında anlaşmalı boşanmalarda eşler velayet konusunda fikir birliğine varmışlardır. Yapılan anlaşmalı boşanma protokolünde velayetin kimde kalması gerektiği ve nedenleri yazılı olarak beyan edilmekte karşı tarafta buna itiraz etmemektedir. Dava sırasında da hâkim karşısına geçildiğinde aynı şartların ileri sürülmesi ve duruma itiraz edilmemesi halinde karar yazılı bir şekilde beyan edilene uygun olarak verilmektedir.Hâkimin bunun aksi bir karar vermesi de mümkün olmaktadır. Bunedenle anlaşmalı boşanmalarda protokolde yazılı olan şekilde davaların her zamansonuçlanacağı düşüncesi yanlış olacaktır. Hâkim her daim son kararı veren mecra olmaktadır.

Çekişmeli boşanma davalarında ise en fazla sorun yaşanılan durumlardan biridir velayetin istenmesi. Eşler çocuklarının bakımlarının kendilerinde kalmalarına yönelik gerekçelerin bertildiği dosyaları hazırlarlar. Çocuğun yaşına eğitim durumuna göre gerekçeler öne sürülmektedir. Küçük yaşta çocukların anne şefkatiyle büyümesi gerektiği dosyalara eklenirken eğitim hayatı ve yaşam standartlarının değişememesi adına babada kalması da talep edilmektedir.  Hâkim dava seyrinde incelemelerde bulunarak gereli gördüğü durumlar karşısında tanıkların görüşlerine başvurmakta ya da bilirkişiraporları istemektedir. Tüm bunların neticesinde ise velayetin kimde kalacağı karara bağlanmaktadır.

Velayet davalarında en önemli konu çocuğun menfaatleridir. Boşanma evresinde yeterince zarar gören çocukların yaşamlarını devam ettirecekleri tarafa karar verilmesi sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Hâkim dava dosyasında velayetle ilgili tarafların öne sürdükleri gerekçeleri dikkatli bir şekilde incelemektedir. Çocuğun yaşı, boşanma nedenleri, maddi durum, yaşanılacak bölge, ev, düzenin kurulması, aile fertlerinin fiziksel ve ruhsal durumları gibi velayet durumunu etkileyen pek çok madde bulunmaktadır.

Geçici Velayet Nedir?

Boşanma davası sırasında davanı devam etmesiyle birlikte hâkim çocuğun dava boyunca bir tarafta kalmasına karar vermesiyle ortaya çıkan bir durumdur geçici velayet. Çocuğun daimi olarak karar verilen kişide kalması anlamına gelmemektedir. Dava sonuçlanana ve gerçek velayet kararı açıklanana kadar geçerli olan bir durumdur. Geçici velayet için taraflar talepte bulunabilmektedirler. Kalıcı velayette olduğu gibi gerekçeleri öne sürmeleri gerekmektedir. Geçici velayet durumunda da iki tarafta bu talepte bulunabilirken hâkim çocuğun menfaatlerini göz önüne alarak karar vermektedir. Burada dikkate alınan çocuğun sağlık probleminin olup olmaması, anne şevketine ihtiyacı olup olmamasıdır. Çocuğa dair her özel durum karar alınmasını etkilemektedir.

Velayet kararı ve sürecin tamamlaması çocukları ve eşleri en fazla yıpratan süreçlerden birdir. Bu sürecin daha da zorlu olmamasını sağlamak boşanma kararı alan eşlerin elindedir. Maltepe avukat hizmetlerimizde bu süreçte yanınızda olarak neler yapmanız gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmaktayız. Hukuki açıdan hataların yapılmaması ve sağlıklı kararların alınması konusunda uzman avukatlar eşliğinde davaya hazırlanmanız sizin ve çocuğunuzun menfaatine olacaktır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-cocuk-velayeti.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/velayet-kararinda-hakimin-dikkat-ettigi-hususlar.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasinda-velayet.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yeni-mahalle-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ve-velayet-hakkinda-bilgi.html

“Boşanma Davalarında Velayet” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara