Ölümle Sonuçlanmış Trafik Kazalarına Mahkemede Nasıl Cezalar Veriliyor

Sadece ülkemizde değil tüm dünya genelinde trafik kazası çok sık yaşanıyor. Yaşanan bu trafik kazaları insanların ölmesine sebebiyet veriyor. Ayrıca ölüm olmasa dahi ciddi yaralanmalar ya da bir daha çalışmama gibi durumlar da meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda insanlar trafik kazasının sorumlusuna hem maddi hem de manevi tazminat davası açabiliyor.

Anayasamızda da ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Bunun yanı sıra ölen kişinin ailesi tarafından maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası açılabilir. Özellikle de ölen kişi geride bakmakla yükümlü olduğu ve maddi destek verdiği kişilere bu maddi desteği sağlayamadığı için destekten yoksunluk anlamında maddi tazminat davası açılabilir. Ayrıca profesyonel bir hukuk bürosuyla iletişime geçip iyi bir avukat yardımıyla maddi tazminat ve manevi tazminat haklarınızı sonuna kadar savunabilirsiniz.

Trafik Kazası Sonrasında Açılacak Davalar İçin Hangi Mahkemelere Gitmek Gerekiyor?

Yaşanılmış olan trafik kazası sonrasında 2 yıl içerisinde trafik kazasından sorumlu olan kişiye maddi ve manevi olarak tazminat davası açabilirsiniz. Açacağınız bu davalar için ülkemizdeki asliye hukuk mahkemelerini kullanabilirsiniz. Yakın bölgede bulunan asliye hukuk mahkemesine giderek tazminat davalarınız için başvuruda bulunabilirsiniz.

Trafik kazasına sebep olan kişinin hapis cezası almasını sağlayabilir. Ağır ceza mahkemeleri ölümlü trafik kazası tutuklama kararını vermekle yükümlüdür. 7 yıla kadar kazaya sebep olarak bir kişinin ölmesine sebep olan şahıs hapis cezası alır.

Sigorta Şirketine Dava Açmak İçin Hangi Mahkeme Kullanılmalı; eğer aracın trafik sigortası ve kasko sigortası yaptırılmışsa o halde sigorta şirketine de dava açabilirsiniz. Gerekli davayı asliye ticaret mahkemesine giderek açmanız gerekir.

Hangi Asliye Hukuk Mahkemelerinde Trafik Kazası Davası Açılabilir?

Maddi ve manevi tazminat davalarına bakmıyor. Bundan dolayı davanızla ilgilenen uygun mahkemelere gitmeniz gerekmektedir. Ölümlü trafik kazası tazminat 2018 yılında şu asliye mahkemelerinde açılabiliyor;

  • Trafik kazası sonucunda yaralanan ya da ölmüş işinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesinde
  • Trafik kazasına sebebiyet vermiş olan kişinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesinde
  • Trafik kazasının yaşandığı olaya en yakın olan asliye hukuk mahkemesinde
  • Sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu bölgedeki asliye ticaret mahkemesinde dava açılmaktadır.

Ölümlü Trafik Kazalarında Kimler Dava Açabilir?

Yaşanan ölümlü trafik kazasında herkes maddi ya da manevi trafik kazası açamaz. Dilerseniz kimlerin bu davaları açabileceklerine bir bakalım.

  • Ölümlü kazalarda kan parası davası açar. Yani hem maddi tazminat hem de manevi tazminat davası açabilirler.
  • Uzak akrabası da bunu kanıtlarsa maddi ve manevi tazminat davası açar.
  • Yaralanan kişinin kendisi manevi tazminat açar. Aynı zamanda çalışmayacak duruma gelmişse ya da bir uzvunun fonksiyonunun kaybettiyse de maddi tazminat davası açar.
  • Yaralanan kişinin ailesi kazadan dolayı duyduğu acı ve keder nedeniyle manevi tazminat davası açar.

Ölümlü Trafik Kazalarında Açılabilecek Davalar

Ölümlü trafik kazalarında tazminat davası çok sık bir şekilde açılmaktadır. Ölen kişinin ailesi karşı tarafa maddi tazminat ve manevi tazminat davası açar. Buna ek olarak ölen kişinin cenaze masraflarının karşılanması için de dava açılmaktadır. Ayrıca ölen kişinin ölmeden önce hastanede gördüğü tedavinin masraflarının karşılanması için da tazminat davası açılabiliyor.

Manevi Tazminat Davası; Duydukları acı ve kederden kaynaklı manevi tazminat davası açar.

Maddi Tazminat Davası; Ölmüş kişinin maddi destek sağladığı kişiler bu maddi desteği kaybettikleri gerekçesiyle karşı tarafa maddi tazminat davası açar.

Cenaze Masrafları İçin Tazminat Davası; Ölmüş olan kişinin cenaze masraflarının karşılanması için açılan tazminat davasıdır.

Tedavi Masrafları İçin Tazminat Davası; Ölen kişinin ölmeden önce hastanede geçirdiği tedavi boyunca harcanan para için açılan davadır.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Kimlere Karşı Açılabilir?

Kişilere hem manevi tazminat hem de maddi tazminat davası açabilirsiniz. Açılan bu manevi ve maddi tazminat davaları haksız fiil sorumluluğu bulunan kişilere karşı açılmaktadır.

Aracın Sürücüsü; Aracın sahibi kendisi olmasa dahi girdiği kazada bir kişiyi öldüren sürücüye hem maddi hem de manevi tazminat davası açılmaktadır.

Aracın İşleteni; Genel olara aracın sahibi aracın işletenidir. Bundan dolayı üzerine kayıtlı olan araç bir trafik kazasına karıştıysa aracın işletenine karşı taraf tazminat davası açmakta haklıdır.

Sigorta Şirketi; Sigorta şirketlerinin yapmış olduğu trafik ve kasko sigortaları sizin ölüm ve yaralanma gibi durumlarda devreye girer. Bundan dolayı sorumlu olan sigorta şirketine de tazminat davaları açabilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazasında Maddi Tazminat Nasıl Olur?

Kazada sorumlu kişiye maddi tazminat davası açar. Ancak açılacak olan maddi tazminatta ödenmesi gereken tutar trafik kazası ölüm tazminat hesaplama tablosu sayesinde hesaplanmaktadır. Bunu size bir örnek üzerinden anlatayım.

Trafik kazası sonucunda yaralanan kişinin maluliyet oranı %70 olsun. Bu kişinin trafik kazasındaki kusur oranı da %25 olsun. İlgili şahıs 40 yaşında ve aylık 4000 TL kazanan birisi olsun. Bu verilere göre inceleme şu şekilde olur.

  • Yasalara göre bir insan 65 yaşına kadar aktif 72 yaşına kadar da pasif olarak çalışır. Kaza geçirdiyse bu da daha 32 sene çalışabileceği anlamına gelir.
  • Kişinin aylık kazancı 4000 TL dir. %25 kusur oranını çıkartırsak geriye 3000 TL kalır. Kalan 3000 TL için %70 maluliyet oranını eklersek aylık 2100 TL yapar.
  • Aylık 2100 TL olan tutar yıllık ise 12 x 2100 TL den 25.200 TL gelir kaybı hesaplanır.
  • Toplam 32 sene hesaplanacağı için 32 x 25.200 TL hesabından 806.400 TL maddi tazminat ortaya çıkar.
  • İskontolama yöntemi ile tahminen bu değere %25 oranında indirim yapılmaktadır. Böylece ödenmesi gereken maddi tazminat 604.800 TL olarak hesaplanır.

Ölümlü Trafik Kazalarında En Kaliteli Avukatlık Hizmeti

Helvacı hukuk bürosu genel olarak Maltepe Kartal ve Pendik ilçelerindeki davalara bakıyor. İlgili hukuk bürosunun kurucu avukatı Av. Mehmet Ali Helvacı birçok sayıda ölümlü trafik kazasıyla ilgilenmiştir. Maddi ve manevi tazminat davalarında profesyonel şekilde bir hizmet veriyor. Bundan dolayı ölümlü trafik kazası avukat hizmetlerinde kaliteli ve profesyonel avukatlık faaliyetlerini sergiliyor.

Ölümle sonuçlanan trafik kazasında ölen kişi sizin yakınınız ise hemen kaliteli avukatlık hizmeti için Av. Mehmet Ali Helvacı ile iletişime geçin.

Ölümlü Trafik Kazası Cezası

Ölümlü trafik kazası cezası, ölen kişinin ailesi tarafından açılan manevi ve maddi tazminat davasıyla 7 yıla kadar düzenlenmektedir. 2 yıla kadar trafik kazasında sorumlu olan kişinin açılan davalara gitmesi gerekmektedir. Mahkeme tarafından kişinin hapis cezası ve tazminat ‘’kan parası’’ cezasına karar verilecektir.

Ölümlü Trafik Kazası Cezası Paraya Çevrilir Mi?

Kaza kusuruna bakılarak ölümlü trafik kazası cezası paraya çevrilebilmektedir. 1 yıl ile daha az olan hapis cezalarının paraya çevrilmesi mümkündür.

Kusurlu olmasından kaynaklı yaşanan ölüm, 7 yıla kadar hapis cezasına neden olacaktır. Kaza nedeni, kazanın kimin tarafından gerçekleştiği ve ölen kişinin ailesinin taleplerine göre de mahkeme kararı ertelenmektedir ya da yasal olarak yeniden incelemeye alınmaktadır.

Ölümlü Trafik Kazasında Kan Parasını Kim Öder?

Ölen kişinin ailesi tarafından açılan maddi ve manevi para cezasından, kazadan sorumlu olan kişi ödemektedir. Ölümlü trafik kazası cezası tazminat davası para cezası ödenmediği takdirde, kişinin hapis cezası uzatılmaktadır. Dikkatsizlik ve kasten kaza durumlarında, hukuk sistemine göre tazminat davasının maddi külfetini kaza yapan kişi veya ailesi, direkt olarak ölen kişinin ailesine ödemelidir.

Ölümle Sonuçlanan Trafik Kazası Cezası Kaç Yıl?

Ölümle sonuçlanan trafik kazasında, Asliye mahkemesi üzerinden dava yürütülmektedir. Maddi ve manevi dava açma hakkı olan ölen kişinin ailesi, davadaki hak ve talepleri doğrultusunda karşı tarafın dikkatsizlik veya kasten yaralama amaçlı süreci başlatmasına neden olan durumlara göre değerlendirilmektedir. Mahkemenin vereceği minimum hapis cezası 7 yıl kadardır.

Zorunlu Trafik Sigortası Manevi Tazminat Öder Mi?

Genel ve özel şartlar değerlendirilmektedir. Trafik sigortası manevi zararları ödemez, maddi zararları öder. Bu nedenle harasın nedeni araştırılarak, eğer karşı tarafın kusurundan kaynaklı bir kaza söz konusuyla mala verilen zarar üzerinden ödeme gerçekleşecektir. Maddi hasar ile manevi tazminat davası aynı sürece tekabül etmemektedir.

Ölümle Sonuclanan Trafik Kazalarında Ceza Oranlari

Günümüzde pek çok insanın ehliyeti bulunmakta ve araç kullanmaktadır. Ancak bazen kazaların yaşanılması gerek hava durumundan gerekse hatalı sürüşten kaynaklı olarak mümkün olmaktadır. Bazı kazaların veya dikkatsizliklerin sonucu ise ölüm yaşanması sonuçlanabilmektedir.

Ölümle sonuclanan trafik kazalarında ceza oranlari kazanın yaşanmasının kaynağına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca ölen kişinin ailesi ve yakınları ise manevi ve maddi tazminat davası açabilmektedir. Ancak trafik kazası sonucu yakınını kaybeden kişilerin, en az 15 yıl içerisinde dava açması gerekmektedir. 15 yıl geçen kazanın ardından dava açılması mümkün değildir.

Ölümle sonuclanan trafik kazalarında ceza oranlari anayasada belirtildiği üzere 7 yıl hapis cezası olarak bilinmektedir. Kişinin bilerek ya da dikkatsizlik sebebi ile trafikte bir insanın ölümüne sebebiyet vermesi davası ile ilgilenen kurum asliye ceza mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında ehliyete kaç yıl el konulur?

Trafik kazaları kaçınılmayan olmakta ve bazen ölüme sebebiyet vermektedir. Bu konuda ölümle sonuclanan trafik kazalarında ceza oranlari ehliyetin 1 yıl kadar alınması şeklindedir.

Ölümlü trafik kazalarında ne olur?

Trafik kazalarında tazminat davası ya da hapis cezası ile karşılaşmak mümkündür. Ölümlü trarfik kazalarında hapis cezası anayasada belirtildiği üzere 7 yıl şeklindedir. Hapis cezasına ilaveten ölen kişinin yakınları; manevi, hastane masrafları, cenaze masrafları ve maddi sebepler ile tazminat davası açabilmektedir. Ayrıca ölümlü trafik kazalarına sebebiyet veren kişinin ehliyetine 1 yıl kadar el konulmaktadır.

Ölümlü trafik kazası davaları ne kadar sürer?

Ölümlü trafik kazalarında dava sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 1.5 yıl ile 3 yıl aralığında değişmektedir. Ancak bazı durumlarda uzun yıllar boyunca davanın sonuca ulaşamaması mümkün olmaktadır.

Ölümlü trafik kazalarında kimler tazminat alır?

Ölümlü trafik kazalarının sonucunda hapis cezası ve tazminat cezası alınabilmektedir. Tazminatı alan kişiler ise ölen kişinin yakınlarıdır. Öncelikle acıları ve üzüntüleri nedeni ile manevi tazminat davası açarak tazminat alabilirler. Ayrıca maddi tazminat davası açma hakları bulunmaktadır. Çünkü ölen kişinin maddi desteğinden mahrum kalmaktadırlar. Bunlara ek olarak cenaze masraflarının karşılanmasına yönelik tazminat davası açmaya hakları da bulunmaktadır.

Ölümlü Trafik Kazasında Tutuklama

Ölümlü trafik kazasında tutuklama kararının alınması, dikkatsizlik ve kasten kaza yapılması durumlarına bağlı olarak 7 yıldır. Kişinin alkollü araç kullanması, km sınırını geçmesi ve karşı tarafı taciz ve tahrik etmesi durumlarına bağlı olarak yasal düzenlemelerde suçlu sayılarak tutuklama kararıyla hapis cezası verilmesi gerekmektedir.

Ölümlü Trafik Kazasında Tutuklama Oluyor Mu?

Ölümlü trafik kazasında tutuklama olması için ölen kişinin ailesinin suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Kazanın bilerek yapılması veya alkollü araç kullanmak da hapis cezası gerekçeleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda aynı aracın içinde olan kazada, direksiyonda olan kişinin hatası nedeniyle ölüm yaşanmasında da ağır ceza mahkemesi devreye girecektir.

Maddi ve manevi tazminat davası açılması ölen tarafın ailesi için yasal olarak düzenlemelere tabi tutulmuştur. Hukuk maddesi üzerinden yapılan düzenlemelerde, suç duyurusunda bulunulması ve kişinin sorgulanması, tanıkların da sürece dahil olması mümkündür. Tutuklama, kazanın kasten yapılması ve karşı tarafın hatalı olmasından dolayı olabilmektedir.

Ölümlü Trafik Kazalarında Ne Olur?

Ölümlü trafik kazasında tutuklanma nedenleri kazanın dikkatsizlik veya kasten yapılması durumundadır. Eğer kaza sırasında karşı tarafın hiçbir hatası bulunmuyorsa, deliler ve incelemeler sonucunda mahkeme karar vererek, 7 yıl hapis cezası ve manevi tazminat davasında da ailenin talep ettiği paranın ödenmesi durumu söz konusu olacaktır. Yasal düzenlemede mahkeme anında tutuklama kararı da çıkarabilmektedir.

Ölümlü Trafik Kazalarında Kimler Tazminat Alabilir?

Ölümlü kazalarda, trafik kurallarına uymayan kişinin ve trafikte dikkatsizlik, kasten kaza yapılması veya hızlı sürülmesi durumlarına göre yapılan düzenlemeler gereğince ölen kişinin ailesinin tazminat alma hakkı vardır. Aynı zamanda kazada devletin veya özel sektördeki bir kurumun malına zarar geldiyse bu da davaya tabii olabilmektedir.

Ölümlü Trafik Kazası Manevi Tazminat Kimler İsteyebilir?

Manevi tazminat ölen kişinin ailesi isteyebilmektedir. Halk arasında kan parası olarak adlandırılan durumda, ailenin maddi durumunun karşılanması ve talep edilen miktarın ödenmesi için mahkemeden karar çıkacaktır. Kişi tazminatı ödemediği takdirde, icra ve aynı zamanda hapis cezasına da tabii tutulacaktır. Hukuk sistemi üzerinden dava değerlendirme yapılarak sonuç her iki tarafa da bildirilmektedir.

Ölümlü Trafik Kazalarında Verilen Cezalar

Ölümlü bir trafik kazasına karışan tarafların ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Yaşanan trafik kazasında ölüm olması durumunda davada yetkili mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Ölüme sebebiyet veren kişiye dava sonunda verilebilen en ağır ceza 7 yıl olarak belirlenmiştir. Sürücü kusuruna bağlı olarak değişen cezalar her davaya göre farklıdır.

Alkollü Ölümlü Trafik Kazası Cezaları Nedir?

Alkollü sürücünün ölümle sonuçlanan trafik kazasına karışması halinde alacağı ceza ağır olur. Ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar sürücünün kusuruna ve kazanın hangi şartlar altında gerçekleştiğine göre değerlendirilmektedir. Bu anlamda sürücünün alkollü olması durumunda daha uzun süreli hapis cezaları gündeme gelmektedir.

Ölümlü Trafik Kazasında Ceza Paraya Çevrilir Mi?

Yaşanan trafik kazalarında verilen cezanın ne kadar olacağı ve nasıl takdir edileceği konusunda nihai karar mahkemeye aittir. Ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar konusunda hapis cezasının paraya çevrilip çevrilemeyeceği Türk hukuk sisteminde belirlenmiştir.

Türk hukuk sisteminde;

  • Cezanın süresine bakılmaksızın yaşanan trafik kazasında taksirli olan tarafın cezası her anlamda adli para cezası şeklinde düzenlenmektedir.
  • Kasten işlenen suçlarda 1 yıl ve daha az süreli cezalar paraya çevrilmektedir
  • 1 yıldan daha uzun süreli cezaların paraya çevrilmesi söz konusu değildir.

Ölümlü Trafik Kazasında Tutuksuz Yargılanma Mümkün Mü?

Tutuksuz yargılama trafik kazalarında bir ya da daha fazla kişinin ölümü ile sonuçlanması durumu değerlendirilmektedir ve buna göre sürücünün ilk olarak tutuklanması ve cezaya çarptırılması düşünülmektedir. Ancak sürücünün kusuru ve somut olay hakkındaki raporların incelenmesinin ardından tutuksuz yargılanma kararı çıkma olasılığı bulunmaktadır.

Ölümlü Trafik Kazasında Ölüm Parası Ne Kadardır?

Trafik kazasında ölüm yaşanması halinde zorunlu trafik sigortası kapsamında tazminat hakkı bulunmaktadır. Buna göre sigortadan alınacak olan tazminat kazada hayatını kaybeden kişinin gelirine, eğitimin düzeyine, bakmakla sorumlu olduğu olduğu kişi sayısına kadar belli kriterlere göre belirlenmektedir, üst limit 225 bin liradır.

Ölümlü Trafik Kazasında Dava Ne Kadar Sürer?

Can kaybının olduğu trafik kazalarında dava süreci uzun yıllar sürer, kazada ölen kişi sayısına göre hatalı olan tarafa verilen cezanın süresi artar. Ölümlü trafik kazalarında dava süreci can kaybı yaşanmayan trafik kazalarına göre farklı olarak değerlendirilmektedir.

Trafik kazasında karşı taraf ölürse ne olur?
Trafik kazasında karşı taraf öldüğü takdirde hapis cezası ya da para cezası gibi etmenler bulunmaktadır. Bununla birlikte karşı tarafın yakınlarının maddi gelirini ödemek adına da bir dava açılmaktadır.
Kazaya sebebiyet vermenin cezasi nedir?
Kazaya sebebiyet vermenin cezası hapis cezası ya da para cezası ile birlikte sonuçlanmaktadır. Karşı taraf şikayetçi olduğu takdirde bu cezalar mümkün.
Ölümlü trafik kazaları hangi mahkemede görülür?
Ölümlü trafik kazaları Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmektedir. İkamet edilen yere en yakın mahkemede görülmesi mümkün.
Ölümlü kazalarda ne olur?
Ölümlü kazalarda karşı taraf kazaya sebep olan kişiden şikayetçi olduğu takdirde hapis cezası ya da para cezası ile sonuçlanması mümkün. Genel anlamda hapis cezası ile sonuçlanır.

İlginizi Çeker;

Mahkemede Ölümlü Trafik Kazasına Dair Cezalar

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Süreci Nasıl İşler?

İş Kazasında Ölüm Halinde Hangi Davalar Açılır?

Yukarı Mahallesi Ölümlü Trafik Kazası Avukatı

“Ölümle Sonuçlanmış Trafik Kazalarına Mahkemede Nasıl Cezalar Veriliyor” üzerine 5 yorum

  1. 5 kişi aracın içinde direksiyon hakimiyetini kaybedip aracın içinden bir kişi hayatını kaybediyor şoför dahil 1 ölü 4 yaralı oluyor ve şoför tutuklanıyor ama ölen kişinin ailesi şikayetçi değil sonuç nedir

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara