Ölümlü Trafik Kazalarındaki Mahkeme Süreci Hakkında Detaylar

Karayollarında en az bir motorlu taşıtın karıştığı ve insanların yaralanmasına ya da ölmesine sebebiyet veren aynı zamanda üçüncü şahısların mülklerine zarar veren olaylara trafik kazası deniyor. Sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünya genelinde her sene çok sayıda kişi trafik kazası nedeniyle ölümler meydana gelir. Bunların birçoğu da karşıdaki kişinin kusur oranının yüksek olmasından kaynaklanır. Bundan dolayı da ölümlü trafik kazalarında davalar çok sık açılır.

Mahkemelerde açılan bu davalarda ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar tazminat cezası ve hapis cezasıdır. Kaza gerçekleştikten sonra ilk 2 yıl içerisinde dava için başvuru yapılması gerekir. Aksi takdirde tazminat davası için bir hak iddia edilemez. Ancak hapis cezası için her türlü aradan ne kadar zaman geçerse geçsin mahkemede duruşması yapılır.

Trafik Kazalarında Tazminat Davası Nerede Açılıyor?

Trafik davası sonucunda yaralandıysanız kendiniz, öldüyseniz de sizin yakın aileniz karşı tarafa maddi ve manevi olmak üzere tazminat davası açabilir. Bu davaları açabilmek için asliye hukuk mahkemelerine başvurmaları gerekiyor. Asliye hukuk mahkemeleri ölümlü trafik kazası tazminat 2018 yılına göre düzenlenen yasalarda gerekli duruşmaların yapılmasını sağlar.

Eğer trafik kazası sonucunda ölen birisi olursa bu durumda ölen kişinin ailesi sadece tazminat davası ile yetinmez. Aynı zamanda ceza hukuk mahkemesine de başvuru yaparak trafik kazasına sebebiyet veren kişinin hapis cezasına çarptırılmasını sağlar. Ölümlü trafik kazası tutuklama 7 yıla kadar çıkabiliyor.

Bunlara ek olarak tazminat davasını sigorta şirketlerine de açabilirsiniz. Sigorta şirketlerinin araçlara yaptığı sigortalar trafik kazaları sırasında yaralanan ve ölen sizler için maddi ve manevi tazminat davalarına yanıt verir. Sigorta şirketlerine açacağınız tazminat davaları için asliye ticaret mahkemelerine başvurmanız gerekiyor.

Trafik Kazası Tazminat Davaları Hangi Asliye Mahkemelerinde Açılır?

Yaşanmış trafik kazası sonucunda ülke içindeki her asliye hukuk mahkemesi tazminat davalarına bakmaz. Bundan dolayı sadece uygun asliye hukuk davalarına giderek ölümlü trafik kazalarında tazminat davası açabilirsiniz.

  • Gerçekleşmiş olan trafik kazasında ölen ya da yaralanan kişinin ikamet ettiği bölgede yer alan asliye hukuk mahkemesi
  • Trafik kazasında suçlu olan kişinin ikamet ettiği adrese en yakın olan asliye hukuk mahkemesi
  • Kazanın gerçekleştiği yere yakın olan asliye hukuk mahkemesi

Kimler Trafik Kazası İçin Tazminat Davası Açabilir?

Ölümlü trafik kazaları cezaları hapis cezası ve tazminat cezalarıdır. Bu tazminat davalarını kimlerin açabildiği de son derece merak konusudur. Gelin sizleri bu konuda bilgilendirelim.

  • Kaza sırasında yaralanmış kişinin kendisi kazadan sorumlu kişiye tazminat davası açabilir
  • Trafik kazasında yaralanmış kişinin ailesinden birisi karşı tarafa manevi tazminat davası açabilir
  • Trafik kazasında ölmüş olan kişinin yakın ailesi – annesi babası ya da eşi – karşı tarafa maddi ve manevi tazminat davası açabiliyor

Ölümlü Trafik Kazalarında Açılabilecek Tazminat Davaları Nelerdir?

Ölümle sonuçlanmış olan trafik kazasından sorumlu kişiye çeşitli tazminat davası açabilirsiniz. Bu sayede gerek manevi açıdan gerekse de maddi açıdan kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Manevi Tazminat Davası; Ölen kişinin yakın ailesi bu kazadan dolayı duyduğu üzüntü keder ve acı sebebiyle trafik kazasına sebebiyet veren şahsa manevi tazminat açabilir. Bu tazminat sayesinde duyulan üzüntü bir nevi azalmış olur.

Maddi Tazminat Davası; Ölen kişinin yakın ailesi eğer ölmüş olan kişi tarafından maddi destek alıyorsa maddi tazminat davası açabilir. Ölümlü kazalarda kan parası olarak da bilinir. Ölen kişi artık ailesine maddi açıdan bakamayacağı için aile karşı taraftan uzunca bir süre eşitliğinde olan maddi tazminatı talep eder.

Cenaze Masraflarının Tazminat Davası; Ölen kişi için yapılan cenaze süresince yapılmış olan masraflar bu trafik kazasına sebebiyet veren şahıstan alınmak için tazminat davası açılabilir.

Tedavi Masraflarının Tazminat Davası; Trafik kazasında ölmüş kişinin ölmeden önce hastanede olduğu tedaviler için ödenmiş olan para ailesi tarafından kazaya sebep olan kişiden tazminat davası ile istenebilir.

Kimlere Tazminat Davası Açılabilir?

Ölümlü trafik kazası sonucunda araç sürücüsüne araç sahibine araç işletenine ve sigorta şirketine tazminat davası açabilirsiniz.

  • Araç Sürücüsü; Kazanın oluşmasına sebebiyet veren araç sürücüsüne maddi ve manevi olarak tazminat davası açabilirsiniz.
  • Araç Sahibi; Araç sahibi kimse onun aracıyla yapılmış trafik kazasından dolayı araç sahibine maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
  • Araç İşleteni; Yasalara göre trafik kazasına karışan aracın işleteni her zaman sorumludur. Bundan dolayı araç işletenine tazminat davası açma hakkınız bulunuyor.
  • Sigorta Şirketi; Sigorta şirketleri araçlara trafik ve kasko sigortaları yapar. Yaptıkları bu sigortalar trafik kazası sonucundaki yaralanma ve ölüm gibi olaylarda geçerlidir. Bundan dolayı sigorta şirketlerine tazminat davası açabilirsiniz.

Manevi Tazminat Neye Göre Hesaplanır?

Trafik kazasında ölen kişinin ailesinin duyduğu üzüntü ve keder karşılığında açtığı manevi tazminat davası belirli kriterlere göre belirlenir. Manevi tazminat davasında karşı tarafın ne kadar para ödeyeceği yasalara göre belirlenmiş hususlar göz önüne alınarak hesaplanır.

  • Trafik kazasına karışan tarafların ekonomik ve sosyal durumları
  • Trafik kazasının tam olarak gerçekleşme durumu
  • Gerçekleşmiş olan trafik kazasında tarafların kusur durumu
  • Hak ve nesafet kuralları

Yukarıdaki unsurlara bağlı şekilde hakim suçlu tarafın ne kadar manevi tazminat ödeyeceğine karar verir.

Maddi Tazminat Neye Göre Hesaplanır?

Maddi tazminat davası manevi tazminat davasında göre belirlenmesi daha kolay olan bir davadır. Bu davada karşı tarafın ödeyeceği tutar trafik kazası ölüm tazminat hesaplama tablosu bilgilerine göre hesaplanır. Gelin sizlere bu durumu bir örnek üzerinden açıklayayım.

Kazada ölmüş kişi 45 yaşında olsun. Ölen kişinin maluliyet oranı öldüğü için %100dür. Trafik kazasında %20 oranında kusur hatası olsun. Bunun yanı sıra ölmeden önce aylık 3000 TL kazanıyor olsun. Şimdi açılan davada suçlunun ödeyeceği maddi tazminatı sizlere hesaplayalım.

  • Yasalara göre her insan 65 yaşına kadar aktif şekilde 65 yaşından 72 yaşına da pasif şekilde çalışır. 45 yaşında ölen bu kişinin daha 27 senelik çalışma süresi var.
  • Kişinin aylık geliri 3000 TL. Ancak trafik kazasındaki kusur oranını çıkartırsak geriye 2400 TL kalır. Kalan tutarı da maluliyet oranıyla çarpınca aylık gelirin 2400 TL olduğunu görüyoruz. Bunu da yıllığa vurursak 12 x 2400 TL den 28.800 TL yıl içindeki para yapar.
  • Kişi ölmeseydi daha 27 sene çalışabilirdi. Bundan dolayı 27 x 28.800 TL dersek 777.600 TL yapar.
  • Mahkemede iskontolama sebebiyle %25 oranında bir indirime gidilir. Buna göre gerçek maddi tazminat bedeli 583.200 TL olarak hesaplanır.

Ölümlü Trafik Kazalarında Hangi Avukata Gitmek Gerekiyor?

2006 yılında kurulan helvacı avukatlık bürosu kurucusu Av. Mehmet Ali Helvacı farklı davalara bakan profesyonel bir hukuk insanıdır. Av. Mehmet Ali Helvacı profesyonel şekilde ölümlü trafik kazası avukat hizmeti de veriyor. Bundan dolayı maddi manevi tazminat davaları ve ceza davaları açacaksanız ve kaliteli biz ölümlü trafik kazası avukatı arıyorsanız Av. Mehmet Ali Helvacı doğru isimdir.

Ölümlü trafik kazası davaları ne kadar sürer?
Ölümlü trafik kazası davaları yaklaşık bir buçuk yıl ile 3 yıl arasında değişkenlik gözetir.
Ölümlü trafik kazaları hangi mahkemede görülür?
Ölümlü trafik kazaları Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülür. Ölümlü ya da yaralamalı trafik kazaları nedeniyle açılan maddi ya da manevi tazminat davalarında görevli olan mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Kaza yapan kişi ceza alır mı?
Kaza yapan kişi trafik kuralları ile ilgili kusurlu ise ceza alması mümkün. Ancak kusurlu değil de karşı taraf kusurlu ise herhangi bir ceza ile sonuçlanmaz.
Ölümlü kazalarda ne olur?
Ölümlü kazalarda karşı taraf şikayetçi olduğu takdirde Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açılır. Bu davada karşı taraf kusurlu ise hapis cezası ile sonuçlanması mümkün.

İlginizi Çekebilir;

İş Kazalarındaki Önemli Hususlar Nelerdir?

Mahkemede Ölümlü Trafik Kazasına Dair Cezalar

Ölümle Sonuçlanmış Trafik Kazalarına Mahkemede Nasıl Cezalar Veriliyor

Kıdem Tazminatı Nedir

Üsküdar Ölümlü Trafik Kazası Avukatı

“Ölümlü Trafik Kazalarındaki Mahkeme Süreci Hakkında Detaylar” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara