Suçluların İadesi (Geri Verilmesi) Şartları

Yaşadığı ülkede suç işleyerek ceza almamak için yurtdışına kaçan kişilerin amacı suçu işlediği ülkeden başka bir ülkeye kaçarak hayatını idame ettirmektir. Ancak suçu işleyen kişiler, gerçekleştirdikleri suçun cezasını da çekmelidir. Bu yüzden suçluların iadesi yani suçluların geri verilmesi gerekir. Aslında bu durum bir nevi suçluyu ya verirsin ya da cezalandırmalısın ilkesine dayanır. Kaçan kişilerin yargılanması için yabancı başka bir devlete teslimi anlamına gelmektedir. Ancak suçluların iadesi (geri verilmesi) şartlarının oluşturulması da bu konuda önem teşkil eder.

Suçluların İadesi Şartları Nelerdir?

Ağır Ceza Mahkemesi’nin suçluyu iade talebini kabul etmesi halinde bu kararın yerine getirilmesi gerekir. Ancak bu kararın yerine getirilmesi için İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı’ndan görüş alınır. Bunun yanında Adalet Bakanı teklif verir ve bu teklifin onayı ise Cumhurbaşkanına aittir. Suçluların iadesi (geri verilmesi) şartları, Cumhurbaşkanı’nın onayını aldıktan sonra yürürlüğe sokulmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun 6706 sayılı ve 19. Maddesine göre iadenin reddi ya da kabulü, iadeyi talep eden ülkeye ve iadesi istenen kişiye bildirilmektedir.

Adalet Bakanlığı, suçlu iadesinin ifa edilmesini, iade isteyen ülkeye ve iadesi istenen kişiye bildirmek suretiyle erteler.

Ülkesi tarafından iadesi istenen suçlunun yakalandığı sırada üzerinde bulunan her türlü eşya ya da daha sonrasında çıkan her türlü materyal, suçlunun iadesini isteyen devlete failin kaçma, ölme durumunda da eğer iade hakkında herhangi bir karar çıkmadığında geri verilmektedir. Bu eşyaların geri verilmesinde eğer suçlunun hakkında soruşturma, kovuşturma gibi durumlar varsa bu eşyaların tesliminin süresi değiştirilmektedir.

Suçluların İadesi (Geri Verilmesi) Şartlarının Geçersiz Olduğu Durumlar

Ülkemizde Türk Ceza Kanunu’na göre suçluların iadesi (geri verilmesi) şartlarının geçersiz olduğu durumlar da vardır. Yükümlülüklerin dışında iade talebi olan kişinin Türk vatandaşı olması iadeyi geçersiz kılmaktadır. TCK’nın 6706 sayılı 11/1-b maddesine göre iadesi talep edilen kişi hakkında bir şüphe olması gerekir. Bir sosyal gruba mensupluğu, siyasi görüşleri, inancı soruşturma ve kovuşturmaya neden olur. Buna istinaden kişinin cezalandırılma, kötü muamele ya da işkence göreceği şüpheleri bulunmaktadır. Böyle bir durumda iadesi söz konusu değildir.

Askeri suç işleyenler, zamanaşımı ya da af imkanının olduğu kişilerin geri iadesi gerçekleşmez.

Diğer yandan kanunun 6706 sayılı 11/1ç maddesince iadesi istenen kişi hakkında, Türkiye’de daha önceleri beraat ya da mahkûmiyet kararının verilmesi yine 6706 sayılı 11/1-d kanun maddesine göre iade talebi, idamı ya da insan onurunu zedelen bir ceza gerektiren suç ise suçlunun iadesi kabul edilmemektedir.

Suçluların İadesi (Geri Verilmesi) Şartlarında Oluşan Masraflar

Suçluların iadesi yani geri verilmesi şartları oluştuğunda bazı masraflar da göz önünde bulundurulmalıdır. İşlenen suçun niteliğine göre suçluların iadesi (geri verilmesi) şartları masrafları oldukça fazladır. Suçluların iade edilmesinde oluşan masrafların başında tercüme yapılması, kişinin tutukluluk halinde cezaevinde oluşan masraflar, iade sürecinin bitiminde iadeyi isteyen devletin ulaşım masrafları, kolluk görevini yerine getirenlerin yolluk masrafları, iade şartlarında oluşan masrafların bazılarıdır.

İki devlet tarafından da eşit şekilde paylaşılması gerekir. Ortak masrafların karşılıklı güven içinde eşitçe paylaşılması öngörülmüştür.

Suçluların iadesi hangi ilkenin istisnası?
Suçlusunun iadesi durumu tamamen, yabancı uyruklular için geçerlidir. Kuvvetlerin iade edilmesi, yargılanması gerekiyorsa, teslim edilmesi şartıdır.
Suçların hangisinde kişi yabancı ülkeye iade edilebilir?
Ceza soruşturması, kovuşturma ve mahkumiyet kararı verilen yabancının, devlete iade edilmesi şartı vardır.
Suçlu iadesi olmayan ülkeler hangileri?
Suçlu iadesi olmayan ülkeler; Lübnan, Tacikistan, Tunus, Ürdün, Özbekistan, Pakistan, Suriye, Moğolistan, Mısır, Libya olarak uluslararası hukuk alanında yer almaktadır.

İlginizi Çeker;

Trafik Kazaları Ve Tazminat Davaları

Ayıplı Malın İadesi Hakkında Yargıtay Kararları(Yeni sekmede açılır)

Kusurlu Malın İadesi Davası(Yeni sekmede açılır)

Ayıplı Aracın İadesi Hakkında Yargıtay Kararları(Yeni sekmede açılır)

İşe İade Davası Ne Zaman Açılabilir?(Yeni sekmede açılır)

“Suçluların İadesi (Geri Verilmesi) Şartları” üzerine 3 yorum

  1. yurt disinda 2yil 1ay ceza aldim turkiye ye transferimi baslattim cezamin yarisindan fazlasini yurt disinda yattim turkiyeye geldim zaman yatarim olurmu

    Yanıtla
  2. ben yurt dışındayım 7 cezam var
    burdan baska bir ülkeye uçakla geçicem
    havalimanında beni türkiyeye iade ederlermi
    türkiyeye uğramicam uçakla

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara