Trafik Kazaları Ve Tazminat Davaları

Trafikte kullanılan ve kişi başına düşen araç sayılarında ülkemizde artan nüfus ve yükselen hayat standartları nedeni ile büyük artış olmuştur. Trafik denetimlerinin yeterli olmayışı, sürücülerin tedbirsizliği, yollardan kaynaklı bozukluklar, alkollü araç kullanımı gibi nedenlerden dolayı her gün binlerce trafik kazası ve buna bağlı olarak gerçekleşen ölümler meydana gelir. Kazalar sonucunda ortaya çıkan zararlarda trafik kazaları ve tazminat davalarını meydana getirir.

Yasalarca kendisine tanınan hakları bilmeyen ve bu nedenle de haklarını kullanamayan pek çok vatandaş vardır. Sahip olunan hakların tanıtılması hem de konunun aydınlatılması açısından aşağıda yer alan bilgiler önem arz etmektedir.

a-) Ölümlü Trafik Kazaları: En çok gerçekleşen kazalardan biri de ölümlü trafik kazalarıdır. Kanunlar tarafından bu kazalardan sonra vefat eden kişinin yakınlarına bazı haklar verilmiştir. Tazminat hakkı denilen bu haklar;

  • Cenaze ve defin gideri
  • Destekten yoksun kalma tazminatı
  • Vefatına kadar olan hastane masrafları
  • Kazaya uğrayan aracın maddi değeri

Gibi başlıklar altında sıralayabiliriz. Sıralanan bu zararlar ise maddi zarar olarak ifade edilir. Konu hakkında daha detaylı bir bilgi verecek olursak;

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: Ölümlü trafik kazası sonucunda hayatını kaybeden kişinin desteğini alamayan, akraba bağı aranmadan yoksun kaldıklaır bu desteği maddi olarak talep edebilme destekten yoksun kalma tazminatı olarak adlandırılır. Çekirdek aileden olanlar destekten yoksun kalma tazminatını talep edebilmektedir. Bunun dışında aralarında hiçbir bağ bulunmayan fakat ölen kişinin sağlığında ondan destek aldığını ispat eden 3.şahıslar da destekten yoksun kalma tazminatını talep etme hakkına sahiptir.

Çocuk Ölümlerinde destekten yoksun kalma tazminatı: Destekten yoksun kalma tazminatının talep edilebilme durumlarından biri de küçük yaştaki çocukların kaza sonucunda hayatlarını kaybetmesidir. Çocuğun anne ve babaları ilerleyen yaşlarında kendilerine destek olacaklarını ileri sürerek destekten yoksun kalma tazminatı için başvuruda bulunabilir.

Hastane ve Tedavi Giderleri: Kaza neticesinde hayatını kaybeden kişi ölmeden önce tedavi görmüş ve hastalığı için bazı masraflarda bulunulmuş ise maddi tazminat olarak değerlendirilir. Böyle bir durumda da hastane ve tedavi giderleri için tazminat davası açılabilir.

Defin ve Cenaze Giderleri: Cenazenin taşınması için yapılan masraflar, kefen masrafı ve diğer masraflar defin ve cenaze giderleri olarak sayılır. Bu masraflar maddi tazminat davasıolarak değerlendirilir. 1.000 ile 2.000 TL arasındaki masraflar uygulama için mahkemelerce belirlenen ve hüküm altına alınan gider tutarı olarak uygulanır. Yapılan masrafların daha fazla olduğu ilgili kişilerce iddia edilir ise belirlenen bedel ispat edildiği takdirde yerine getirilir.

Manevi Tazminat: Kaza neticesinde hayatı kaybeden yakınların ardından duyulan üzüntü ve ıstırap hali manevi tazminat olarak nitelendirilir. Manevi tazminata uygulanacak olan bedel hakimin takdir yetkisine bırakılmıştır. Ancak hakim keyfi bir şekilde manevi tazminat bedeline dair karar veremez. Kişilerin ekonomik durumları, kazanın taraflar üzerinde bıraktığı etki gibi durumlar değerlendirilerek manevi tazminat belirlenir.

b-) Yaralamalı Trafik Kazaları: Trafik kazası sonucu yaralanan şahsın tedavi olabilmek için yaptığı masraflar, tedavi sürecinde çalışamadığı için yaşadığı gelir kaybına dair durumlar yaralamalı trafik kazalarında tazmin edilebilir. Bu durumda kişi yaşamını devam ettirdiği için destekten maruz kalma tazminatına yer verilmez.

Trafik Kazası Manevi Tazminat Kime Karşı Açılır?
Trafik kazalarında manevi tazminatlar mağdur taraf olarak, kazada suçlu olduğu saptanan kişilere yönelik açılabilmektedir. Kişilerin yaşadıkları hüzün gibi kötü duygulara karşılık alabilecekleri bu tazminat, yaşadıkları zor süreci atlatmalarına yardımcı olabilmektedir.
Trafik Kazasi Sigorta Tazminat Kac Ay Surer?
Kişilerin trafik kazalarından sonra açtıkları tazminat davaları genel itibariyle 1,5 ila 3 sene arasında sonuca bağlanmaktadır. Fakat bu durumda mağdur niteliği taşıyan kişilerin yetkili sigorta tahkim komisyonlarına başvurusu ile beraber bu süreç daha fazla kısalabilmektedir.
Trafik Kazalarında Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer?
Trafik kazalarında açılan maddi ve manevi tazminat davalarının sonuçlanması kişilerin en az 1,5 en fazla 3 senelerini alabilmektedir. Bu durumda mağdur kişiler gerekli başvurularını sigorta tahkim komisyonlarına yaparak süreci daha da kısaltabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arnavutkoy-cilingir-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/findikli-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasi-sonucunda-acilabilecek-dava-turleri.html

“Trafik Kazaları Ve Tazminat Davaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara