Kira Tespit Davası Masrafları 2024

Kira bedelinin belirlenmesini isteyenler tespit davalarını göz önünde bulundurabilir. Üstelik hem kiracının hem de kiraya verenin bu yönde harekete geçmesi mümkün. Yeni kira döneminde anlaşmazlık yaşayan kişilerin davaya başvurdukları görülüyor. Bu aşamada kira tespit davası masrafları 2022 yılına göre ele alınabilir. Masrafları göz önünde bulunduranlar dilekçe hazırlıklarına geçebilir. Şöyle ki;

  • Dava sürecinde kullanılan malzemeler ve işlemler incelenir.
  • Her dava belirli masraflar üzerinden yürütülmektedir.
  • Kira tespitine yönelik net bir tutar belirtmek mümkün değil.

Ancak ortalamaya göre fiyat bilgisini elde edersiniz. Örneğin 600 – 700 TL kadar harç bedellerine yer verilmektedir. Yeni dönemde bu bedeller farklılık gösterebilir. Bu yüzden avukatlarınızın yönlendirmelerini dikkate almanız faydalı olacaktır.

Kira Tespit Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirttiğimiz kira tespit davası masrafları 2022 için güncellenebilir. Bu durumu dikkate alanlar başvuruları üzerinden harekete geçebilir. İstediğiniz dönemde kira tespitine yönelik dava açabilirsiniz. Şöyle ki;

-Taraflar; Önceden de söylediğimiz gibi hem kiracı hem de ev sahibi tarafından davanın açılması mümkün. Hatta varsa paydaşlar dahi davaya dahil olur. Olası vefat durumlarında mirasçılar tarafından davanın yürütülmesi söz konusudur.

-Dilekçe; Yazılı ya da sözlü olan kira sözleşmeleri dikkate alınır. Tüm bu şartlara uygun olanlar dilekçe yolu ile başvuruda bulunabilir. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından işlemler başlatılır. Yetikili mahkemeye başvurmanız halinde sonuç alırsınız.

Kira Tespit Davasının Sonuçları Nelerdir?

Kira tespit davası masrafları 2022 yılında farklı tutarlardan ifade edilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ortalama 600 – 700 TL şeklinde harç bedellerine yer verilebilir. Sonuç olarak kira tespitine ilişkin sözleşmeler ve taraflar dikkate alınır. Arkasından da;

  • 5 yıldan kısa ya da uzun olan sözleşmelere yönelik ayrı hususlar incelenir.
  • ÜFE artış oranlarına bağlı olarak kira tespiti gerçekleşir.
  • Hakimin hakkaniyeti de bu aşamada devreye girmektedir.

Kira Tespit Davasında Şartlar Nelerdir?

Her dava belli başlı şartlar üzerinden yürütülür. Örneğin kira tespiti için geçerli kira sözleşmelerine ihtiyaç duyurulur. Yazılı ya da sözlü olan sözleşmeler üzerinden inceleme başlatılır. Bu yolla kira bedeli, yeni dönem kira ve artış oranları tespit edilir. Beraberinde gelen şartlar arasında hukuki yarar dikkatlerden kaçmıyor. Davanın açılması için hukuki yararı belirtmek gerekir. Ancak bu yolla red yanıtı almadan davanın gerçekleşmesi mümkün olabilir.

Kira Tespit Davasında Zamanaşımı Nedir?

Kira ilişkiniz devam ederken dava sürecine geçebilirsiniz. Sadece davanın açıldığı süreye bağlı olarak hesaplamalara gidilmektedir. Örneğin yeni kira döneminden 30 gün önce açılan davalarda yeni kira bedellerine göre hesaplamalara gidilmektedir. Bu aşamada ihtara başvurulabilir. Zorunlu olmasa da ihtar sayesinde sürecin belirlenmesi daha kısa sürer. Neticesinde de sözleşmede yer alan tutarlar üzerinden hesaplama yapılır. ÜFE oranları ile hakimin hakkaniyeti neticesinde ise tutar karara bağlanır.

Kira Tespit Davası

Ev sahibi ve kiracı arasında, kira bedelinin tespit edilebilmesi için kira tespit davası açılabilir. Tarafların arasında düzenlenen kira sözleşmesi, istedikleri şartlar altında düzenlenir.

Taraflar; tek taraflı olarak sözleşme üzerinde değişiklik yapma hakkına sahip değildir. Kiracı kendi başına kira bedelini düşüremediği gibi; ev sahibi de tek taraflı olarak, kira artırımında bulunamaz.

Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılabilir?

Kira artırımı; kiracının kiralama süresinin bitmesiyle birlikte yapılır. Bunun yanında ev sahibinin kiracıyı mağdur edecek düzeyde zam yapma durumu da bulunabilir. Böyle bir durumda kira bedelinin mahkeme tarafından belirlenmesi için, dava açılır.

Dava açılırken;

  • Geçerli bir kira sözleşmesi olmalıdır. Yazılı ya da sözlü olabilir.
  • Davayı açmakta, hukuksal bir yarar bulunmalıdır.
  • Davayı açacak kişiler; kiracı, ev sahibi ve ev sahibinin vefat etmiş olması durumunda, yasal mirasçıları tarafından açılır.
  • Konutun bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi dışında, başka bir mahkemede tespit davası açılamaz.

Kural olarak davayı açma hakkı kiracınındır. Sözleşmede kiracı ve kiracı tarafında birden çok kişinin bulunması durumunda, kiracı ve diğer kişiler, aynı anda dava açar. Dava; konutun bulunduğu yerdeki Sulh hukuk Mahkemesi’nde, kira süresi devam ettiği süreler içinde açılır.

Kira Tespit Davalarında Masraflar Kime Aittir?

Kira tespit davası masrafları, davayı açan kişi tarafından ödenir. Davada Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin ücretinden düşük vekalet ücreti ödenmez. Davaya ait yargılama giderleri, dosyaya göre değişir.

Davaya ilişkin harç ve giderlerin avansı yatırılır. Aynı zamanda tebligat giderleri, keşif ücretleri ve bilirkişi masrafları da ödenir. Davaya konu olan delillerin masrafları da yine ücrete eklenir.

Kira Tespit Davalarında Kira Bedeli Nasıl Tespit Edilir?

Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan sözleşmeye göre kira bedeli belirlenir. Kira bedeli taraflar arasında diledikleri şekilde belirlenirken; kira artış oranı ise ÜFE oranına göre belirlenir.

Ev sahibi, kira artış bedelini ÜFE oranının üzerinde tutamaz. Ev sahibinin kira artış bedelini bir önceki yılda alınan ÜFE’nin üzerinde almışsa, kiracı dava açabilir. Tespit davalarında 5 yılı geçmeyen davalar için, bir kira bedeli ve kira artış oranı tayin eder.

Yeni Ev Sahibinin Kira Sözleşmesini Değiştirme Hakkı Var mı?

Bir ev, içinde kiracısıyla birlikte satışa çıkarıldığında, yeni ev sahibi için de yapılmış kira sözleşmesi geçerlidir. Zam zamanı geldiğinde; eski ev sahibiyle nasıl anlaşıldığına göre, aynısı yeniden uygulanır.

Ev uzun dönem kiralanmış ve buna göre sözleşme yapılmışsa, sözleşmedeki rakamlar, sözleşmenin zamanı bitene kadar devam eder. Kira tespit davası konusunda yardıma ihtiyacınız varsa ve hukuki haklarınızı tam olarak almak istiyorsanız; konusunda uzman ve deneyimli Avukat Mehmet Ali Helvacı ile iletişime geçerek, dava konunuz hakkındaki detayları görüşebilirsiniz.

Kira Tespit Davası Masraflarını Kim Öder?
Kira tespit davasında tüm masrafları davayı açacak olan kişinin ödemesi gerekmektedir. Ancak dava sonucunda kararın ne olacağı bilinmeyeceğinden eğer davayı açan kiracı ise ve dava kişinin lehinde sonuçlanırsa daha az kira vererek bu masrafı tölere edebilecektir.
Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer?
Kira tespit davalarında net bir süre vermek doğru olmaz. Bunun sebebi kişilerin dosyalarının, delillerin incelenerek asli fiyata karar verilmesidir. Ancak ortalama bir süreç olarak 1 ila 1,5 sene içerisinde davanın sonuçlanacağı söylenebilir.
Icra Takibi Vekalet Ücreti Hangi Tarihe Göre Hesaplanır?
İcra takibi vekaletlerinin ücretleri hakimin hukuki süreci bir karar vererek bitirdiği günde yürürlükte hangi tarife var ise bundan baz alınarak hesaplanmaktadır.
Kira Tespiti Davası Nedir?
Kişiler kira tespiti davalarını oturdukları ya da sahip oldukları mülklerin gerçek fiyatlarını öğrenmek amacıyla açmaktadır. Bu davanın sonucunda kiracılar fazla kira vermekten kurtulduğu gibi ev sahipleri de mülklerinin asıl fiyatını öğrenmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-yeni-camlica-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ucreti-masraflari-2018-yili.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/umraniye-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

“Kira Tespit Davası Masrafları 2024” üzerine 9 yorum

  1. İyi günler Avukat bey oğlum.75 yaşında yalnız yaşıyorum.evimin girş katını 2015 yılında 500 tl aylık kira ile kiraya verdim.7 sene 10 Ekim de doldu.son sene 650 tl verdiler.ihtarname çektim emsal değerlere yükseltmesini istedim.yüzyüze en az 1500 tl olmasını istedim.bugün 1000 tl yatırmış.ne yapabilirim.Kira tespit davası açsam masrafım toplam ne olur.?cebap verirseniz sevinirim.

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara