Belli başlı şartlar üzerinden kira tespitine yönelik dava açılmaktadır. Örneğin en başta kira sözleşmeleri talep edilir. Geçerli olan yazılı ya da sözlü kira sözleşmeleri dikkate alınır. Dava sürecinin hızlı ilerlemesi ve ispatlara yönelik yazılı sözleşmeleri temin etmek daha doğru olur. Bu şartı dikkate alanlar kira tespit davası kaç yıl sonra açılabilir sorusuna yanıt bularak harekete geçer. Şöyle ki;
- Tespit davalarına ilişkin zamanaşımı kavramları dikkate alınmalıdır.
- 5 yıllık olan sözleşmelerde farklı unsurlar dikkate alınır.
- 5 yılın üzerinde olması halinde de mahkeme tarafından farklı durumlar incelenmektedir.
10 yıl sonra dahi kira tespiti davasına başvurulmaktadır. Üstelik bu aşamada bildirim yoluna gidilmektedir. Nitekim hem bildirim hem de dava yolu ile kira tespit davalarının ve fesih işlemlerinin gerçekleşmesi söz konusudur.
Kira Tespit Davasında Zamanaşımı Nedir?
Kira tespit davası kaç yıl sonra açılır merak edenler kira ile ilişkili her dönem ifade edilmektedir. Zaman aralığı üzerinden de kira tespitinin yapılması sağlanır. Buradan anlaşıldığı üzere dilediğiniz zaman yani sözleşmeye bağlı olmanız halinde, tespit davalarına geçilmektedir. Bu aşamada;
-30 Gün; Kira bedelinin tespitinde yeni kira dönemi göz önünde bulundurulmaktadır. Bunun için dönemin en az 30 gün öncesinde dava açılması gereklidir. Her ne kadar zorunlu olmasa da ihtar çekilmektedir. İhtar yolu ile süreyi belirlemeniz ve tespiti kolay hale getirmeniz mümkün olur.
-Bildirim; Kiracıya yazılı bir bildirim gönderilmesi halinde de yeni kira dönemine bağlı olarak tespit gerçekleşir. Bu aşamada kira dönemine göre artış oranları da göz önünde bulundurulmaktadır. Oranların belirlenmemesi durumunda mutlaka bildirim gönderilmektedir ve davaya geçilmektedir.
5 Yılın Altında Kira Tespiti Nasıl Yapılır?
Kira tespit davası kaç yıl sonra açılabilir sorusuna yukarıda belirttiğimiz yanıtlar eşlik eder. Ancak 5 yıla ilişkin hususlar dikkate alınmalıdır. Özellikle de belirli bir artış oranı yoksa 5 yıl içerisinde sözleşmeye bağlı olarak dava açılması gereklidir. Şöyle ki;
- 5 yılı aşmayan sözleşmelerde kira artış oranı önem arz eder.
- Belirli bir oran yoksa ÜFE verilerine göre hesaplama yapılmaktadır.
- Hakim tarafından oranlar üzerinden kira bedeli ortaya çıkarılmaktadır.
Yani yasal sınırların devreye girdiği açık durumda. Üretici fiyat endeksi üzerinden artış oranları dikkate alınır. Bunun üzerinde olan artış oranlarının da reddedilmesine karar verilmektedir.
5 Yıldan Uzun Kira Tespiti Nasıl Yapılır?
5 yıldan uzun olan kira sözleşmelerinde farklı detaylar başvurulmaktadır. Aynı şekilde 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde de aynı durum geçerlidir. Ortak anlaşma varsa işiniz daha kolay olur. Olmaması halinde tespit süresi uzar. Bu gibi durumlarda hakim hakkaniyetli olarak bir karar verir. Nitekim 5 yıldan uzun olan kira sözleşmelerinde ÜFE artış oranları dikkate alınmaz.
Uzun Süreli Sözleşmelere Göre Dava Süresi Nasıl?
Kira sözleşmesinin uzun süreli olması halinde erken dava açmaya gerek yoktur. Hukuki yarara bağlı olarak dava sürecine geçmeniz en doğrusu olacaktır. Bunun için de sözleşmenin sona ereceği yıl göz önünde bulundurulmaktadır. O yıl içerisinde açılan davadan kira tespitine geçilmesi esas alınır.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-mustafa-kemal-mahallesi-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/malpraktis-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-kars%cc%a7i-vekalet-ucreti.html
10 yılı aşkın kiracı olarak her yıl kontrat uyarınca artış yapıldı.En son yapılan yasal değişiklik uyarınca %25 kira artışı yeni kira döneminde ödendi.Kiralayan bu durumda kira tespit davası açmak istiyor.30 gün önceden de herhangi bir bildirim yapılmadı.Hukuken dava açabilir mi
Saygılar