Kira Tespit Davası Karşı Vekalet Ücreti

Kira bedelinin tespitine yönelik ayrı dava süreçlerine yer verilmektedir. Temelde kira sözleşmesine dayalı olacak şekilde tespitin gerçekleşmesi sağlanır. Tarafların belirtmiş olduğu aylık ya da yıllık kira bedelleri göz önünde bulundurulur. Beraberinde zam oranlarına göre tespitin gerçekleşmesi esas alınır. Bu aşamada kira tespit davası karşı vekaletname ücreti için;

  • Öncelikle son ödenen kira bedeli üzerinden hesaplamalara geçilir.
  • Tespit edilen kiranın farkı göz önünde bulundurulur.
  • 1 yıllık tutar farkına göre de vekalet ücreti açıklanır.

Bu hesaplamalara bağlı olarak vekalet ücreti belirlenir. Yani net bir vekalet ücreti belirtmek mümkün değil. Sözleşmede yer alan ibarelere göre hesaplamalara geçilir ve ücretin karar bağlanması sağlanır.

Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir?

Kira tespit davası karşı vekaletname ücreti yukarıda belirttiğimiz hususlar dahilinde hesaplanır. Asıl olarak kiracının davayı açmak adına harekete geçmesi söz konusudur. Ancak birden fazla kişinin sözleşmede imzası varsa paydaşlar da dahil olur. Beraberinde ise dava için;

-Mahkeme; Konutun bulunduğu yerde ki yetkili mahkemede işlem görülür. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından inceleme başlatılır. Kiracıyı korumaya yönelik hesaplamalara geçilir. Bu yolla kira tespiti ile vekalet ücreti ortaya çıkarılır.

-Süre; Davanın kira sözleşmesinin sona ereceği yıl içerisinde açılması daha doğru olacaktır. Özellikle de uzun süreli kira sözleşmelerinde bu durum önem arz ediyor. Aynı zamanda davayı açacak olan kişinin hukuki yararı dikkate alınır. Yarara bağlı olarak incelemelere geçilir ve karar açıklanır.

Kira Tespit Davasında Şartlar Nelerdir?

Her dava gibi kira tespitine ilişkin davalarda da belli başlı şartlar mevcut durumda. Örneğin geçerli olan kira sözleşmeleri önem arz ediyor. Öyle ki kira tespit davası karşı vekalet ücreti belirlenmesinde de sözleşmeler dikkate alınır. Yazılı olanlar hukuki mücadeleyi daha verimli hale getirir. Bunun yanı sıra;

  • Önceden de belirttiğimiz gibi hukuki yararın belirtilmesi gereklidir.
  • Sadece Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından davalara bakılır.
  • Tarafların da açıkça bildirilmesi ve davaya katılması önem arz etmekte.

Bu şartlara uygun olanlar dava sürecine geçebilir. Yazılı ya da sözlü olan kira sözleşmeleri üzerinden harekete geçilebilir. Taraflar, mahkeme ve hukuki fayda unsurları dahilinde davaya yer verilir.

Kira Tespit Davasında Bedel Nasıl Hesaplanır?

En başta ÜFE artış oranları dikkate alınır. Çünkü kiraya veren kişinin ÜFE artış oranlarından yüksek bir zamma yer vermesi halinde davaya geçilebilir. Bu durum önceki yılın üretici fiyat endeksi üzerinden değerlendirmeye alınır. Yine dava sürecinde de ÜFE artış oranlarına göre kira bedelinin hesaplanmasına özen gösterilir. Bu yolla kiracının hakları korunmuş olur. Hakim tarafından 5 yılı aşmayan sözleşmelerde ÜFE oranlarına göre tutara karar verilir.

5 Yıldan Fazla Olan Kira Tespiti Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere 5 yıldan az olan kira sözleşmelerinde ÜFE oranları dikkate alınır. Ancak 5 yıldan uzun olan sözleşmelerde ÜFE oranları bağlayıcı olmuyor. Bunun yerine hakkaniyet ön plana çıkmakta. Gerek sözleşmeler gerek taraflar gerekse önceki ödemeler üzerinden kararın verilmesi esas alınmaktadır.

Kira Miktarının Belirlenmesine İlişkin Açılan Davalar Ne Davalarıdır?
Kira miktarlarının bir bilen kişi tarafından belirlenmesini isteyen kişilerin açmaları gereken davalar kira tespit davalarıdır. Bilen kişi konumunda olan insanlar bu noktada hakimlerdir. Hakimler kira tespit davalarında kişilerin mülklerinin asıl fiyatlarını belirlemektedir.
Karşı Vekalet Ücreti Ne Kadar?
Karşı vekaletler bir davanın kaybedilmesi ile beraber avukatlara ödenmesi gereken tutarlardır. Bu sebeple kişilerin davada harcanacak tutar her ne kadar olursa olsun davanın tam anlamıyla reddedilmesiyle beraber karşı tarafa ödenmesi gereken tutar 3.400 Türk Lirası’dır.
Hangi Hallerde Karşı Vekalet Ücretine Hükmedilmez?
Davalarda hakimler tarafından kişiler hakkında görevsizlik, gönderme ya da yetkisizlik kararı verildiği takdirde bu kişilerin karşı vekalet ücretini ödemesine hüküm verilmez. Kişiler karşı vekalet ücretini ödemekten muaf tutulurlar.
Vekalet Ücreti 2021 Ne Kadar?
Vekalet ücretleri mahkemede görülen davaya ve görüldüğü yetkili makama göre değişim gösterebilmektedir. Örneğin kat mülkiyeti ile alakalı açılan bir dava Bölge İdare Mahkemesi’nde görülüyorsa vekalet ücreti 7.000.000 TL iken, dava Danıştay’da görülür ise 9.000,000 TL olmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/vekalet-ucreti-hesaplama-islemleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-geriye-donuk.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-hangi-durumlarda-gecersiz-olur.html

“Kira Tespit Davası Karşı Vekalet Ücreti” üzerine 3 yorum

  1. Hocam size bı sorum olacak ama ev sahibimle sorun kira konusunda sorun yaşadım mahkemelik olduk ama sonra anlaşma sağladık ama karşı tarafın avukatı benden 25000 para istiyor benim ödemem gereken tutar nedir

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara