Kira Tespit Davası Belirsiz Alacak

Kira sözleşmelerinden yola çıkılarak bedelin belirlenmesi esas alınır. Başta aylık net rakamlar üzerinde duyurulur. Ancak ödemenin farklı şekillerde yapılması da söz konusudur. Mesela yıllık ya da takas üzerinden kira bedeli ifade edilir. Kira tespit davası belirsiz alacak sırasında da bu durumlar dikkate alınır. Şöyle ki;

  • Başta kira bedelinin tespitine yönelik dava açılır.
  • Dava açılması için şartlara uygun olmanız gerekir.
  • Sözleşme ve ödemeler üzerinden karara geçilmektedir.

Kira Tespit Davası Şartları Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kira tespit davası belirsiz alacak için şartlara uygun olmalısınız. Nitekim Hukuk Muhakemeleri Kanunu tarafından bu konuya yer verilmiştir. Sonuç olarak gayrimenkul alanına yönelik esaslar dikkate alınır. Örneğin kira tespitinde belli başlı şartlar göz önünde bulundurulmaktadır. Şöyle ki;

-Dönem; Yeni kira dönemi dikkate alınır. Nitekim davaların yeni kira dönemine göre açılması söz konusudur. Ayrıca bu dönemin başlangıcından en az 30 gün öncesi dikkate alınır. Yani davanın geçerli hale gelmesi adına yeni kira döneminin 30 gün öncesinden başvuruda bulunmanız gerekir.

-Bildirim; Kira bedelinin artmasına yönelik yazılı bildirimler devreye girer. Yine bu bildirimlerin de 30 gün öncesinden sergilenmesi gereklidir. Çünkü 30 gün öncesinde sergilenen bildirimler üzerinden tespite geçilmektedir.

Kira Tespit Davasında Alacaklar Nelerdir?

Kira tespit davası belirsiz alacak hususunda sözleşmeler dikkate alınır. Nitekim sözleşmede kira bedellerine ilişkin gerekli maddeler sıralanmaktadır. Aynı zamanda belirsiz alacaklar hakkında da açıklamalara gidilmektedir. Ayrıca bu açıklamalar üzerinden davanın görülmesi söz konusudur. Neticesinde ise;

  • Şartlara uygun olanların davaları görülmektedir.
  • Dava sırasında ödemeler ile kontratlar dikkate alınır.

Sonuç olarak kira bedeli üzerinden hesaplamalara gidilmektedir. Yine belirsiz alacakların tespiti neticesinde bedel farklılık gösterir. Mağdur olan tarafın belirlenmesi ve ödemelerin gerçekleşmesi esas alınır.

Döviz Kira Tespiti Nasıl Yapılır?

Kiranın döviz yolu ile ödenmesine yönelik ibarelere yer verilmektedir. Sözleşmelerde bu konuda da açıklamalar sergilenmektedir. Sonuç olarak sözleşmelerde 5 yıllık olarak net sürelere yer verilmektedir. Yani 5 yıl içerisinde herhangi bir kira değişikliğine gidilmemektedir. Sadece 5 yılın akabinde kira tespitine yönelik dava açılmaktadır. Ve de döviz kurları üzerinden hesaplamalara gidilmektedir.

Kira Tespit Davası Nasıl Açılır?

Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından davaların görülmesi söz konusudur. Bu aşamada Hukuk Muhakemeleri Kanunu dikkate alınır. Beraberinde davalının ikamete bağlı olarak mahkemelere başvurması gereklidir. Aynı zamanda sözleşmenin ifa edildiği yer dikkate alınır. Yani gayrimenkulun bulunduğu ikamet üzerinden de davaya geçilmektedir. Bunun için;

  • Gayrimenkul avukatları arasından seçiminizi yapabilirsiniz.
  • Danışmanlık hizmetleri sayesinde bilgi sahibi olursunuz.
  • Beraberinde hazırlanan dilekçeler ile dava süreci başlatılmaktadır.

Dava sırasında kira sözleşmeleri ve yeni kira dönemi dikkate alınır. Buna bağlı olarak kira bedelinin tespiti gerçekleşir. Bir de belirsiz alacaklar ispatlanmaktadır. Nitekim ispat yöntemi üzerinden alacakların geri ödemesi mümkün hale gelir.

Kira tespit davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?
Kira tespiti davasını açmak için, şartların uygun olması gerekmektedir. Sözleşme ve ödemelere göre düzenlenen yasal evraklarla kira tespit davası açılması mümkündür.
Kira alacağı kısmi dava olarak açılabilir mi?
Kira alacağı kısmi dava Türkiye borçlar kanununa tekabül edecek nitelikler taşıyorsa, dava açılabilmektedir. Ayrıca sözleşme ve ödemeler üzerinden dava açılması mümkün olacaktır.
Kira miktarının belirlenmesine ilişkin açılan davalar ne davalarıdır?
Kira bedelinin yeniden belirlenmesi üzerinden kira artış davası olarak açılmaktadır. Ev sahibi ve kiracının anlaşamadığı noktada mahkeme üzerinden yeni düzenlemeye göre dava süreci başlatılabilmektedir.
Kira bedeli hakim tarafından kaç yılda?
Kira tespit davası, 12 aylık ortalamaya göre düzenlenen emsal kira bedeline göre düzenlenmektedir. Hakim tarafından 5 yıl olarak kabul edilen, Türk borçlar kanununun 344. Maddesine tekabül eden durumlara göre düzenlenmesiyle fiyat endeksi belirlenecektir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-kars%cc%a7i-vekalet-ucreti.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-geriye-donuk.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/yunus-mahallesi-avukat.html

“Kira Tespit Davası Belirsiz Alacak” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara