Vekalet Ücreti Hesaplama İşlemleri

Vekalet ücreti hesaplama sürecinde asgari ödeme tarifesi uygulanmaktadır. Hem avukatların hem de müvekkillerin hakkının koruma altına alınması için bu tür bir standardın oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Avukatın haklarının korunması için vekalet ücretinin muhakkak davanın sonucunda kişilere ödenmesi gerekmektedir. Bu noktada bir konuda karşı tarafı yetkilendirmek amacı ile noter huzurunda verilen vekaletnamenin de oldukça önemli bir yere sahip olduğunun da unutulmaması gerekiyor. Bu vekalet ücreti ise 50-100 TL arasında değişim göstermektedir. Her iki vekalet ücretinin de tanım bakımından karıştırılmaması gerekir. Bu makale kapsamında avukatların vekalet ücreti üzerine yoğunlaşacağız.

Vekalet Ücreti Nedir?

Avukatın mahkeme süreci boyunca yönlendirmesi, sizi süreç hakkında bilgilendirmesi ve dava seyrine dahil olması karşılığında alacağı ücrettir. Bu konuda her iki tarafın da haklarını muhafaza edecek bir tarife oluşturulmuştur. Her sene tarife kapsamında güncellemeler yapılır. Bu şekilde davanın olumlu/olumsuz sonuçlanmasının hemen sonrasında gerekli olan ödeme aşamasının tamamlanması gerekir.

Vekalet ücreti hesaplama süreci ile beraber kişilerin dava süreci ve ek masrafları da göz önünde bulundurması gerekmektedir. Ancak bu şekilde sorunsuz bir biçimde ne kadar ödenmesi gerektiği ile alakalı net bir miktara erişim sağlanmış olur!

Avukatlık Sözleşmesi

Avukatlık sözleşmesi kapsamında kişilerin hangi davada yetki verdiklerinden yetki süresine kadar her türlü detayı içerisinde bulundurur. Bu noktada dava sonucunda avukatın kaç lira alacağı ile alakalı da net bir ibarenin yer alması gerekmektedir. Bu ibarenin illa anında nakit tutar olarak sunulması gerekmiyor. Hatta bunun yerine icra tipi davalarda elde edilen gelirin üzerinden yüzde kaç alacağı konusunda da bilgi verilmektedir. Bu şekilde ödeme aşlamasının davanın kazanılmasına bağlamış olursunuz. Fakat davanın olumsuz sonuçlanması durumunda da sözleşmede belirtilen hususun muhakkak tarafa iletilmesi gerekir.

Taban Sınır Nedir?

Vekalet ücreti hesaplama kapsamında bir dava ile birden fazla avukatın ilgilenmesi söz konusu olursa kişilerin sadece 1 adet avukatlık ücreti ödeyeceği belirtilmelidir. Bu şekilde bürolarda yapılan toplu çalışmaların maddi anlamda külfetinin müvekkile yüklenmesinin de önü kapatılmıştır. Taban sınır konusunda da TBB tarafından bir aralık belirlenmiştir.

Bu tarife kapsamında her sene gerekli olan yenilikler uygulanır. Tarifenin altında ya da üzerinde herhangi bir ücret talep edilmesi söz konusu değildir. Bu konuda her iki tarafın da cayma hakkı vardır. Kişilerin TBB tarafından sunulan temel esaslara uyum sağlaması daha verimli olacaktır.

Avukatın Malları Elinde Tutma Hakkı

Avukatın hak etmiş olduğu tutarı alamamasına rağmen karşı tarafın davayı kazanması ve avukat sayesinde olumlu bir sonuca imza atılması durumunda gerekli olan tahsilatın sözleşme koşullarına uygun olarak tahsilatın yapılması mümkün kılınmıştır. Ayrıca ödeme alamayan avukatların illa tüm belgeleri taraflara ulaştırma gibi bir zorunluluğu da kalmıyor. Tam da bu nedenle avukatın ödeme işlemlerinin sözleşme dahilinde anlık olarak yapılması büyük önem arz eder!

Vekalet ücreti ne kadar 2021?
Sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenmiş ücretler, 8.000.00 TL ile 9.000.00 TL arasında farklılık gösterecektir. Avukat ve mahkeme aracılığıyla öğrenilebilir.
Vekalet ücreti yüzde kaç?
Vekalet ücreti ilk 40.000.00 TL için % 15 oranındadır. 50.000.00 ve katları olarak % 13 ile % 9, 50 arasında ücret yüzdesi farklılık gösterebilmektedir.
Icra vekalet ücreti ne kadar 2021?
İcra vekalet ücreti 8.000.00 TL ile 8.500.00 TL arasında değişmektedir. Değeri parayla ölçülebilir icra takiplerinde ve icra takibi düzenlemelerinde 2021 yılında düzenlenen fiyat listesidir.
Vekalet ücreti 2021 ne kadar?
Bölge idari mahkemesi ve Danıştay’da yürütülen davalara göre vekalet ücreti 8.000.00 TL ile 7.000. 00 TL arasında farklılık göstermektedir. 9.000.00 TL vekalet ücreti de danıştaya göre düzenlenen ücretler arasındadır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-hakkinda-merak-edilenler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-avukat-seciminin-onemi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kidem-ve-ihbar-tazminati-hesaplama-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/fazla-mesai-hesaplama-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/trafik-kazasi-tazminat-hesaplama-ve-dava-sureci.html

Hemen Ara