Anlaşmalı Olarak Boşanmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Evlilik birliğini sona erdirmek isteyen eşler yetkili mahkemeye başvuruda bulunarak boşanma sürecini başlatabilir.  Medeni Kanun’a göre Aile Hukuk mahkemeleri bu görevle yetkilendirilmiştir. Eşler 6 ay boyunca ikamet ettikleri adrese yakın olan Aile Mahkemesine, Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine giderek evliliği sonlandırmak amacı ile başvuruda bulunabilir.

Anlaşmalı Boşanma Süreci

Anlaşmalı boşanmalarda çiftler nafaka, çocuk velayeti, maddi ve manevi doğacak olan haklar konusunda ortak karara varırlar.  Anlaşmalı boşanmada hakim ne sorar diyen eşler için; Hakim boşanmaya kararlı olup olmadıklarını, anlaşmalı olarak boşandıklarına inanmak amacıyla anlaşmalı olarak boşandıklarını tekrar dile getirmelerini ister. Bu amaçla boşanmak isteyip istemediklerini, maddi ve manevi olan haklar konusunda anlaşma içinde olup olmadıklarını sorar.

Anlaşmalı Boşanma İçin Geçerli Olan Nedenler Nelerdir?

  • Evli olan kişilerin birbirlerine karşı sadakat yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülükler ise zina durumu ile ortadan kalkar. Zina bir boşanma nedenidir.
  • Kişilerin Türk Medeni Kanununa göre karşılıklı olarak saygı çerçevesi içinde yaşamaları, evlilik sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekir.
  • Evlilik sorumluluğunu yerine getirmeyen eşlere karşı boşanma davası açılabilir. Ancak bu durumun ispatlanması gerekir.
  • Onur kırıcı davranışlarda ve hareketlerde bulunulması boşanma için geçerli olan nedenler arasında yer alır.
  • Cana kast edilmesi, yüz kızartıcı suç işlenmesi, evin terk edilmesi anlaşmalı boşanma davaları için geçerli olan nedenlerdir.
  • Bunun yanı sıra akıl hastalığı da evlilik birliğini bitirmek isteyen kişiler için geçerli nedendir. Akıl hastalığı olan kişinin iyileşme durumunun bulunmadığı salık raporu ile kanıtlanırsa boşanma davası açılabilir.
  • Anlaşmalı boşanmada temyiz süresi 15 gün olarak belirtilir.

Anlaşmalı Boşanma İçin Gerekli Olan Evraklar

Boşanma şartlarının geçerli olması durumunda, evlilik birliği temelden sarsıldı ise taraflar boşanma amacıyla ilgili mahkemelere başvurabilir. Türk Medeni Kanunun 166. Maddesine göre boşanma şartları değerlendirilir ve Aile mahkemesinde gerekli incelemelerin, dava sürecinin ardından boşanma gerçekleşir. Ancak bunun için kişilerin birtakım evrakları hazırlayarak Aile mahkemelerine ya da Asliye hukuk mahkemelerine başvuruda bulunmaları gerekir. Gerekli olan evraklar ise;

Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi;  Dilekçe hazırlarken birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu anlamda dikkat edilmesi gerekenler ise;

  • Dilekçeyi mutlaka uzman bir avukattan yardım alarak hazırlamanız gerekir. Anlaşmalı boşanma dilekçesinde nafaka, var ise çocuk velayeti, maddi ve manevi haklar yer alır.
  • Hakların kaybolmaması, her iki taraf içinde kanuna uygun bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir.
  • Dilekçede davalı ve davacının adı-soyadı, boşanma nedenleri, adresleri, imzaları yer alır.
  • Boşanma nedenleri her evlilik için özeldir. Bu nedenle internetten alınan hazır dilekçeler mahkemeye başvurmak için uygun değildir.
  • Anlaşmalı boşanma protokol örneği incelenerek uzman avukatlar eşliğinde hazırlanmalıdır.
  • Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği de davada bulunabilmek amacıyla incelenebilir. Dilekçeler mahkeme süresinde belirleyici etkilere sahiptir.
  • Dava sürecinde dilekçede yer alan haklar, boşanma sebepleri detaylı bir şekilde incelenir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Bulunması Gereken Zorunlu Hususlar

Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma sürecini de etkiler. Bu nedenle hazırlanma aşamasında dikkat edilmesi gerekir. Protokolde yer alan kamu düzenlemeleri ise şu şekildedir;

-Mali Sonuçlar; Maddi tazminat, manevi tazminat, yoksulluk nafakası

-Çocukların Durumu; Velayet, iştirak nafakası, çocukla münasebet ( velayet verilemeyen çocuğun eş ile ilişkisi)

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Türk Medeni Hukukunda boşanma davaları; anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma avukatı davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürede sonuçlanır. Evlilik kurumunu sonlandırmak için anlaşmalı olarak boşanma davası açmak isteyen eşlerin bazı şatlara uyum sağlaması gerekir. Bu şartlar;

  • Evliliğin en az bir yıl devam etmiş olması
  • Hakimin boşanma kararı ile başvuruda bulunan tarafları bizzat dinlemesi
  • Her iki tarafında boşanmak için birlikte başvuruda bulunması
  • Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması ve buna uyum sağlanması

Anlaşmalı dava sürecinde bu şartların yerine getirilmesi halinde boşanma süresi de kısalacaktır. Ancak aksi bir durumda dava çekişmeli olarak devam eder. Evliliklerin bir yılı doldurmaması durumunda dava hukuka uygun olmadığı için direk reddedilir. Bunun yanı sıra boşanma davası esnasında taraflardan birinin icazet vermemesi de davanın çekişmeli olarak sürmesine ya da reddine sebep olacaktır.

Anlaşmalı Boşanmalarda Süreç Nasıl Devam Eder?

Anlaşmalı olarak yürütülen davalarda süreç eşlerin davranışlarına ve boşanma dilekçelerine göre belirlenir. Davayı taraflar kendileri açabilecekleri gibi avukatlar aracılığı ile de süreci başlatabilir.

Ancak dikkat edilmesi gereken durumlar; boşanma protokolünün ya da dilekçesinin ortak bir dille hazırlanması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra taraflar duruşmaya mutlaka katılarak anlaşmalı olarak boşanma talebinde bulunduklarını beyan etmelidir. Anlaşmalı boşanma vekalet ücreti 2018 yılı itibari ile birtakım değişikliğe uğramıştır. Gerekli araştırma yapıldıktan sonra boşanma avukat vekalet ücreti öğrenilerek alanında uzman bir avukattan destek alınmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Dava Süresi: Boşanma davalarında en kısa sürede biten anlaşmalı boşanmalardır. Medeni Hukuk çerçevesinde tek celsede biten duruşma süresi 2-4 ay olarak görülmüştür. Ancak bu durum mahkemelerin yoğunluklarına göre değişiklik gösterecektir. Davanın açılması ile taraflar duruşmaya eksiksiz bir şekilde katılım gerçekleştirirse ve anlaşma protokolü ortak bir dil ile hazırlanmış ise kısa sürede anlaşmalı olarak boşanmak mümkündür. Anlaşmalı boşanma ücreti boşanma sürecine ve avukatların ücret taleplerine göre değişiklik gösterir.

Anlaşmalı Boşanmalarda Duruşmaya Katılmak Zorunlu Mu?

Boşanma dilekçesi ile taleplerini yazılı bir şekilde dile getiren eşlerin, duruşmaya katılarak hakim huzurunda boşanma isteklerini ve anlaşmalı olarak boşanma taleplerini beyan etmeleri gerekir. Aksi taktirde hakim davayı reddeder. Avukatların müvekkilleri adına boşanma talebini beyan etmesi Medeni Hukuk’a göre geçerli değildir. Her iki tarafta duruşmada hazır bir şekilde bulunması gerekir.

Eşlerden Birinin Türk Vatandaşı Olmaması:  Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerden birinin Türk vatandaşı olmaması boşanmaya engel teşkil etmez.  Bunun yanı sıra davanın avukatlar tarafından sürdürülmesi daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Bu konuda uzman Avukat Mehmet Ali Helvacı Maltepe Hukuk bürosunda sizlere gerekli olan desteği sağlayacaktır.

Anlaşmalı Boşanmada Avukat Zorunlu Mu?
Hiçbir davada avukat zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişiler eğer kendileri isterlerse avukatları kendilerine yardımcı olmaları için bulabilmektedir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davalarında avukat zorunluluğu söz konusu değildir.
Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir 2020?
Boşanmak isteyen kadın dava süresince karşı taraftan maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı bulunduğu gibi, yoksulluk, tedbir ve iştirak gibi konularda da hem çocuğu hem de kendisi için nafaka talep etme hakkına sahiptir. Buna ek olarak kadının çocuğunun velayetini talep etme hakkı bulunduğu gibi, ortak malların paylaşımını da talep etme hakkı bulunmaktadır.
Boşanmak İçin Avukata Gerek Var Mı?
Boşanmak isteyen kişilerin avukata karşı zaruri bir ihtiyacı bulunmamaktadır. Şayet kişilerin haklarını en doğru ve eksiksiz şekilde savunulabilmesi açısından güvenilir bir avukatla işbirliği içinde olması kişilerin yararlarına olacaktır.
Anlaşmalı Olarak Nasıl Boşanılır?
Anlaşmalı boşanmak isteyen kişiler, bölgelerinde bulunan Aile Mahkemelerine başvurup dilekçelerini sunarak davalarını başlatmış bulunmaktadır. Dava gününde iki tarafında duruşma yerinde olmasıyla kişilerin evlilikleri tek celsede son bulabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

Kira Tespit Davası Masrafları 2022

Anlaşmalı Boşanmada Şartlar Nelerdir?

Hürriyet Mahallesi Boşanma Avukatı

Ataşehir Örnek Mahallesi Boşanma Avukatı

Çekişmeli Boşanmalarda Nafaka Almak

“Anlaşmalı Olarak Boşanmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara