Boşanmak, en az evlenmek kadar, hatta daha da ağır bir karardır. Bu yüzden tarafların boşanmadan önce her olasılığı gözden geçirmeleri ve ona göre bir adım atmaları önerilir. Kararında kesin olan eşler Maltepe avukat tarafından alacakları profesyonel yardımla durumu daha sağlıklı yürütebilirler.
Boşanma davaları tipik olarak iki ayrı başlıkta incelenir.
- Anlaşmalı Boşanma Davaları: Her iki eşin de boşanmaya razı olduğu ve nafaka, tazminat, velayet gibi konularda hiçbir uyuşmazlığının olmadığı davalardır.
- Çekişmeli Boşanma Davaları: Taraflardan bir tanesinin boşanmaya razı olmadığı durumlarda ya da iki tarafın da boşanmak istemesine rağmen bazı konulardan anlaşma sağlanamaması durumlarında açılan davalardır.
Davanın türü ne olursa olsun, boşanma kararı verilirler. Medeni Kanun’da belirlene kıstaslar göz önüne alınarak değerlendirme yapılmaktadır. Bahsi geçen kanuna göre boşanmanın sebeplerini iki ayrı kısımda inceleyebiliriz.
Boşanmanın Özel Sebepleri Nelerdir?
Kanunda maddeler haline sıralanan bu sebepleri biraz daha detaylı bir şekilde anlatmaya çalışalım.
Zina: Ülkemizdeki boşanma sebepleri arasında en sık rastlanan üçüncü sebeptir. Evliliğin devam ettiği esnada eşlerden birinin başka bir kişiyle isteyerek cinsel bir birliktelik yaşama olarak tanımlanır.
- Bu sebeple boşanma kararı verilebilmesi için kati delillerle durumun ispatı gerekir. Cürmü işleyen kişinin itirafı da yeterli delil olarak kabul edilir.
- Zina yapıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde bir dava açılmamışsa, hak düşürücü süre kabul edilir ve dava düşer.
- Eşin, zinayı öğrendikten sonra ilk altı ay içinde durumu mahkemeye taşımaması da davayı düşüren nedenler arasındadır.
Hayata Kast, Kötü Muamele, Onur Kırıcı Davranış: Boşanmanın özel sebeplerinden sayılan bu fiillerin bir tanesinin ispatı yeterlidir.
- Hayata kast etmek, bilfiil karşı tarafı öldürmeye teşebbüs etmek olarak tanımlanır.
- Kötü muamele, karşıdaki kişinin vücut bütünlüğünü tehlikeye atacak her türlü fiziksel saldırıdır.
- Onur kırıcı davranış, hakaret etmek ya da küçük düşürücü söylemlerde bulunma olarak ifade edilmektedir. Burada şahit olması bir şey ifade etmez. Yalnızken de bu davranışlarda bulunma boşanma için yeterli bir sebeptir.
Küçük Düşürücü Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme: Hırsızlık, hayat kadınlığı, dolandırıcılık gibi suçları işleyenler bu kapsamda değerlendirilmektedir. Konunun boşanma sebebi sayılabilmesi için kusurun belirli bir süre devam etmesi gerekir.
Terk: Boşanma sebeplerinden birisi de eşlerden birinin ortak mülkten uzaklaşması ve ger dönmemesidir. Bu noktada öncelikle evi terk eden kişiye geri dönme çağrısı yapılmaktadır. İki ay geçmesine rağmen bu çağrıya kulak asılmamışsa, boşanma sebebi olarak görülmektedir.
Akıl Hastalığı: Eşlerden birinin evliliği sürdüremeyecek şekilde akli dengesinin bozuk olması da boşanma sebebidir. Bu noktada mahkeme doktor raporlarını baz alır. Önemli olan akli dengesi bozuk olan kişinin tekrar tedavi edilemeyecek derecede olmasıdır.
Yukarıda sayılan her sebep iddia sahibin ispatla mükellef olduğu öğelerdir. Eğer bir İstanbul boşanma avukatı ile çalışırsanız, delillerin nasıl olması ve ne zaman teslim edilmesi gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.
Boşanmanın Genel Sebepleri Nelerdir?
Boşanmanın genel sebepleri arasında ilk olarak çiftlerin ortak karar alması, yani anlaşmalı boşanma gösterilmektedir. Diğer sebep ise tek bir terim altında toplanmasına rağmen oldukça geniş kapsamlıdır.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması: Hakimin taktirinin bahsi geçen evliliğin artık yürütülemeyeceği üzerinde olması gerekir. Bu noktada bazı özel sebepleri şöyle sıralayabiliriz.
- Şiddetli Geçimsizlik
- Eşinin Hastalığıyla İlgilenmeme
- Cinsel İlişkiden Kaçınma
- Ağız Kokusu Konusunda Tedaviden Kaçınma
Sonuç: Görüldüğü üzere boşanma kararı alınması için birçok sebep sayılmaktadır. Ancak önemli olan sürecin dikkatli bir şekilde takip edilmesi ve atılan adımların zamanında atılmasıdır. Maltepe boşanma avukatı Bu konuda size yol gösterici olmaktadır.
İlginizi Çeker;
Boşanmanın Özel Sebepleri Nelerdir?
Hayata Kast Nedeni İle Boşanma
“Boşanmanın Sebepleri Nelerdir?” üzerine 8 yorum