Boşanma davalarının süresinin belirlenmesi direkt olarak tarafların anlaşmalı olup olmadıklarına göre değişim göstermektedir. İhtilaflı boşanma durumlarında kişilerin uzun seneler boyunca bu boşanma süreci ile uğramak zorunda kalabildiği de bilinmelidir. Bu nedenle boşanma ne kadar sürer sorusunun yanıtını net bir şekilde vermek için herhangi bir standart bulunmamaktadır. Boşanma süreci içerisinde mutlaka bir avukattan yardım almalısınız. Bu şekilde süre bakımından avantajlı hale gelirken bir diğer yandan da çok daha profesyonel şekilde maddi manevi yıpranmadan süreci tamamlama imkanını elde edebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davaları
En kısa sürede sorun yaşamadan tamamlanabilecek olan boşanma davalarının başında kesinlikle anlaşmalı boşanmalar gelmektedir. Bu konu hakkında sahip olunması gereken temel bilgiler;
- Anlaşmalı boşanmanın gerçekleştirilebilmesi için kişilerin muhakkak hakim karşısına bizzat çıkmaları gerekmektedir.
- Hakimin her iki tarafın da herhangi bir baskı altında olmadan boşanma kararı verdiğini algılaması gerekmektedir.
- Hakim herhangi bir baskı unsurunun varlığını tespit ederse kişilerin boşanma taleplerinin de reddedileceği bilinmelidir.
- Anlaşmalı boşanmanın protokolünün çok iyi şekilde hazırlanması davanın daha hızlı sonuçlanmasına yarayacaktır. Bu konuda bir uzmandan yardım alırsanız kendi kendinize hazırlayacak olduğunuz dilekçeden çok daha muazzam bir belge elde edebilirsiniz.
- Velayet ve tarafların talep ettikleri tazminatın net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu durum davaya yayılırsa anlaşmalı boşama olsa da süreç daha uzun bir hale getirilecektir.
Boşanmanın kısa bir süre içerisinde sonuçlanması için bu temel konulara dikkat etmek gerekmektedir. Boşanma ne kadar sürer soru başlığı da sizin anlaşmalı boşanmaya ne kadar hazır olduğunuza göre değişim göstermektedir.
İhtilaflı Boşanmalar ve Süreç Hakkında Genel İnceleme
Tarafların birbiri ile anlaşmalı şekilde boşanması söz konusu değilse ve çıkarlar da birbiri ile çatışıyorsa ihtilaflı boşanma karşımıza çıkacaktır. Boşanma sebepleri çeşitlilik gösterebilmektedir, fakat temelde kişilerin artık evlilik kurumunu yürütebilecek herhangi bir yapıya sahip olmamaları asıl sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarafların birbirine uyguladıkları duygusal ya da fiziksel bir şiddet söz konusu ise sürecin uzamadan boşanma ile sonuçlanacağı belirtilmelidir. Son dönemlerde sözlü şiddet de en az fiziksel şiddet kadar net bir şekilde boşanma unsuru olarak kabul görmektedir.
Boşanma ne kadar sürer sorusunun yanıtının net olarak verilmesi ve bir standarda tabi tutulması söz konusu değildir. Kişiler davaya ne kadar hazırlıklı ve donanımlı bir şekilde çıkarlarsa elde edecekleri süreç de o denli hızlı olacaktır. Doktor raporları, tanıklar ve bunun gibi somut kanıtların büyük önem arz ettiği belirtilmelidir. Süreçte ihtilaf söz konusu ise daha zor ve uzun bir süreç sizi bekler. Anlaşmalı boşanmaya oran ile daha uzun süren bir ayrılma süreci ile karşı karşıya kalacağınızı bilmelisiniz.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Kanunlara göre boşanmanın gerçekleşmesi için bazı şartların da gerçekleşmiş olması gerekir. Yüz kızartıcı bir suç işlemiş olmak, eşe kötü muamele etmek gibi sebepler boşanmalara örnektir. Bunlar dışında özel boşanma sebepleri olarak sayabileceğimiz boşanmalar da vardır. Boşanma davaları da genelde anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma isminden de anlayabileceğiniz gibi iki tarafın da anlaşarak boşanma durumudur. Bu davalar 2-3 ay gibi bir sürede karara bağlanarak kesinleşir. Ancak eşlerin en az 1 yıl evle kalması anlaşmalı boşanmanın en önemli şartıdır.
Çekişmeli boşanma davalarında da önemli olan karşı tarafın tutumudur. Bu nedenle davayı karşı taraf çok daha zora sokar. Ve 20 aya kadar varan sürelerle dava sonuçlanır. Davaların sonuçlanması için ve sizin lehinize işlemesi için kendinize iyi bir avukat tutmaya dikkat etmelisiniz. Çekişmeli boşanma davasında, boşanmayı istemeyen bunu kasti olarak, karşı tarafı zora sokma için yapar. Bu durumda mahkemeye sunduğunuz kanıtlar ve deliller önemlidir. Bir evlilik birliği sağlanamamışsa o zaman tekrar taraflardan biri boşanmak istediğini mahkemeye bildirir.
İlginizi Çekebilir;
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?
“Boşanma Ne Kadar Sürer” üzerine 6 yorum