Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Günümüzde boşanma ile alakalı olarak verilerin hızla arttığını görüyoruz. Birçok çift, değişik nedenlerden ötürü boşanmak için mahkemeye başvuruyor. Bu mahkemeler ile devam eden davalar, belli bir süre sonra sonuçlanıyor. Ancak sonuçlanma süreleri değişiklik gösteriyor. Bu noktada boşanma türünün belirleyici olduğunu görüyoruz. Çünkü anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanmanın bitiş ve sonuçlanma zamanı farklılık arz ediyor.

Anlaşmalı Boşanma

En kısa süren boşanma davası olarak da bilinmektedir. Hatta şiddetli geçimsizlik nedeni ile bir senesini doldurmayan genç çiftler bu yol ile boşanmak istemektedirler. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü anlaşmalı bir biçimde boşanmak için minimum 1 sene boyunca evli kalma şartı vardır. Bunun yanı sıra anlaşmalı dava ile ayrılmak isteyen kişiler; nafaka, velayet ve tazminat gibi konularda da bir anlaşma içerisine girmişlerdir. Bundan dolayı da davalar kısa sürmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Dava Süresi

Anlaşmalı boşanma davası en az bir gün sürebilmektedir. Ancak bir gün süren davalarda belgelerin temin edilmesi açısından hiçbir problemin yaşanmamış olması lazımdır. Ancak bir ay gibi bir ortalama süreden bahsetmek daha mantıklı olacaktır. Uzayan davaların da olduğu bir gerçektir. En fazla 4 ay limitinin karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu şekilde davaların süresi belirlenmektedir.

Çekişmeli Dava

Anlaşmalı boşanmanın aksine daha uzun süren davalardır. Bu davaların en önemli özelliği, hiçbir konuda tarafların anlaşamamış olmasıdır. Bu da iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Bazı davalarda taraflardan birisi boşanmaya yanaşmamaktadır. Bundan dolayı davanın çeşidi de çekişmeli boşanma davası olarak ortaya çıkar. Ya da iki taraf da boşanmak istemektedir fakat bazı konulardan bir anlaşma içerisine girmemişlerdir. Bu konular ise genel olarak velayet, tazminat ve nafaka gibi konulardır.

Çekişmeli Boşanma Davası Süresi

Çekişmeli boşanma davalarında süre değişmektedir. Bunun nedeni ise işin içine başka durumların girmesidir. Çünkü bu tip davalarda bir anlaşma olmadığı için mahkeme tarafından tanıklar dinlenebilir. Tanıkların vereceği ifadeler bu noktada son derece önemlidir. Mahkeme delil toplaması içi duruşmayı erteleyebilir. Ayrıca mahkemeye bilirkişi raporları da sunulabilir. Tüm bu süreçlerden dolayı dava uzayabilmektedir. Bu yüzden en erken 4 ya da 5 celsede biten davalar olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra yıllar içine yayılan davalar da vardır.

Boşanma Nedenleri Nelerdir?

  • Şiddetli geçimsizlik en çok dile getirilen nedenler arasındadır.
  • Son yıllarda hayata kast etme gerekçesinin de davalarda ön plana çıktığını görüyoruz.
  • Aldatma, zina
  • Haklara saldırı
  • Akıl hastalığı
  • Fiili olarak ayrı yerlerde yaşamak
  • Evlilik birliğinde ortaya çıkan sarsılma durumu.

Bu gibi gerekçeler oldukça ciddidir. Bu tip durumlar ortaya çıktığı zaman hemen bir dilekçe yazarak boşanma davası açabilirsiniz. Bu süreçte bir avukat ile çalışmak iyi olacaktır.

Boşanma mahkemesi kaç ay sürer?
Boşanma davalarının ne kadar süreceğine ilişkin net bir durum söylenemez. Anlaşmalı boşanma, tek celsede sonuçlanır. Fakat çekişmeli boşanmalarda bu durum 7-8 celseye kadar uzar. Diğer bir ifade ile bir buçuk yıla kadar mahkemenin devam etmesi mümkün.
Çekişmeli bosanma davası en fazla ne kadar sürer 2022?
Çekişmeli boşanma davaları en fazla 8 celse sürer. Bu da süreç olarak iki yılı kapsar. Fakat davanın ilerleyişine göre bir buçuk yıl içerisinde de sonuçlanması mümkün.
En hızlı bosanma ne kadar sürer?
En hızlı boşanma diğer bir ifade ile anlaşmalı boşanmadır. Tek bir gün içerisinde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davaları, karşılık olarak taraflar anlaştığı için tek celsede biter.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-turleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-ne-kadar-surer.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-tazminat-durumu-nasil-belli-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davalarinda-mal-paylasimi-nasil-olur.html

Hemen Ara