Boşanma Türleri Nelerdir?

Boşanma eyleminin ortaya çıkması demek evliliğin bitmesi anlamına gelmektedir. Süresi ne olursa olsun evlilik sırasında ortaya çıkan problemlerin bir kısmının çözülemediğini görüyoruz. Bundan dolayı da çiftler anlaşarak ya da çekişmeli olarak boşanmaya çalışıyorlar. Bu süreçte çekişmeli ve anlaşmalı boşanma türlerini bilmek gerekiyor.

Anlaşmalı Boşanma:

  • İki taraf da boşanmak istemektedir
  • Taraflar her konuda anlaşmıştır
  • Tüm hukuki sürece dair bir anlaşma söz konusudur
  • Boşanma sonrasında oluşacak olan yeni döneme dair anlaşma da vardır
  • Çocukların velayeti konusunda kadın ve erkek mutabık kalmıştır
  • Nafaka noktasında anlaşma yapılmıştır
  • Ödenecek olan tazminat ile alakalı olarak anlaşma söz konusudur. Görüldüğü üzere bu tip bir boşanma davasında her nokta üzerinden bir anlaşma yapılmıştır. Yani herhangi bir pürüz ya da sorun söz konusu değildir. Bundan dolayı anlaşmalı boşanma davaları çok hızlı ilerler ve çok uzun sürmez. Tek celsede biten boşanma davalarının olduğunu görmekteyiz.

Çekişmeli Boşanma

  • Boşanmak isteyen taraf sadece tek yönlü olabilir
  • Diğer taraf boşanmak istemez
  • Ya da boşanmadan sonra oluşacak duruma dair anlaşma yoktur
  • Çocuğun velayetinin kimde kalacağı konusunda anlaşma söz konusu değildir
  • Nafaka miktarına dair mutabakat yoktur
  • Tazminat ile alakalı olarak sorunlar vardır. Bu tip çekişmeli davaların oldukça uzun sürdüğünü görüyoruz.

Davaların Süreleri Ne Kadar Sürüyor?

Çekişmeli Boşanma: Sürecin uzun sürdüğü davalardır. Herhangi bir ekstra durum çıkmaması durumunda bile en az 10 ay süren davaların olduğunu görüyoruz. Yani bu davaların süresi en az 10 aydır. Fakat bu zaman zarfından biten dava sayısının çok az olduğunu öğrenmek lazım. Çünkü çekişmeli davalarda süreç genellikle uzuyor. Bunun temel nedeni ise dava devam ederken bir takım belgelerin istenmesi, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporlarından faydalanılması. Bundan dolayı 4 sene gibi bir süre boyunca süren davalar da söz konusu oluyor.

Anlaşmalı Boşanma: Bu tip davalarda sonuçlanma süresinin daha kısa olduğunu görüyoruz. 1 ay gibi bir süre içerisinde genellikle davalar sona eriyor. 3 ya da 4 aya uzayan davalar da bulunuyor. Süre değişiyor. Bunun yanı sıra aynı gün biten davalar da söz konusu olabiliyor.

Yurtdışında Yaşayan TC Vatandaşları Dava Açabiliyor Mu?

Merak edilen bir konu olan yabancı ülkelerdeki Türk vatandaşlarının durumu da bu noktada açıklığa kavuşuyor. Çünkü Türk vatandaşı olan yurtdışında ikamet eden kişiler, boşanma davası açma hakkına sahipler. Dava açma sürecinde bu kişilerin ülkemize gelmesi gerekiyor. Dava açılacak olan il noktasında ise İstanbul, İzmir ya da Ankara gibi kentlerden birisi seçebiliyorlar. Dava açma sürecinde hukuk bürosundan yardım almak gerekiyor. Helvacı hukuk bürosu bu noktada en iyi hizmeti, kaliteli bir şekilde veriyor.

Çekişmeli Boşanmada İlk Duruşmada Neler Olur?
Çekişmeli boşanmanın ilk adımı tarafların dinlenmesidir. Daha sonra kişilerin iddialarının kanıtlanması için belirli süreler verilir ve bu kanıtlar mahkeme tarafından toplanarak kişilerin ilk celsesi bitirilir
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Tek celsede boşanmak isteyen kişilerin her konuda anlaşarak, boşanma davalarını açmaları gerekmektedir. Mal paylaşımı, velayet ya da nafaka ve tazminat gibi her konuda hemfikir bir tutum sergilenmelidir.
Kadın Bosanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir?
Kadın boşanma davası esnasında çeşitli sebeplerle nafaka ve tazminat talebinde bulunabilir. Bunun yanında hem çocuğunun velayetini hem de çocuğu için çeşitli nafaka talebinde bulunma hakkı vardır. Ayrıca kadının mal paylaşımı konusunda da çeşitli söz hakları bulunur.
Boşanma Çeşitleri Nelerdir?
İki farklı boşanma çeşidi bulunmaktadır. Bunlar anlaşmalı ve çekişmelidir. Anlaşmalı boşanmak isteyen kişiler tek celse de bu süreci bitirebildiği gibi çekişmeli bir şekilde boşanma durumunda kalan kişilerin davası ise 6 celseye kadar uzayabilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-tazminat-durumu-nasil-belli-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-ne-kadar-surer.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davalarinda-mal-paylasimi-nasil-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanmada-dilekcenin-onemi-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sureclerinde-neler-yasaniyor.html

“Boşanma Türleri Nelerdir?” üzerine 6 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara