Boşanma Süreçlerinde Neler Yaşanıyor?

Son derece tatsız olarak tanımlanan ancak hayatın bir gerçeği olan boşanma, evlilik kurumunun çatırdamaya başlaması ile beraber ortaya çıkar. Tarafların anlaşmazlık içerisine girmelerinden dolayı bu tip durumların yaşandığını görüyoruz. Boşanacak olan kişiler, bir takım süreçler sonrasında bu amaçlarına ulaşırlar.

Boşanmak İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?

Boşanma noktasında başvuru yapılacak olan mahkeme aile mahkemesidir. Bu mahkemeler, her türlü boşanma davası ile ilgilenirler. Bunun yanı sıra aile mahkemelerinin sayısının çok fazla olmaması, boşanma ile alakalı davaları konusunda başka bir mahkemeyi daha gündeme getirmiştir. Bu mahkeme de asliye mahkemeleridir. Boşanmak isteyen taraflar bu iki mahkemeden birisine giderek işlemlerini rahat bir şekilde yapabilirler.

Boşanma Türleri Nelerdir?

  • Anlaşmalı Boşanma: En kolay ve en kısa süre boşanma davalarıdır. Bunun nedeni ise adında gizlidir. Çünkü boşanmak isteyen taraflar bu konuda bir anlaşma içerisine girmiştir. Anlaşma her konuda olmuştur. Yani hem erkek hem de kadın boşanma noktasında isteklidir. İki taraf da boşanmak istemektedir. Bunun yanı sıra boşanmadan kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek olan süreç noktasında da bir anlaşma yapılmıştır. Bunun anlamı ise velayet, tazminat ve nafaka gibi konularda da mutabakat sağlamaktır.
  • Çekişmeli Boşanma: Genellikle oldukça uzun sürmektedir. Bunun nedeni ise tarafların anlaşamamalarıdır. Çünkü iki taraftan birisi boşanmak istememektedir. Ayrıca boşanma noktasında sonradan ortaya çıkacak olan duruma dair de bir mutabık kalma olayı söz konusu değildir. Yani velayetin kimde olacağı, nafaka ve tazminat gibi konularda bir anlaşma olmamıştır.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanmak isteyen kişiler bu süreci başlatmak için ilk olarak ayrıntılı bir şekilde ve uygun olarak dilekçe yazmak zorundadırlar. Bundan dolayı arzuhalci ya da internet üzerinden yayınlanan dilekçeler yerine avukat ile görüştükten sonra onun yardımı ile bir dilekçe yazmak prosedüre daha uygun olacaktır. Dilekçe içerisinde yer alması gereken en önemli konu, iki tarafın da her konuda anlaştıklarına dair beyanlarını yazmaları. Ayrıca bunun öncesinde neden boşanılmak istediği de açık ifadeler ile dilekçe içerisine koyulmalıdır. Böylelikle dilekçe daha etkili bir hale gelecektir. İki nüsha şeklinde yazılacak olan bu dilekçeye o günün tarihinin yazılması da gerekiyor. Son olarak hem kadın hem de erkeğin bu dilekçeyi imzalaması lazım. Böylelikle süreç başlamış oluyor.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Türüne göre boşanma davalarının süresi değişiklik gösteriyor. anlaşmalı bir şekilde görülen davaların en fazla 3 ay içerisinde bittiğini görüyoruz. Ancak tek bir celsede ya da tek günde biten davalar da söz konusu. Çekilmeli davalarda ise süre değişiyor. Çünkü bu tip davalarda uzun bir yol izleniyor. Bu yol çerçevesinde en az 10 ay süren davaların olduğunu görüyoruz. En fazla ise 4 seneye kadar uzanan davalar var.

Boşanmamak için ne yapmak lazım?
Boşanma davalarında taraflardan birisi boşanmak isteyip, diğeri boşanmak istemediği takdirde hakim karşısında bu durumu dile getirebilir. Boşanmamak için hakim karşısında böyle bir durum dile getirilirse, hakim dosyaya kapatıp davayı erteler. Ya da tamamen dosya kapanır.
Boşanma süreçleri nelerdir?
Boşanma davalarında süreç anlaşmalı boşanmada, çekişmeli boşanmalara göre farklılık sağlayabilir. Burada aşama aşama süreçler ilerleyiş gözetir.
Boşanma davası kadın açarsa hakları nelerdir?
Kadının boşanma davalarında nafaka ya da belirli etmenlerde yasal hakları mevcuttur. Dava açılması yüzünden bu haklardan yararlanması gibi bir etmen yer edinmez. Davayı erkek ya da kadın açsa da, yasal haklardan yararlanır.
Bosanmak icin ilk ne yapilmali?
Boşanmak için ilk olarak mahkemeye müracaat gerçekleşmeli. Mahkemeye müracaatla birlikte dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçe hukuki boyutta uygun olarak hazırlandığı takdirde mahkeme onaylar ve dava açılır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davasi-nasil-ortaya-cikar.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/istanbul-aile-avukati-aile-mahkemesi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-turleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-acmak-icin-gerekenler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kurna-mahallesi-bosanma-avukati.html

“Boşanma Süreçlerinde Neler Yaşanıyor?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara