Evliliklerin ölüm ile sonuçlanmasının hemen akabinde miras konuları gündeme gelmektedir. Evlilik sonrasında en önemli adımlardan biri olan miras hukukumuzca çok detaylı bir şekilde hazırlanmıştır. Hiç kimsenin hakkının ihlal edilmemesi üzerine kurulu olan miras hukukundan faydalanma için sizin de yerine getirmeniz gereken bazı koşullar bulunmaktadır.
Eşin vefat etmesinin sonrasında onun sahip olduğu mal varlığından pay alma gibi bir imkanınız vardır. Bu imkanı değerlendirebilmek için eşiniz ile aranızda remi nikah olması gerekmektedir. Dini nikah ile yapılan evliliklerde hukuken bu tür bir mirasçı olma hakkınız bulunmamaktadır. Çocuklu ya da çocuksuz olmanız hukuki prosedürü değiştirmemektedir, asıl olan nokta resmi nikah sahibi olmanızdır.
Çocuk sahibi olan ve dini nikahlı evli olan kişilerin mirastan faydalanma hakkının bulunmadığını yeniden belirtmek gerekiyor. Özellikle kadın haklarının korunması açısından bu tür detaylara dikkat edilmesi ve önce remi nikahın akabinde de dini nikahın kıyılması gerekmektedir. Çocuklu eşin miras payı nedir sorusu ancak bu çerçevede cevaplanır.
Ölüm Sonrası Eşin Miras Hakkı Nedir?
Çocuklu eşin miras payı nedir sorusunun yanıtlanması kişilerin hayatta olan akrabalarına ve yakınlarına göre değişim göstermektedir. Örneğin bir kişinin vefat etmesi üzerine kadın ve çocukları arada kaldıysa, kadının alacağı miras hakkının ¼ olacağı bilinmelidir. Eğer çocuk yoksa ve kişinin mirasçısı olarak anne baba ve kardeşleri bulunuyorsa eşin bu noktadaki oranı ½ ye yükselmektedir. Dede gibi altsoya bağlı gruplar ise eşin elde edeceği miras oranı ¾ olacaktır. Bu şekilde hayatta kalan kişilerin yakınlık durumuna göre eşin alacağı miktar değişim gösterecektir.
Reşit Olmayan Çocukların Miras Hakkı Nasıl Muhafaza Edilir?
Çocuklu eşin miras payı nedir sorusu kadar merak edilen bir diğer nokta da reşit olmayan çocuklara düşen miras hakkının nasıl muhafaza edileceğidir. Mirasın muhafaza edilmesi için vasi tayin edilmektedir. Bir çocuğun annesi vasisi olarak hukuki boyutta reşit oluncaya kadar onun temsilcisi olacaktır. Reşit olmayan çocuğa düşen mal varlığının tayin edilen vasi kontrolünde olduğu bilinmelidir. Bütün ihtiyaçların da karşılanması koşulu ile vasi mal üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.
- Devlet tarafından belirlenen yetkililerin çocuğun muhtaç durumda bırakıldığı ve mal tasarrufunun mantık dışı gerçekleştirdiği tespit edilirse vasinin elinden bu hakkına alınacağı bilinmelidir.
- Devletin denetleme adımının başlaması için bu durumun farkına varan bir kişinin şikayette bulunması gerekmektedir.
- Bazı durumlarda reşit olan kişiler vekaletname ile yine miras üzerindeki haklarını direkt olarak hayatta kalan ebeveyne devretmektedir. Bu kişinin kendi sorumluluğundadır.
Avukat öncülüğünde miras hakları konusunda araştırma yaparak hak ihlallerinin meydana gelmesini önleyebilirsiniz. Özellikle mirasın bölüştürülmesi konusunda avukat takibi şart olan noktalardan bir tanesidir.
Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı Nedir?
2002 senesinde Medeni Kanun’la beraber bir değişiklik yapıldı ve miras konusunda da bazı hükümler değiştirilmiştir. En çok merak edilen konulardan biri de miras konusudur. Bu alandaki sorunlarını mutlaka miras avukatlarına danışmanız gerekir. Evlilik dışı olan çocuğun da miras hakkının olup olmadığı kanunlarda belirtilmiştir. Kanunda tek bir babalık vardır ve çocuğun evlilik dışı olup olmadığının önemi kalmaz. Eskiden baktığımız zaman erkekler evli olmadıkları kadınlardan olan çocukları kendi maddi haklarından mahrum bırakır. Bu da kanunda büyük boşluklar olmasına yol açtı. Kanunlar 2002 senesinde bu konuda yeniden düzenlendi. Evlilik dışı doğan çocuklar da evlilik birliği içerisinde doğan çocuklar gibi miras hakkına sahip olabilecektir.
Evlilik dışı çocuğun miras hakkı babalık davasıyla mümkün olur. Anne ile olan soybağı zaten çocuk doğduktan sonra başlayacaktır. Evlilik dışı olan çocuğun gerçekten ispatı için kan bağı ve benzeri testler istenmektedir. Miras hakkı için alanında başarılı avukatlarla görüşmeli ve miras davalarına bakan avukatı doğru seçmelisiniz. Böylece çok daha kısa sürede davanız sonuçlanır, sorunsuz olarak mirası alırsınız.
İlginizi Çeker;
Boşanma Davalarında Çocuğun Menfaati Hakim İçin Ön Plandadır
Miras Paylaşımı Davaları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Öncelikle iyi çalışmalar.
Benim suanki eşim ile aramızda resmi nikah var,fakat ilk evliliğinden 1 kız çocuğu bulunmaktadır.
Esimin ölüm sonucunda pay oluşumu nasıl yapılıyor bu konu hakkında bilgi alabilirsem müşerref olurum ?